Blomrocka

Hitta på sidan

Fyra rader med taggar på svansen, de inre två fortsätter upp på ryggen. Två svarta ögonfläckar marmorerade med gult. Mycket sällsynt längs norska kusten och i Skagerrak. 

Blomrocka är en småvuxen rocka med rundade bröstfenor. Nosen är kort och rundad med en kort utstickande spets. Vingarnas framkant svagt inåtbuktande.

Blomrocka. Illustration.

Illustration: Linda Nyman

Översidan är till stora delar täckt av hudtänder, hos könsmogna exemplar finns dock normalt ett stort slätt parti mitt på bröstfenorna. Längs innerkanten av varje öga sitter 9–13 taggar i en böjd rad. På nacken sitter ett antal större taggar i en triangel med spetsen riktad framåt. Svansen har fyra rader med taggar varav de två inre (med cirka 43 taggar) fortsätter upp på ryggen.

De båda ryggfenorna sitter tätt tillsammans, och det finns ingen tagg mellan dem. Ovansidan är brungul till ljust gråbrun med en stor svart fläck marmorerad i gult. Undersidan är vit.

Västerhavets hajar och rockor

En guide till de broskfiskar – hajar, rockor och havsmusfiskar – som påträffats i Västerhavet.

Publicerad: 11 juni 2015

Ekologi

Lever på botten nära kusten. Som vanligast kring 200 meters djup, har dock hittats på djup mellan 12 och 290 meter. Äggläggande.

Förekomst

Från Medelhavet och Nordafrika till Brittiska öarna. Sällsynt i Nordsjön. Mycket sällsynt längs norska kusten och i Skagerrak. Funnen en gång på svenskt vatten, vid Bonden utanför Grundsund i Bohuslän år 1924.

Publicerad: 2018-01-24
Sidansvarig: Webbredaktion