Sveriges badvattenkvalitet
Inför badsäsongen 2025
Sammanfattning
Denna rapport är till för kommuner och för dig som badar. I rapporten ger Havs- och vattenmyndigheten en lägesbeskrivning inför kommande badsäsong gällande Sveriges EU-bad och övriga bad. Den beskriver Sveriges kommuners arbete med badvattenkvalitet och vilka regler som styr arbetet.
Badvattenkvaliteten är viktig eftersom badplatser med rent och säkert vatten attraherar både nya och återkommande besökare. Det är också viktigt med tydlig information om badvattenkvaliteten och om eventuella kvalitetsproblem, så att de badande vet vilka förutsättningar som gäller. Arbetet enligt regelverket för EU-bad ger goda möjligheter att välja ett bad med bra kvalitet. På webbplatsen Badplatser och badvatten finns alla Sveriges EU-bad presenterade. Här finns information om badplatsens vattenkvalitet, exempelvis om det förekommer alger eller föroreningar. Det finns även information om bad som inte är EU-bad, så kallade övriga bad, där vattenkvaliteten kontrolleras av kommunerna. Med en sökfunktion, kartor och möjligheten att se badplatser nära dig direkt på förstasidan, är webbplatsen mycket uppskattad.
Antalet registrerade EU-bad fortsätter att öka vilket är positivt, från 468 inför badsäsongen 2024 till 471 inför årets badsäsong. Dessutom har 10 nya EU-bad identifierats inför badsäsongen. De nya EU-baden ingår inte i statistiken över EU-bad i årets rapport. De kommer däremot att ingå i nästa års svenska badvattenrapport.
Genom att följa kraven som gäller för EU-bad kan kommunen ”kvalitetsstämpla” sina badplatser och arbeta för förbättringar där det behövs. Svenska EU-bad som fått klassificeringen utmärkt badvattenkvalitet ökade jämfört med förra året, från 346 till 362 inför årets badsäsong. Antalet EU-bad med klassificeringen dålig badvattenkvalitet har halverats sedan förra året. Minskningen beror på att kommunerna satt in åtgärder för att komma tillrätta med orsakerna. 9 svenska EU-bad har fått klassificeringen dålig badvattenkvalitet. För de här baden behövs utredningar om källor till föroreningar och möjliga åtgärder.
Kommunerna ansvarar för att kontrollera och säkerställa att EU-baden har god badvattenkvalitet. De bedriver övervakning, gör bedömningar om det finns algblomningar eller avfall nära badplatsen, informerar på webbplatsen Badplatser och badvatten och sätter upp skyltar vid badplatserna. Det som analyseras i proverna är förekomsten av två typer av indikatorbakterier (Escherichia coli och intestinala enterokocker). EU-badsymbolen fungerar som en kvalitetsstämpel på att badet kontrolleras enligt reglerna. Den svenska klassificeringen som syns på webbplatsen Badplatser och badvatten är den som gäller för svenska bad. Även EU-kommissionen gör en klassificering av EU-baden i Sverige.
Denna rapport är i huvudsak skriven för att informera om klassificeringen av svenska EU-bad inför badsäsongen 2025. Vi beskriver också hur badplatserna sköts och kontrolleras. Den som vill veta mer om lagstiftningen eller behöver specifika anvisningar för förvaltningsarbetet kan läsa Havs- och vattenmyndighetens Vägledning kring EU-bad.
Relaterade publikationer
18 jun 2025: Sveriges badvattenkvalitet
13 jun 2025: Sveriges badvattenkvalitet
7 jun 2023: Sveriges badvattenkvalitet 2023
7 jun 2022: Sveriges badvattenkvalitet 2022
8 jun 2021: Sveriges badvattenkvalitet 2021
2 jun 2020: Sveriges badvattenkvalitet 2020
20 maj 2019: Sveriges badvattenkvalitet 2019
15 maj 2018: Sveriges badvattenkvalitet 2018
18 maj 2017: Sveriges badvattenkvalitet 2017
19 maj 2016: Svensk badvattenkvalitet 2016
7 jul 2015: Sveriges badvattenkvalitet 2015