Hitta på sidan

Användning av anslag 1:11 under 2023

I den här återrapporteringen redovisar vi användningen av Anslaget 1:11 Åtgärder för havs- och vattenmiljö utifrån olika perspektiv.

Sammanfattning

Anslaget för åtgärder i havs- och vattenmiljön omfattade för år 2023 drygt 1,2 miljarder kronor. I denna rapport redovisas hur medlen har använts och vilka resultat som åstadkommits under året. Totalt beräknas anslaget ge upphov till cirka 714 årsarbetskrafter.

Anslag 1:11 är ett viktigt verktyg för genomförandet av regeringens sammanhållna politik för sjöar, vattendrag och hav samt för att uppnå våra miljökvalitetsmål och Agenda 2030. Genom anslag 1:11 stöds det nationella genomförandet av flera förordningar såsom vattenförvaltningsförordningen, havsmiljöförordningen, förordningen om områdesskydd, artskyddsförordningen och havsplaneringsförordningen. Anslag 1:11 stödjer också genomförandet av EU:s strategi för Östersjöregionen och Helcoms aktionsplan för Östersjöns miljö (Baltic Sea Action Plan) och har stor betydelse för genomförandet av den gemensamma fiskeripolitiken.

Havsförvaltning

Under 2023 betalades det ut cirka 105 miljoner kronor till arbete inom havsförvaltningen. Medlen har bland annat gått till åtgärder i marina miljöer, havsplanering, internationellt arbete inom havsmiljökonventionerna Helcom och Ospar, marint områdesskydd samt till arbete enligt havsmiljöförordningen (2010:1341). Merparten av medlen har gått till andra statliga myndigheter för att exempelvis ta fram kunskapsunderlag eller samla in data. Under 2023 har särskilda satsningar gjorts inom bland annat arbetet i Östersjön genom Helcom och Ospar, kunskapssammanställning gällande samexistens mellan havsbaserad vindkraft och yrkesfiske, vattenbruk samt naturvård, reducera miljöeffekter från fritidsbåtar samt att utveckla en förvaltningsmodell för ekosystembaserad havsförvaltning.

Fiskförvaltning

Arbetet inom fiskförvaltningen uppgick till cirka 207 miljoner kronor under 2023. Det avser bland annat myndighetens arbete med ekosystembaserad fiskförvaltning, datainsamling, kontroll och tillsyn, hållbar förvaltning av fisk- och skaldjursbestånd samt länsstyrelsernas arbete enligt förordningen (1998:1343) om stöd till fiskevården. Stor del av medlen har gått till datainsamlingen (DCF) och till att utveckla fiskerikontroll och inrapporteringssystem. Under året har drygt 20 bestånd analyserats och bedömningarna kommer ligga till grund för analyser av förvaltningsförslag och rådgivning inom fiskförvaltning.

Vattenförvaltning

Under 2023 betalades det ut cirka 682 miljoner kronor till arbete inom vattenförvaltning. De har bland annat gått till utgifter som avser arbete med sjöar, vattendrag och kustvatten förutom fiskförvaltning. De har också gått till arbete med nationella planen för omprövning av vattenkraften, arbete med förbättrad vattenhushållning, medfinansiering av EU-medel, restaurering i limniska miljöer, arbete med LOVA, åtgärdsprogram för hotade arter (ÅGP), invasiva främmande arter samt kalkning. Merparten av medlen inom förvaltningsområdet vatten går till länsstyrelserna som mottar cirka 592 miljoner kronor. En stor del av de medel som beviljas till länsstyrelserna omdirigeras sedan till lokala aktörer för genomförande eller samordning av åtgärder inom vattenmiljön. Det riktade statsbidraget till kommuner uppgick till 211 miljoner kronor. Sammanlagt pågick tolv LIFE-projekt där HaV var medfinansiär. Myndigheten medfinansierade också sex Interreg-projekt, EU-projekt som handlar om att utveckla samarbetet över nationsgränserna för att lära tillsammans.

Publicerad: 2024-03-28
Sidansvarig: Webbredaktion