Så sprids främmande arter och vad du kan göra för att förhindra det
Invasiva främmande arter är ett problem som hanteras både nationellt och internationellt. Det finns insatser som vi enskilt kan bidra med för att hindra spridningen av främmande arter i våra hav, sjöar och vattendrag.
En viktig anledning till att främmande arter fortsatt sprids över hela världen är den ökande globala handeln, med fler och snabbare transporter. Men det finns fler spridningsvägar.
För att en art ska betraktas som främmande så har människor på något sätt flyttat arten från dess naturliga utbredningsområde. Introduktionen kan vara avsiktlig eller oavsiktlig, men även primär eller sekundär.
Primär introduktion innebär att arten har förts in direkt från sitt naturliga utbredningsområde. Sekundär introduktion handlar om att redan införda främmande arter sprids vidare.
Spridning av vattenlevande arter sker genom både stora aktörer som den internationella sjöfarten, men också av privatpersoner i egenskap av till exempel konsumenter, fritidsfiskare och båtägare.
Det är oerhört svårt, om inte omöjligt att bli av med främmande arter som har etablerat sig i vattenmiljöer. Därför är det bra att ha kunskap om hur främmande arter sprids och vad det kan leda till. Då går det också att aktivt förhindra spridningen.

Det är väsentligt mer kostnadseffektivt och miljömässigt skonsamt att arbeta med förebyggande åtgärder jämfört med vad som krävs om arterna introduceras, klarar att etablera sig och sprida sig vidare i ett nytt område.
Sjöfart och båtar
Den kommersiella sjöfarten innebär en betydande spridningsväg för arter i hav och i större sjöar och vattendrag. Drygt åttio procent av allt gods i världshandeln fraktas med fartyg och arter följer med som fripassagerare i barlastvatten eller som påväxt på fartygens skrov.
För att förhindra att organismer sprids med barlastvattnet har FN:s internationella sjöfartsorganisation (IMO) antagit en internationell konvention om kontroll och hantering av fartygs barlastvatten och sediment, vanligtvis benämnd barlastvattenkonventionen.
Även om den stora andelen främmande arter kommer med yrkessjöfarten så bidrar också de många fritidsbåtarna till spridning av arter. Mängder av organismer finns som påväxt på båtarnas skrov och propellrar, följer med i ankarlinor och finns i vattnet under durken. Om du flyttar din båt från ett vatten till ett annat kan dessa organismer följa med. Vattenlevande främmande arter kan spridas genom att man kör sönder växterna. Lösa skottdelar kan flyta iväg och bilda nya bestånd av invasiva främmande vattenväxter.
Vattenbruk
Fisk och skaldjur importeras eller flyttas mellan olika vattensystem för vidare odling. Men om odlade individer rymmer eller sprider sig på annat sätt får man en sekundär och oavsiktlig introduktion av främmande arter. Blinda passagerare kan gömma sig bland odlingsfisken och de importerade arterna kan även bära på parasiter och andra patogener som kan komma ut i det vilda.
Fiske
Främmande arter kan spridas via agn eller smittade redskap. Därför får du inte agna med fisk, musslor eller kräftdjur från andra vatten. Alger, smådjur, sporer, larver, ägg och mikroorganismer kan fastna i redskap som nät och ryssjor. Det är också viktigt att agna rätt.
Akvarier och dammar
Det har blivit allt vanligare att på egen hand skaffa exotiska djur och växter till akvarier och trädgårdsdammar. Dessa kan introduceras som invasiva arter i svenska vatten genom att akvarier töms felaktigt i naturen, eller om dammen har ett utlopp till en sjö eller ett vattendrag.
All utsättning och flyttning av fisk, skaldjur och kräftdjur ska tillståndsprövas av länsstyrelsen.
Utsättning
I fiskevårdande syfte sker avsiktliga introduktioner genom utsättning av fisk. Även om de har hälsointyg kan de ha oönskade fripassagerare med sig, som till exempel parasiter och sjukdomar. De kan också föröka sig kraftigt och tränga undan andra arter.
Handel och restaurang
Förpackningsmaterial för till exempel ostron kan bestå av makroalger som inte finns i svenska vatten. De ska inte slängas ut i havet. Sumpa aldrig musslor, kräftdjur eller fisk i andra vatten än de tagits ifrån för att undvika risken att de smiter eller smittar.
Import och utlandsresor
Hos Jordbruksverket kan du läsa mer om vilka tillstånd som krävs för att ta med arter från andra länder.
Rapportera nya eller främmande arter
Det är viktigt att veta om nya arter dyker upp i våra svenska vatten, men även var de främmande arter som vi redan vet om finns och hur de sprider sig. Rapportera gärna om du ser något som du tror kan vara intressant.
Du kan rapportera
- i Rappen
- i Artportalen
- via e-post: ias@havochvatten.se