Stöd för myndigheter vid misstanke om kräftpest

Hitta på sidan

Kräftpest, och signalkräfta, fortsätter att spridas till nya delar av Sverige. Detta stöd är tänkt som en praktisk handledning och riktar in sig i första hand till myndigheter.

Stöd för myndigheter vid misstanke om kräftpest har tagits fram av Länsstyrelsen i Västerbotten, Skellefteå kommun, SLU Aquas sötvattenslaboratorium i Drottningholm, Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, samt Havs- och vattenmyndigheten.

Stödet är tänkt som en praktisk handledning och är uppbyggd som en tidslinje från när misstanke om kräftpest uppstår fram till och med att återutsättning av flodkräfta kan göras. Den riktar sig i första hand till myndigheter och tydliggör bland annat:

  • ansvarsområden,
  • samverkan mellan olika aktörer,
  • metoder för kartläggning av kräftpest och dess bärare signalkräftan,
  • vad man bör tänka på vid skrivandet av beslut,
  • förslag för att minska smittspridningen,
  • utrotning,
  • uppföljning
  • och återuppbyggande av flodkräftbestånd.

Bakgrund

Flodkräftan är idag klassad som akut hotad i både Sverige och Europa. Den främsta anledningen till detta är att arten riskerar att slås ut av kräftpesten. I början av 1900-talet var arten talrik, uppskattningsvis fanns cirka 30 000 bestånd i Sverige.

De svenska bestånden har fram till idag minskat med cirka 98 procent och det finns idag färre än 1000 bestånd kvar i Sverige. Minskningen orsakas idag framför allt av illegal utsättning av signalkräfta som sprider kräftpest. Kräftpesten kom till Sverige och Mälaren från Finland för första gången 1907. Då var det inte signalkräftan som stod för smittspridningen utan forskare misstänker i stället någon annan mindre kräftart som ursprungssmittkälla (till exempel taggkindskräfta). Successivt spreds pesten snabbt vidare runt om i Sverige och några år senare stod många tidigare bra flodkräftsjöar tomma.

Den andra vågen av pestspridning inträffade i samband med att man i Sverige storskaligt planterade ut signalkräfta för att ersätta de bestånd av flodkräftan som försvunnit från många platser. Denna utplantering genomfördes framför allt under 1970- och 80-talen och har visat sig påskynda smittspridningen i Götaland och Svealand. Dock gavs det under denna tid inga utsättningstillstånd norr om Dalälven vilket innebar att man i norra Sverige inte satte ut signalkräfta.

År 1994 förbjöds all utsättning av signalkräfta och det är idag förbjudet att odla och sprida signalkräfta. Trots det sker idag den mest omfattande pestspridningen genom illegal utsättning av signalkräfta, vilket konstaterats genom att signalkräftan upptäckts i de flesta av de vatten som tidigare pestförklarats.

Genetiker har identifierat framför allt två olika pesttyper relevanta för Sverige, en mildare variant (som spreds 1907) och en mer aggressiv form som kom med importerade signalkräftor på 1970-talet. Forskare har sett att flodkräftor har möjlighet att överleva den mildare varianten av pest, men inte den mer aggressiva. I Figur 1 nedan beskrivs skillnaden mellan flodkräfta och signalkräfta.

Flodkräfta

Flodkräfta.Förstora bilden

Flodkräfta. Illustration av Jakob Robertsson/Typoform.

Signalkräfta

Signalkräfta.Förstora bilden

Signalkräfta. Illustration av Jakob Robertsson/Typoform.

Den inhemska flodkräftan har en rad små taggar längs gränsen mellan huvud och ryggsköld, medan signalkräftan är helt slät.

Flodkräftan saknar ofta den vita fläcken i tumgreppet som signalkräftan har.

Flodkräftans klor är ofta långsmala och dess huvud och ryggsköld knottrig, i jämförelse med signalkräftan som har ”tjockare” klor och slät ryggsköld/huvud.

Färgerna på kräftorna kan variera.

Flodkräftor är mycket mottagliga för kräftpestsporer och dödligheten i ett bestånd går ofta fort, från några dagar till ett par veckor. Att hitta många döda flodkräftor eller inte hitta några flodkräftor alls (total avsaknad av tidigare goda bestånd) är det vanligaste sättet som ett utbrott upptäcks på. Då flodkräftorna drabbas av pest eller stress uppkommer olika former av beteendeförändringar. Ett exempel på detta kan vara att flodkräftorna rör sig i vattnet under dagtid. Djuren får även ofta en försämrad koordinationsförmåga som bland annat innefattar skakningar och dålig balans, de kan till exempel ramla över på rygg, få lite ”styltig” gång eller bara stå och vagga fram och tillbaka på stället. Hantera dessa kräftor varsamt och placera dem absolut inte i en annat vattendrag eftersom de sprider 1000-tals pestsporer då de dör.

Förekomst av flodkräfta och signalkräfta

Kartor över Sverige.

Figur 2. Kartorna visar förekomst av flodkräfta (blå punkter) och signalkräfta (röda punkter) från 2023. Skellefteälven är inte med på kartan eftersom man ännu inte har hittat signalkräfta i området. Källa: Kräftdatabasen, SLU.

Idag har flodkräftorna trängts tillbaka till de övre delarna av vattensystemen i Götaland och Svealand (figur 2). Därtill har Gotland och Öland förklarats som skyddsområden för flodkräfta och större delen av Norrland har varit ett mer eller mindre fredat område för flodkräfta. Västra Svealand (som inkluderar framför allt Dalsland och Värmland) har också varit bra områden för livskraftiga bestånd av flodkräfta. På senare år har dock både Västra Svealand och delar av Norrland drabbats av pestutbrott och illegala utsättningar av signalkräftor. Närmare 60% av flodkräftbestånden i Värmland/Dalsland har försvunnit enbart under 2000-talet enligt uppgifter från Kräftdatabasen och flera pestutbrott norr om Dalälven har försvårat situationen i Norrland sedan 2000. Till exempel drabbades Ljungan av pest 2009 och 2017 (vilket slog sönder en tidigare god prognos för återutsättning), Ångermanälven 2011, nedre Umeälven 2011 och 2013, samt Skellefteälven 2022 och 2023. Det enda län där varken kräftpest eller signalkräfta hittills inte har konstaterats är Norrbotten.

Allt sedan utsättningarna 1969 har signalkräftan ökat stadigt i framförallt södra och mellersta Sverige upp till och med Dalälven. Idag uppskattas det finnas över 10 000 bestånd av signalkräfta i hela Sverige. Endast norr om Dalälven samt på Gotland är flodkräftan fortfarande den dominerande kräftarten. Flera illegala signalkräftbestånd har också utrotats på Gotland (1990-talet) och Öland (2023). Få livskraftiga bestånd av signalkräfta överlever de korta somrarna i norra Sverige. Det innebär att illegala utsättningar norr om Dalälven endast riskerar att slå ut kvarvarande flodkräftor utan att generera några större bestånd av signalkräftor

Kräftpest och smittspridning

Kräftpest

Själva kräftpesten orsakas av en parasitisk svamp (Aphanomyces astaci) som är beroende av 10-fotade kräftor (decapoda) som värddjur, i Sverige vanligtvis flodkräfta eller signalkräfta, för sin överlevnad. Kräftpesten är inte farlig för människan eller andra djur. När samtliga kräftor dött ut så dör även svampen efter några veckor, då inga värddjur finns kvar att fästa sig vid. Signalkräftan kan hantera parasitens angrepp genom att isolera parasiten i sitt skal och dör inte av den såvida kräftan inte utsätts för annan stress. På detta vis kan pesten blomma upp igen om signalkräftan finns kvar. I komplexa system kan det ta längre tid för smittan att sprida sig. Då signalkräftan är en bärare av parasiten kan de sprida den till nya vatten. Flodkräftor saknar motståndskraft mot svampen som kom med signalkräftorna under 1970-talet. För flodkräftan är kräftpestsmittan en irreversibel process som innebär att samtliga individer i ett pestdrabbat vatten successivt dör ut.

För att minska smittspridningen inom och mellan vatten är det viktigt att förstå pestens livscykel. En flodkräfta smittas av kräftpest då frilevande pestsporer (zoosporer) i ett vatten hittar en kräfta genom kemoreceptorer och då bildar en cysta som tillväxer på flodkräftans skal (figur 3). En groningsprocess påbörjas där sporerna bildar rötter (mycel) som successivt växer in i kräftan och samtidigt bildas sporkroppar utanpå skalet. Då kräftans ganglier och annan nervvävnad smittats uppvisar kräftan olika sjukdomssympton (som darrningar och ”styltgång”), vilket slutligen leder till att kräftan dör. Sporkropparna släpper då ut 1000-tals sporer i vattnet och nya kräftor kan smittas. Själva processen från att pestsporerna träffar på en ny kräfta tills att kräftan dör och nytt sporsläpp görs tar alltifrån en till flera veckor, ibland längre. En död flodkräfta kan fortsätta släppa ifrån sig pestsporer under flera dagar. Detta innebär att predatorer som äter på kräftan (till exempel fisk) kan sprida pesten vidare till andra områden, då pestsporerna kan överleva fiskens mag- och tarmkanaler. Sporerna överlever dock inte om de äts av varmblodiga djur. Även andra arter än signalkräftan i gruppen tiofotade kräftdjur, som till exempel kinesisk ullhandskrabba kan vara bärare och sprida pestsporer utan att själva dö.

Illustration av kräftpest.

Figur 3. Parasiten angriper och infekterar en flodkräfta via zoosporer och kräftan utvecklar då kräftpest. Samtidigt bildas nya sporkroppar som släpper mängder av sporer då kräftan dör (källa: ”Se upp för kräftpesten”.

Smittspridning

Störst smittspridning sker då smittan pågår aktivt i ett vatten och under tiden flest individer dör. Antal sporer i vattnet hör ihop med hur många kräftor som finns i vattnet och som insjuknar, då varje individ som dör släpper 1000 till 10 000-tals sporer. Det innebär att det kan finnas miljontals sporer i ett vatten när pesten härjar som värst. Denna period är ofta kortvarig (en eller några veckor). I en sjö kan pestspridningen pågå under en längre tid och med lägre halter av sporer i vattnet, speciellt om sjön är flikig eller har kvarvarande kräftbestånd i isolerade delar. Pesten är, som tidigare nämnts en irreversibel process, vilket innebär att samtliga flodkräftor i vattnet kommer att drabbas av pesten och dö. Då det inte längre finns någon värdkräfta att infektera dör pestsporerna slutligen ut efter några veckor. Finns signalkräftor kvar i området permanentas smittan och kan återigen blomma upp efter några månader eller till och med år om nya flodkräftor sätts in. En återetablering av flodkräfta omöjliggörs då.

Hur snabbt samtliga bestånd i ett vatten drabbas beror på olika faktorer som påverkar pestsporernas spridningsmöjligheter. Spridningen påskyndas till exempel i ett vatten som rör sig kontinuerligt (som i vattendrag) eller när kräftbestånden är nära varandra (ju mer frekvent individer möts på botten desto fortare sker spridningen). Mänsklig aktivitet är en annan faktor som påverkar hur snabbt spridningen sker i ett vatten, då svampsporerna kan spridas genom redskap, båtar, stövlar etcetera till vattnets övriga delar eller till andra vatten. Även utsättning av fisk kan vara en källa för smittspridning.

Det finns exempel på markägare som utan vetskap har fiskat kräftor under pågående pestutbrott och som efter utebliven fångst istället har placerat ut de infekterade burarna i ett angränsande vatten, vilket har lett till att smittan har spridits vidare.

Lagstiftning

Signalkräftan omfattas av EU:s förordning (EU) nr1143/2014 över invasiva främmande arter och därmed är det förbjudet att förvara, importera, sälja, odla, transportera eller sätta ut levande signalkräftor. Eftersom signalkräftan på grund av historiska utsättningar anses ha stor spridning i Sverige tillåts viss hantering av arten för att möjliggöra fiske och kokning. Denna hantering är begränsad till ett så kallat hanteringsområde som sträcker sig från Vänern och Dalälven i norr till Skåne i söder. Öland, Gotland, norra Bohuslän, västra Värmland och Dalsland, liksom hela Sverige norröver ligger utanför hanteringsområdet. Som huvudregel får signalkräfta inte fiskas eller hanteras okokt utanför hanteringsområdet, men det finns enstaka, utpekade vatten där fiske tillåts (se Havs- och vattenmyndighetens föreskrifter (HVMFS 2019:21) om hantering av signalkräfta.

Figur 4. Hanteringsområde för signalkräfta.

I förordningen om fisket, vattenbruket och fiskerinäringen (SFS 1994:1716) finns bestämmelser som förbjuder fiske och all övrig hantering av signalkräfta i områden som förklarats som kräftpestsmittade eller som är skyddsområde för flodkräfta. Enligt samma förordning ska redskap som används för kräftfiske vara desinficerade när de flyttas mellan vatten. Det är förbjudet att förvara eller kasta kräftor/delar av kräftor samt att rengöra och kasta emballage som kräftor har förvarats i ett annat vatten än de fångats i. Dessa förbud gäller även inom hanteringsområdet för signalkräfta. I samma förordning regleras möjligheten att besluta om skyddsområden för flodkräfta respektive kräftpestsmittat område.

I artskyddsförordningen (2007:845) står att det är förbjudet att föra in, transportera eller förvara levande eller okokta sötvattenskräftor (av arter inom familjerna Astacidae, Cambaridae och Parastacidae) till Sverige. Transport eller förvaring av levande eller okokta flodkräftor fiskade i Sverige samt av signalkräfta som fiskats i Sverige och hanteras enligt regelverket för hanteringsområdet undantas detta förbud.

Kräftpest är anmälningspliktigt enligt Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd om biosäkerhetsåtgärder samt anmälan och övervakning av djursjukdomar och smittämnen (SJVFS 2021:10).

Ansvarsområden och samarbeten

Länsstyrelsen har det övergripande ansvaret för kartläggning och det efterföljande arbetet med kräftpest i länet. Länsstyrelsen kan med fördel samarbeta med den aktuella kommunen/kommunerna samt med berörda fiskerättsägare vilka ofta har god lokalkännedom om de lokala kräftbestånden.

Rekommenderad läsning

Misstanke om smitta och konfirmering

Tänk på att inte sprida eventuell smitta utan ha alltid ren utrustning och rena stövlar. Mer om desinficering kan läsas under rubriken Desinficeringsmetoder vid kräftpest.

Om misstanke uppstår att kräftpest finns i ett vattendrag eller sjö ska alltid Länsstyrelsen kontaktas först. Länsstyrelsen gör en bedömning om vidare kontakt ska tas med Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). Som rådgivare för alla instanser finns även Statens Lantbruksuniversitet (SLU Aqua).

Kontaktordning:

  1. Länsstyrelsen – ska alltid kontaktas först
  2. SVA – rådgivande part samt analyserar inskickat material och konfirmerar eventuell kräftpest, i normalfall utan kostnad
  3. SLU Aqua – rådgivande part vad gällande allt från misstanke till upplägg av provtagningar, analyser och uppföljning.

Misstanke uppstår så fort man hittar döda flodkräftor eller skalrester utan uppenbar dödsorsak. Misstanke om utbrott uppstår också om flodkräftor försvunnit från vatten där det tidigare varit stabila bestånd av flodkräfta. Undersök noga om fler döda eller påverkade kräftor, alternativt skaldelar, kan hittas.

Döda kräftor hittas

Ett misstänkt utbrott konfirmeras med PCR-analys som utförs av SVA.

Klicka på varje steg nedan för att läsa mer utförligt om vad som ska göras när smitta misstänks.

Kontakta länsstyrelsen först och överlägg så det inte finns andra uppenbara anledningar till att döda flodkräftor hittas. Döda flodkräftor behöver inte vara orsakat av kräftpest utan kan bero på syrebrist, höga vattentemperaturer etcetera

Länsstyrelsen (lansstyrelsen.se)

Misstänks kräftpest ska SVA kontaktas, se kontaktlista , innan kräftor skickas in för analys. SVA tillhandahåller transportmaterial och instruktioner för packning och inskick.

E-post: fiskjour@sva.se
Tel: 018-67 41 71

Bestäm provtagningspunkter tillsammans med SVA. Tänk på att samla in döda flodkräftor eller skaldelar så att det täcker hela det drabbade området där döda kräftor hittats. Här kan hjälp även fås av SLU Aqua.

Patrik Bohman, miljöanalytiker, SLU Aqua
E-post: patrik.bohman@slu.se

I samband med att flodkräftor skickas in ska en remiss och ett protokoll med sjöns/vattendragets namn, provtagningspunkter, antal kräftor per punkt och koordinater för fynden skrivas och skickas med försändelsen. Det är mycket viktigt att kräftpest-positiva djur kan kopplas till rätt lokal. Ange därför alltid GIS-koordinater och namn på plats för varje provtagningspunkt. Blanketterna tillhandahålls av SVA tillsammans med transportmaterialet. Kostnaden för analys av döda flodkräftor står Havs- och vattenmyndigheten för.

Döda kräftor, skalrester eller kräftor som uppträder avvikande kan analyseras. Vid varje provtagningspunkt bör minst ett par kräftor, eller om hela kräftor inte påträffas skalrester och klor, samlas in och analyseras. Döda kräftor som förvaras i rumstemperatur blir snabbt förstörda, vilket egentligen inte påverkar analysen, men luktar väldigt illa. De ska därför förvaras frysta eller läggas i burkar med T-röd som konserveringsmedel.

Kräftpest är en anmälningspliktig sjukdom. Vid ett bekräftat utbrott informeras Jordbruksverket, Havs- och Vattenmyndigheten och Länsstyrelsen utav SVA.

Finns misstanke att smittan kan vara spridd till annat län eller land krävs snabb information och samarbete.

Enbart skaldelar hittas eller flodkräftan har försvunnit från ett vatten

Hittas enbart skaldelar eller ett fåtal levande flodkräftor, där det tidigare funnits många, i ett område kontakta länsstyrelsen först och överlägg då det inte behöver bero på kräftpest. Det kan till exempel vara orsakat av syrebrist, höga vattentemperaturer med mera. Här bör myndigheterna och SLU Aqua samarbeta för att se hur man ska gå vidare. Kräftpest upptäcks oftast i augusti efter att man till exempel inte fångat några flodkräftor överhuvudtaget i tidigare bra kräftvatten.

Rekommenderad läsning

Kartläggning av smittans utbredning

Tänk på att inte sprida eventuell smitta utan ha alltid ren utrustning och rena stövlar. Mer om desinficering kan läsas läsas under rubriken Desinficeringsmetoder vid kräftpest.

Vid ett utbrott av kräftpest ska det smittade området förklaras kräftpestsmittat av Länsstyrelsen . För att geografiskt kunna avgränsa området som ska förklaras pestsmittat måste smittans utbredning kartläggas. Till hjälp med kartläggningen finns SLU Aqua, se kontaktlista.

Vid kartläggningen används ofta flera olika metoder för att kunna erhålla ett heltäckande resultat. Det är mycket viktigt att provtagningsmetodiken läses innan själva provtagningen, att desinficering görs mellan provtagningarna och att provtagningsutrustningen alltid är ren. Det är därför rekommenderat att du följer en tydlig checklista där samtliga moment kan bockas av vid varje lokal.

Den initiala karteringen syftar till att upptäcka var gränsen för pestspridning går i området där det finns både friska respektive sjuka kräftor. I förebyggande syfte kan en beredskapsplan tas fram där kartläggning av livsmiljöer beskrivs och eventuella vandringshinder finns utmärkta. Kännedom om var flodkräftor finns i vattensystemet underlättar kartläggningen av pestsmittan. Här kan SLU - Kräftdatabas (kraftdatabasen.se) vara ett stöd då man där kan hitta uppdaterade förekomster, provfisken och pestförklarade vatten. Allt detta utgör underlag för att bedöma vilket område som är smittat. Om inte dessa uppgifter redan finns sammanställda bör berörda kommuner samt fiskevårdsföreningar och samfälligheter kontaktas för att snabbt kunna skapa en bild av flodkräftans utbredningsområde. Genom nya provfisken kan bedömning göras huruvida flodkräftorna är utslagna eller inte. Det är dock då en stor fördel att ha god kännedom om flodkräftbeståndens tätheter innan utbrottet. Om det är frågan om ett ”bra” bestånd (det vill säga med 2–5 flodkräftor per mjärde eller fler) är det betydligt enklare att dra slutsatsen om kräftorna försvunnit. Vid glesa tätheter är det svårare att enbart med provfiske bedöma om kräftor finns kvar på platsen.

Metoder för inventering

Som regel startar smittan på en specifik plats för att sedan sprida sig nedströms. Smittan kan även sprida sig uppströms genom att kräftorna naturligt förflyttar sig eller att båtar, människor och djur flyttar smittat vatten eller smittade kräftor uppströms. Hinder såsom vattenfall, vägtrummor eller dammar kan utgöra barriärer för spridning uppströms. Den initiala inventeringen bör planeras utifrån både flodkräftans utbredning i vattensystemet samt barriärer som kan utgöra hinder för uppströmsspridning. Generellt kan sägas för planeringen att provtagning ska läggas i nodpunkterna, punkter strax efter där biflödena går in i huvudflödet samt i biflödena (se exempel i figur 5). Ta hjälp av SLU Aqua vid behov. För att inventera hur stort område som smittats av kräftpest kan nedan beskrivna metoder användas.

Karta.

Figur 5. Provtagning inom delavrinningsområde. Röda punkter markerar noder som bör täckas in vid provtagningen. Gröna punkter anger lägsta provtagningspunkt för respektive delavrinningsområde (markerade med grön linje). lllustration: Patrik Bohman / Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Visuell inventering från stranden

Med denna metodik går det att få en initial bild av vilket område som drabbats av smitta, speciellt då bra strandnära kräftmiljöer undersöks (till exempel steniga stränder). Inventeraren går längs strandkanten och letar efter döda kräftor (figur 6). Döda kräftor som upptäcks strandnära kan ofta lätt samlas in från olika delar av det misstänkta smittade området och skickas in för provtagning.

Kräfta ligger på rygg på botten.

Figur 6. Döda kräftor kan ibland hittas utmed stranden vid ett pestdrabbat vatten. Bilden är tagen efter ett pestutbrott i Öresjö 2021. Foto: Patrik Bohman, Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Dykning, snorkling eller vattenkikare

Denna metod är effektiv för att hitta redan döda kräftor på lite djupare områden än de som är möjliga att undersöka vid en inventering från stranden. Vattenkikare kan användas både genom att vada från strandkanten eller från båt och hjälper till så att även små kräftor kan ses. Tänk på att alltid behandla utrustningen som om den varit i pestsmittat vatten, det vill säga desinficera ordentligt efteråt.

Miljö-DNA

Miljö-DNA, eller e-DNA, är osynliga DNA-spår som samtliga organismer lämnar ifrån sig till exempel i ett vatten. Att analysera dessa kan därmed vara ett effektivt sätt att spåra kräftpest samt undersöka vilka kräftarter som finns på platsen.

Analys av e-DNA kan vara en bra metod för att bedöma omfattningen av pestsmittan. Här är det viktigt att planera e-DNA-provtagning korrekt. Ta hjälp av SLU Aqua vid behov av sådan provtagning.

Att upptäcka kräftpest eller kräftarter med hjälp av e-DNA är dock ännu inte en hundraprocentig säker metod. Det är främst under själva utbrottet, då pesten är aktiv i vattnet, som pestsporer kan detekteras med hjälp av e-DNA. Vid ett pågående utbrott finns många kräftpestsporer och död vävnad från flodkräftor i vattnet och metoden fungerar då ofta mycket bra. Att med samma metod fastställa om det i ett friskt vatten finns flod- eller signalkräftor har visat sig vara svårare. Detta då levande kräftor avger mycket lite DNA, såvida de inte ömsar skal eller dör. Finns det signalkräftor kvar i vattnet är det inte heller säkert att de sprider större mängder pestsporer. Så även om e-DNA kan detekteras i mycket små mängder kan spormängden tidvis vara nära obefintlig i vissa områden (trots pågående pestutbrott), vilket därmed kan ge negativa resultat. Påvisas en kräftart med e-DNA finns den oftast i vattnet, men ett negativt prov behöver inte betyda att vattnet är tomt på kräftor. Av denna anledning bör provtagning av e-DNA ske på flera strategiska lokaler i området (se figur 5). Om flera lokaler provtas så börjar provtagningen nedströms och går uppströms för att inte kontaminera delproverna. E-DNA- provtagning bör också helst ske under perioden juli till september då kräftorna är som mest aktiva, växer och ömsar skal. E-DNA-provtagningen bör också kompletteras med traditionella undersökningsmetoder som också finns beskriven, till exempel kräftprovfiske med burar eller elfiske. Även sumpning kan utföras för att säkerställa negativa resultat på e-DNA-prov eller då smitta ska spåras.

Det går även att indirekt hitta spår av flod- eller signalkräfta i spillning från mink och maginnehåll från rovfisk (till exempel abborre).

Provfiske

För att påvisa levande flodkräftor i sjöar och vattendrag kan provfiske med traditionella kräftburar med fisk eller pellets göras. För provfiske krävs fiskerättsägarnas tillstånd. Burarna ska sakna flyktöppningar (Figur 7a). I vattendrag kan även kräftryssjor (Figur 7b) användas och då behövs inget bete. Kräftryssjorna bör placeras på slät botten över ett större område med mindre strömmande vatten då de är mellan 4 och 12 meter långa. Ingen av provfiskeredskapen ger 100 % säkerhet utan bäst är att kombinera olika redskap och metoder om möjligt.

Kräftbur.

Figur 7a. Bilden visar burfiske i en tidigare bra flodkräftsjö i Västra Götaland (Öresjö). Foto: Patrik Bohman / Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Ryssja i vattendrag.

Figur 7b. Bilden visar burryssjor som används för att kontrollera om flodkräftor finns kvar efter ett kräftutbrott i Billan. Foto: Tomas Jansson / Kräftmannen AB.

Elfiske kan användas i vattendrag där vattnet är klart och max 50 cm djupt. Siktdjupet behöver vara sådant att botten syns tydligt. Vid elprovfiske i vattendrag måste hänsyn tas till vattendragets storlek och typ av botten. Om vattendraget är bredare än 10 m eller domineras av mjukbottnen är det inte lämpligt att elfiska efter kräfta där.

Med elfiske kan kräftor hittas även under perioder då de inte är så aktiva, som under dagtid eller när det är kallt i vattnet. Elfiske kan dock påverka kräftorna negativt (till exempel förlora klor) så metoden bör användas med försiktighet om det eventuellt finns flodkräftor kvar i vattnet. Fördelen är att elfiske kan användas i flera olika miljöer och att den fångar kräftor av alla storlekar, även årsyngel (ner till ca 15 mm totallängd). Det är en kostnadseffektiv metod och enda provfiskealternativet i rinnande vatten om det är för grunt för att placera ut burar. Kräftor som lider av sjukdomar eller parasiter och sällan fångas med burar kan fångas med elfiske.

Rekommenderad läsning

Beslut om kräftpestsmittat område

När ett vattensystem drabbats av kräftpest bör Länsstyrelsen besluta området som kräftpestsmittat, med stöd av 2 kap 10 § förordningen om fisket, vattenbruket och fiskerinäringen (SFS 1994:1716). Detta för att i möjligaste mån förhindra spridning av kräftpest till andra områden. Beslutet innebär att det inom området som förklarats kräftpestsmittat är förbjudet, enligt 2 kap 11 § i ovan nämnda förordning, att:

  • fånga kräftor
  • saluhålla, sälja, köpa eller transportera okokta kräftor
  • använda fisk som betesfisk i ett annat vatten än där den fångats.

Fiskeredskap, båtar och maskiner eller andra föremål som använts inom ett område som har förklarats kräftpestsmittat får inte heller transporteras till någon annan sjö eller något annat vattendrag inom området eller föras ut ur området utan föregående desinficering.

Beslutet fattas av Länsstyrelsen och gäller normalt under två år, men kan i tid variera från fall till fall. Det kan också förlängas om länsstyrelsen så anser. När beslutet är fattat skickar Länsstyrelsen en kungörelse till de lokala tidningarna där det framgår vilka vatten som berörs av beslutet. Länsstyrelsen ansvarar även för att informationsskyltar tas fram om vilka vatten som omfattas av beslutet och vilka regler som gäller. Beslutet ska av Länsstyrelsen skickas till berörda myndigheter, fiskevårdsområdes-föreningar och andra aktörer som är relevanta i ärendet. Exempel på sådana är HaV, SLU Aqua, Polisen och Kustbevakningen (om pestområdet ligger vid kusten). Exempel på föreskrift finns nedan.

Länsstyrelsen får föreskriva sådana undantag från bestämmelserna som inte ökar risken för smittspridning eller behövs för vetenskapliga skäl.

Att tänka på inför och vid skrivandet av ett beslut

Ett beslut ska fattas så fort som möjligt för att minska risken för ytterligare spridning, men först måste vissa grundläggande underlag tas fram. Görs bedömningen att det finns en akut risk för smitta till närliggande flodkräftbestånd, kan allmänheten informeras i ett tidigt skede innan ett beslut är fattat. Akut risk kan vara att området till exempel är ett populärt utflykts- eller fiskeställe eller att någon form av tävling ska hållas i området. Informationen kan då skickas ut i form av ett pressmeddelande där länsstyrelsen redogör för vad de hittills vet och uppmanar allmänheten till försiktighetsåtgärder som motsvarar det som ett beslut innebär.

Avgränsning av området

Det är nödvändigt att definiera en avgränsning av området utifrån den kartläggning av kräftpestutbrottet som tidigare genomförts. I största möjliga mån bör ett försök göras att definiera fysiska hållpunkter (till exempel vandringshinder i form av dammar) som yttre begränsningar då de är lättare att förhålla sig till än exempelvis koordinater. De fysiska hållpunkterna ska dock kompletteras med koordinater.

Det är även av stor vikt att texten kompletteras med en schematisk kartbild av området och som läggs som en bilaga till beslutet. Underlag kan tas ut från Kräftdatabasen, då samtliga pestförklarade vatten lagras där.

Föreskriva om undantag från bestämmelserna

Länsstyrelsen har möjlighet att i länets föreskrifter förelägga om undantag från bestämmelserna i förordningen. Av flera orsaker är detta viktigt att tänka igenom noga.

Eftersom förordningen, utan undantag, förbjuder allt fiske efter kräftor blir all uppföljning inom området som innebär fiske efter kräfta förbjudet! Detta innebär även att myndigheterna inte själva kan bedriva undersökningar där syftet är att fånga kräftor. Detta skapar ett problem för den länsstyrelse som i sin föreskrift beslutar om undantag då beslut om undantag inte får göras för egen del. I praktiken innebär det att länsstyrelsen med egen personal inte kan följa upp statusen på kräftbeståndet av vare sig flodkräftor eller signalkräftor i det aktuella vattnet utan att bryta mot förordningen. I stället måste länsstyrelsen rent praktiskt försöka lösa problemet så att nödvändig uppföljning kan genomföras till exempel med kommuner eller fiskevårdsföreningar.

Ett exempel på undantag i föreskriften kan se ut så här (kräftpestutbrottet i Skellefteälven, 2022):

2 § Skellefteå kommun får med undantag från förbudet i 2 kap. 11 § första stycket 1 bedriva det fiske efter kräfta som behövs av vetenskapliga skäl för att spåra smittkällan och undersöka effekterna av kräftpestutbrottet i Skellefteälven. Innan fisket påbörjas ska samråd ske med länsstyrelsen om metod och genomförande. Resultaten ska redovisas till länsstyrelsen senast en månad efter att fisket avslutats.

Det är viktigt att komma ihåg att, inte bara i beslutet, informera om att länsstyrelsen föreskriver om undantag. Ett separat beslut måste fattas gällande länsstyrelsens föreskrift och denna ska skrivas under av landshövdingen.

Beskrivning av ärendet

Gör en kortfattad beskrivning av bakgrunden till varför beslutet fattades.

Motivering till beslutet

Texten i förordningen kan till stor del användas för detta.

Rekommenderad läsning

Tillvägagångssätt för minskad smittspridning

För att begränsa spridningen så är kommunikation mellan myndigheter, kommuner och fiskevårdsområdesföreningar i det smittade och anslutande området grunden för att lyckas. Här finns mycket kunskap och bra och nödvändiga samarbeten kan skapas. Därtill kommer information till allmänhet och näringsidkare.

Kommunikation

Information kan spridas på många sätt bland annat via lokala medier, sociala medier, kommuner, fiskevårdsområdesföreningar, myndigheter och så vidare.

Vilken är målgruppen och hur når vi dem?

Målgruppen kan vara boende och fiskevårdsområdesföreningar längs det smittade vattnet, men även turister och tillfälligt boende som kanske inte har svenska som förstaspråk. Att nå de förstnämnda är lätt, men för att nå de sistnämnda bör information tas fram om vilka som reser till området och om det finns de som inte är svenskspråkiga i området, såsom tillfällig arbetskraft. Känner man exempelvis till att ett företag i området har många anställda som inte talar svenska, och som kanske även gärna fiskar på fritiden, kan de informeras på olika språk. Det är även viktigt att identifiera och informera övriga verksamhetsutövare som nyttjar vattnet inom det smittade området så att rutiner (i enlighet med föreskriftens restriktioner) kan tas fram. Exempel på verksamhetsutövare kan vara fiskodlingar, väghållare som vattnar vägar, räddningstjänst som använder släckningsvatten från vattendraget/sjön eller gruvor och vattenkraftsbolag. Det kan även vara föreningar där medlemmarna rör sig mellan olika vatten som kanotklubbar, fiskekortsförsäljare och andra. Anordnas tävlingar i närområdet där kräftpest finns kan till exempel information gå ut till samtliga anmälda.

Informationstavlor ska sättas upp längs det smittade vattnet. På tavlorna ska det stå skrivet om beslutet och hur den egna utrustningen ska rengöras. Även i anslutande vattendrag kan det med fördel sättas upp skyltar, där det står att det inte i dagsläget är smittat och hur man ska undvika smittspridning. Även här kan man behöva ta fram texter på olika språk. Ett exempel är att kommunens hemsida kompletteras med ytterligare språk via QR-koder som placeras på skyltarna. Vilka språk som bör användas på hemsidan avgörs av det lokala behovet. På kommunens hemsida/ webbsida bör alla intresserade kunna följa vad som händer. Här bör dels den informationen som finns på tavlorna utmed vattenområdet ligga, dels frågor och svar (FAQ) på de vanligaste frågorna. Det bör även finnas en hänvisning till någon som kan svara på frågor och länkar till Havs- och vattenmyndigheten samt Länsstyrelsen.

Kommunicera även regelbundet under hela året genom olika media som sociala medier, lokaltidning och tv. Under olika säsonger kan olika delar lyftas, till exempel risken för spridning när kanoter förs mellan olika vatten på sommaren, eller rengöring av pimpelspöna på vintern.

Begränsa smittspridning inom avrinningsområdet

Om smittspridningens status ändrats sedan beslutet togs måste den nya utbredningen ringas in så fort som möjligt. Detta ger en nuläges-bild av var friska respektive sjuka kräftor finns och vilka vandringshinder (framför allt uppströms och till sidovattendrag) som kan identifieras.

Vid behov kan SLU Aqua kontaktas för att få hjälp med hur man ska arbeta med detta.

Om hinder saknas i vattnet så kräftorna enkelt kan förflytta sig kan tillfälliga vandringshinder skapas för att minska risken för spridning. Detta kräver dock tillstånd från länsstyrelsen då det betraktas som vattenverksamhet och nyttan av en eventuell inneslutning av signalkräfta måste ställas mot bland annat kraven i vattendirektivet. Observera att vandringshinder inte betyder att ingen smitta kan spridas, då människan är den största smittspridaren och hålls inte inne av några vandringshinder.

I vissa fall kan det vara motiverade att minska spridningsrisken ytterligare genom att minska tätheten av signalkräfta genom så kallade decimeringsfisken. Det går inte att helt utrota ett signalkräftbestånd med mekaniska metoder (det vill säga med burfiske, elfiske eller handplockning). Istället används decimeringsfisken för att helt enkelt minska antalet individer som kan föra smittan vidare. Tänk på att detta är mycket tidskrävande. Decimeringsfisken kan göras genom upprepade elfisken, handplockning eller fiske med redskap såsom ryssjor och/eller burar. Antal utfisken som måste göras beror på beståndets täthet, bedömd spridningsrisk och hur lämpligt området är för återetablering av kräftor. Kunskap om signalkräftornas utbredning är grunden för att få till så effektiva utfisken som möjligt. I samband med utfiskningarna bör området inventeras med vattenkikare för att bedöma beståndsstatus och antalet kvarvarande individer. Utsträckningen av fisket bör avgöras i samråd med länsstyrelsen.

Om smittan sprids uppströms kan en naturlig kräftfri zon bromsa smittspridningen och med fördel märkas ut som vandringshinder. Detta kan till exempel vara våtmarksområden eller längre sträckor, (> 50 m), av grunda mjukbottnar. Den kräftfria zonen kan även förlängas genom decimeringsfisken i intilliggande områden.

Desinficeringsmetoder vid kräftpest

Tydliga desinficeringsinstruktioner bör finnas på informationsskyltar, men även skickas ut till media och finnas på hemsidor. Informationsmaterial kan med fördel skickas/delas ut till sportfiskeföreningar och andra som regelbundet nyttjar vattnen i närområdet. Exempel kan vara vid campingplatser eller arbetsplatser som samlar mycket folk och där intresse finns för till exempel fiske.

Generellt kan sägas att kräftpestsporer inte klarar sig utan värd längre än två veckor, så har en båt legat på land i tre veckor och inga kräftor finns i båten så är sannolikheten låg att kräftpest sprids. Om annat vatten besöks inom tre veckor så ska badkläder eller annan utrustning desinficeras med hjälp av värme, kyla, torka eller kemiska medel. I dagsläget rekommenderas nedan uppräknade metoder för att desinficera utrustning.

Kemiska metoder:

  • Desinficering av rengjorda föremål med Virkon-S. Samtliga föremål som desinficeras ska vara tömda på allt vatten innan desinfektionen påbörjas. Brukslösning (1 % Virkon) blandas genom att tillsätta 10 g pulver eller en dospåse (a 10 g) per liter vatten, det vill säga om man ska göra 5 liter brukslösning tillsätts 50 g/5 dospåsar. Mindre föremål kan sänkas ner eller tvättas med brukslösningen, större föremål kan duschas med brukslösning. Verkningstiden är 20 minuter. Efter avslutad desinfektion ska föremålen sköljas med vatten, då Virkon S har en korrosiv effekt samt för att undvika bildning av vita fläckar efter upptorkning.

Värme:

  • Torka föremålet till fullständig torrhet i till exempel bastu eller torkskåp.

Torkning av gummimadrasser, gummibåtar, baddräkter, fiskeflugor, fiskedrag, spön och liknande kan ske i solen. Torktiden bör då vara minst 3 dygn för att säkerställa att skrymslen är fullständigt torra och sporer avdödade.

  • Koka föremålet i minst 5 minuter under lock.
  • Högtryckstvättning med 80°C vatten. Tänk på att ju längre avstånd från objektet desto kallare blir vattnet (vilket kan leda till att ingen desinficering till slut sker och risk för spridning ökar). Observera att det kan finnas en risk att smittan sprids med aerosoler vi högtryckstvätt. Metoden ska därför användas i slutna utrymmen (exempelvis garage) eller i anslutning till de smittade vattendraget. Inga rena föremål som används i akvatisk miljö och som kan kontamineras av aerosolen bör finnas i anslutning till tvättplatsen.

Kyla:

  • Frysa ned föremålet under -15°C i minst ett dygn

Desificeringsstation/er kan behövas sättas upp i närheten av det pestsmittade området. Tänk igenom var de ska sättas upp, vilken metod, vem som ska betala för dem och hur informationen om var de finns ska gå ut.

Risk för smittspridning till Norge

En svensk-norsk handlingsplan för sötvattenskräftor finns framtagen. I denna står beskrivet hur man ska tänka och gå tillväga om det drabbade vattnet delas med Norge. Första kontakt vid misstänkt smitta görs med Statsforvaltaren.

Rekommenderad läsning

Utrotning

För att lyckas med en utrotning av signalkräftor är all information om var kräftorna planterats ut och hur många som planterats ut till stor nytta eftersom kräftor är mycket stationära. Det är viktigt att komma ihåg att, liksom med andra främmande arter, kan bekämpningsinsatsen kräva ihållighet under flera år för att vara effektiv. Att utrota signalkräftor kräver ofta stora insatser men är möjligt, speciellt i isolerade vatten. Chanserna att lyckas med utrotningen är större ju tidigare detta sker efter att signalkräftor hittats i ett nytt vatten. Det är också lättare att behandla ett mindre (och mer isolerat) vattenområde än ett ”öppet” system (som en sjö eller ett större vattendrag). Spridningen kan minskas uppströms genom decimeringsfiske (se Begränsa smittspridning inom avrinningsområdet).

På Länsstyrelsen i Gotlands län har under 1990-talet och början av 2000-talet flera oönskade signalkräftbestånd i stenbrott utrotats. Under 2023 genomfördes ett lyckat utrotningsförsök på Gotland. Under 2024 genomfördes en utvärdering av ett utrotningsförsök på Öland (i ett isolerat vatten vid en grustäkt). Den utrotningsmetod som fungerat bäst i dessa fall är insektsgift (pyretroider, till exempel deltamethrin). För att öka chanserna att lyckas med giftbehandling behöver vattnet vara litet (<2 ha), grunt (<5 m), sakna tillflöden och utflöden samt ha minimalt med vegetation. När utrotning av signalkräfta med insektsgift inte helt lyckats har detta ofta inkluderat vatten med stora ytor och vattenvolymer med mer komplexa habitat och både inlopp och utlopp. Dessutom har dessa lokaler haft mycket vegetation, organiskt material samt stensatta och vegetationstäckta stränder. Även klimatet påverkar chanserna till utrotning. Studier har visat att signalkräftan trivs bättre i varmare vatten och kan ha svårt för att reproducera sig i kallt vatten. Ett allt varmare klimat ger varmare vatten, vilket kan förskjuta signalkräftans spridningsområde norrut i framtiden.

Vid utrotning med gift krävs ett stegvist utförande:

  1. Börja alltid med att besöka vattnet för att identifiera förutsättningarna för en utrotning. Hur stor är vattenvolymen? Hur ser botten ut? Är det mycket vegetation så kan detta kraftigt påverka behandlingens effektivitet. En bra figur att följa finns i rapporten ”utrotning av signalkräfta på Öland” (se rekommenderad läsning).
  2. Art- (till exempel insekter, makrofyter och groddjur) och djupkartering bör göras för att identifiera sällsynta arter & uppskatta medeldjup.
  3. Den totala densiteten av kräftor och fisk behöver uppskattas och minskas med decimeringsfisken för att effektivisera behandlingen.
  4. Toxicitetstest av signalkräfta genomförs för att bestämma behandlingsdosen.
  5. Behandlingen påbörjas i området. Under behandlingen kan pumpar cirkulera vattnet så att giftet når hela vattenmassan. Även sumpar med kräftor kan placeras ut för att uppskatta effekten av behandlingen.
  6. Återinventering av bottenfauna kan behöva genomföras någon vecka efter avslutad giftbehandling.
  7. Provfiske utförs för både fisk & kräftor för att utvärdera behandlingens effektivitet.
  8. Ofta behövs uppföljande giftbehandlingar av vissa ytor, till exempel vid strandområden med mycket sten (där småkräftor kan gömma sig).
  9. Slutligen görs en övergripande bedömning av hur lyckad insatsen var.

Rekommenderad läsning

Uppföljning

Uppföljning bör göras efter första vintern då ett vatten drabbats av kräftpest. Vid uppföljningen undersöks om området är pestfritt, om ett nytt beslutsunderlag bör göras samt om ett nytt beslut ska skrivas vilket gäller oavsett om smittan finns kvar eller inte.

Utbrott av kräftpest är oberäkneliga och kan plötsligt blomma upp igen då temperaturerna i vattnet ökar efter vintern. Ökade temperaturer innebär ökad rörlighet för kräftorna och kan även innebära en ökning spridning av pestsporer (låga temperatur hämmar sporuleringen). Tyvärr finns det ingen fullständigt säker metod för att undersöka om vattnet är pestfritt och helt fritt från signalkräftor. Generellt kan man säga att pesten är borta när den sista kräftan dött, men att veta när detta sker är nästintill omöjligt då friska signalkräftor kan vara mycket svåra att upptäcka. Ju färre individer som finns på platsen desto svårare blir upptäckten av dem. Detta innebär att tidigare pestdrabbade vatten plötsligt kan få nya pestutbrott. Dessutom kan signalkräftor (som normalt bär på pestparasiten) släppa pestsporer mycket oregelbundet. Ibland bär endast ett fåtal av signalkräftorna i ett bestånd på parasiten. Detta gör att pesten kan vara svår att upptäcka om inte tillräckligt många vävnadsprover från signalkräftorna analyseras. För att konstatera kräftpest måste kanske då vävnadsprover från minst ett 30-tal individer från beståndet undersökas.

Nedan beskrivs olika metoder för att följa upp ett pestutbrott även efter att området antas vara fritt från kräftpest (se även Kartläggning av smittans utbredning). Bäst resultat uppnås med en kombination av dessa metoder.

Uppföljning med e-DNA

Analys av DNA (e-DNA) i vatten är en mycket noggrann metod som ofta används för att identifiera olika målarter från vattenprover. Kontinuerlig provtagning under en längre tid, genom filtrering av vattenprover, kan vara en bra metod. Då kan man även fånga upp pesten indirekt (genom sporsläpp från signalkräftor) eftersom signalkräftorna inte alltid sprider pest vid ett enskilt provtillfälle. Analys av e-DNA behöver göras kontinuerligt under en längre tid är för att öka möjligheten till upptäckt av pestsporer och signalkräfta. SNIEF-projektet (som är ett svensk-norskt samarbetsprojekt om kräftor) rekommenderar att e-DNA-provtagning utförs minst två gånger under perioden juli – september under två års tid. Vid provtagning kan med fördel delprover tas från flera platser, och sedan hällas ihop i ett större blandkärl där sedan så kallade ”poolade” prover tas från för filtrering. Tänk på att ta replikat (flera prover) vid filtreringen. Det är mycket viktigt att inte kontaminera mellan provplatserna då e-DNA provtas. Det innebär att provtagaren vanligtvis påbörjar provtagningen nedströms och går uppströms. Det finns handledningar som praktiskt beskriver detta i detalj, och det är viktigt att noggrant följa dessa instruktioner. Ett problem med e-DNA är att kräftor avger väldigt lite DNA, vilket betyder att mycket vatten måste filtreras, ca 5 liter vatten per prov. Ett positivt prov visar oftast att det finns kräftor i vattnet, men vid ett negativt utslag kan fortfarande kräftor finnas på platsen. Metodiken håller fortlöpande på att förbättras så att den ska bli mer tillförlitlig. Det kan påpekas att det finns en stor variation i slutresultat mellan olika laboratorier där analys av signalkräfta, flodkräfta och kräftpest utförs.

Provtagning.

Figur 8. Exempel på hur det kan se ut vid direktfiltrering av e-DNA. På bilden tas e-DNA-prover från Öresjö som drabbades av pest sommaren 2021. Foto: Patrik Bohman / Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Provfiske efter flodkräfta och signalkräfta

Provfiske utförs med burar eller med el (se även Provfiske). I första hand genomförs provfiske i utkanten av det område där smitta bekräftats för att undersöka om smittan spridit sig vidare uppströms eller till biflöden. Provfisket bör göras under kräftornas aktiva period, augusti-september. Om misstanke finns att smittan spridit sig vidare från det ursprungliga området bör kan även andra inventeringsmetoder användas, till exempel kräftryssjor.

Provfisken utförs i området där smittan förmodas ha startat för att undersöka om signalkräftor finns i vattensystemet. Grävda dammar, mindre bäckar och sjöar kan vara intressanta att undersöka.

Kräftor som misstänks vara smittade skickas till SVA för analys (se Misstanke om smitta och konfirmering).

Sumpning

För att undersöka om smitta finns kvar i vattendraget kan friska flodkräftor planteras ut i rymningssäkra burar/sumpar. Följande tillvägagångssätt kan användas:

  • Placera 2-4 kräftor per bur (om någon kräfta skulle dö av annan anledning än pest) och placera burarna på strategiska platser inom vattensystemet i syfte att kartlägga om smittan finns kvar i vissa delar och var smittkällan/smittkällorna finns. Placera minst lika många gömslen som kräftor i buren. Gömslen kan utgöras av ris, grenar och löv som läggs i buren.
  • För att även hitta svaga smittkällor är det nödvändigt att placera ut kräftor på tillräckligt många platser. Om det är för långt mellan smittkällan och de utsatta kräftorna så minskar risken att upptäcka smittan. Vid sumpning i vattendrag rekommenderar SNIEF-projektet att sumparna bör sättas uppströms respektive nedströms ett vandringshinder och/eller placeras var 500 m för att följa spridningen.
  • Vid sumpning i sjö måste hänsyn tas till sjöns storlek, strömförhållanden och sjöns karaktär. Detta avgör antal sumpar och avståndet mellan sumparna. Om kunskap finns om varifrån smittan spridits avgörs placeringen av sumparna efter Det bör dock alltid sumpas vid sjöns utlopp då allt vatten någon gång kommer passera där. Burar bör också placeras där man vet var flodkräftor finns. Sumparna bör helst inte flyttas under tiden undersökningen varar. De placeras helst på hårdbotten eller på mindre upphöjda stenar så att syresättningen blir god.
  • Kontrollera kräftorna minst 1 gång per vecka och utfodra dem vid behov. För återkommande kontroller och utfodring kan man ta hjälp av till exempel fiskevårdsföreningar som finns i närheten. Kom dock ihåg att informera om smittspridning och desinficering så att all utrustning som vidrör vattnet är rent.
  • Kräftorna bör exponeras i burarna minst en hel sommar/höst (juli till september).
  • Gör noggranna anteckningar vid tillsynen
  • Vid insamling av döda kräftor för analys ska plats och datum för fyndet framgå. Se avsnittet Misstanke om smitta och konfirmering.

Rekommenderad läsning

Återuppbyggnad av beståndet

Endast om uppföljningen visar att området är pestfritt, och således fritt från signalkräftor, kan det vara läge att fundera på en återintroduktion av flodkräftan. Med tanke på flodkräftans dåliga bevarandestatus är det angeläget att återetablera bestånd av flodkräfta där det är möjligt. Bidrag till återintroduktion kan finnas att söka hos Länsstyrelsen.

Utsättning

Vid återintroduktion av flodkräftor bör följande uppmärksammas:

  • För att värna den genetiska variationen är det, i de fall det är möjligt, lämpligt att utsättningsmaterialet härstammar från ett närbeläget vatten. Om detta inte är möjligt, vänd er till en kräftodlare för att få tag på utsättningsmaterial.
  • Utsättningen ska ske i de områdena av sjön/vattendraget som hyser de bästa kräftbiotoperna med avseende på bottensubstrat och gömslen. Kräftor trivs t.ex. bra på steniga bottnar eller på ren lerbotten. Det går att förbättra bottensubstrat med olika metoder.
  • Tidpunkten när kräftorna bör sättas ut varierar beroende på i vilken storlek de är. Till exempel bör yngel som kläckts i inomhusmiljö vid en temperatur av 17–20° C inte sättas ut innan vattentemperaturen uppgår till minst 15° C (maj – juni). Vuxna kräftor kan däremot sättas ut när som helst från försommaren till september. Att föredra är att sätta ut dem under försommaren för då har de en hel sommar på sig att anpassa och etablera sig i sin nya miljö.
  • Kräftor är känsliga och utsättningar bör inte göras under de varmaste sommardagarna då det ofta är lägre syrehalter i vattnet. Kräftorna bör inte heller utsättas för stora skillnader i vattentemperatur eftersom detta stressar kräftorna. Särskilt känsliga är honor som bär rom. De är även känsligare vid själva hanteringen under soliga och varma sommardagar, då de bland annat ovan vatten kan dö i direkt solljus då gälarna snabbt torkar ut. Om det är varmt bör utsättningarna ske under sen kväll eller tidig morgon.
  • Yngelutsättning används framför allt vid en återintroduktion eller nyetablering, det vill säga när sjön eller vattendraget är tomt på kräftor. Yngel vandrar inte på samma sätt som vuxna kräftor utan blir mer stationära där de sätts ut och har därför en snabbare tillväxt. Det räcker oftast inte att man planterar ut yngel vid ett tillfälle utan detta bör göras under en tre-årsperiod för att öka chanserna. Om ynglen planterats ut i maj/juni kan en första föryngring noteras redan efter två år och efter 3 år kan kräftor i hela livscykeln finnas vid utsättningslokalen. Studier har visat att ju större ynglen är desto större är chanserna för deras överlevnad. Därför bör yngel större än 3 cm placeras ut. Ju fler kräftor som planteras ut desto större chans att utsättningen lyckas, och det kan vara bättre att klumpa ihop utsättningen till ett par lokaler än att sprida den jämnt runt sjön. Tänk på att placera ut yngel där det finns rikligt med gömslen. Detta är speciellt viktigt om det finns rovfisk (t.ex. abborre, gädda eller större öring) i vattnet.
  • Om större kräftor används vid återintroduktionen får man färre kräftor för samma pengar. Det är viktigt att veta hur gamla kräftorna är, då framför allt äldre honor producerar mindre mängd rom och har lägre yngelöverlevnad. Optimalt är att kräftorna som planteras ut under försommaren är i storleken 3–7 cm. De hinner då växa till sig under sommaren för att uppnå könsmognad kommande höst. Detta är att föredra vid stödutplantering, det vill säga då det redan finns ett glest bestånd. Anledningarna till att beståndet är glest bör utredas så att möjligheterna till ett livskraftigt bestånd ökar. För att de ska kunna hitta varandra under parningen bör kräftorna sumpas i cirka en vecka på utsättningsplatsen innan frisläppandet.
  • Könsfördelningen hos de utsatta kräftorna bör vara 50/50 i naturliga vatten. I dammar kan könsfördelningen vara 1/3 hanar och 2/3 honor. Detta är svårt att få till vid yngelutsättning, men viktigt vid stödutsättning med större kräftor.

Om utplanteringen lyckas och fångsten per ansträngning efter en tid (cirka 5 år) uppgår till 1–2 kräftor per mjärde och natt kan man flytta kräftor och sprida dem till annan del av det berörda vattnet. Lämpligast placeras kräftorna ut i grupper bestående av hälften könsmogna honor och hälften könsmogna hanar som kan para sig redan samma höst. Exempelvis 50 honor och 50 hanar som släpps ut på exakt samma ställe på lämpliga bottnar. Lämpliga bottnar är till exempel hårda bottnar med god tillgång till skydd och gömslen i form av stenar och block, rötter, död ved. Flodkräftor trivs också på fasta bottnar som domineras av lera, där kräftan själv kan gräva skyddande bohålor. Man kan sumpa dem på den nya platsen och låta parningen ske i sumpen. Efter parning plockas hanarna bort och honorna är fram till dess att rommen kläcks i juni-juli skyddade i sumpen. Ynglen lämnar då honan etablerar sig på den nya lokalen.

Populationsutveckling

Det är bra att följa upp en utsättning med årligt återkommande provfisken för att få en uppfattning om beståndets förändring i antal och storleksfördelning. Tyvärr är det svårt att beräkna hur populationstillväxten efter en utsättning av flodkräfta kommer att se ut. På grund av en mängd olika påverkande faktorer såsom vattenkvalitet, area av optimal bottenstruktur, klimatfaktorer, geografiskt läge, tillgång på föda och predatorer med mera kan ett scenario variera oerhört mycket. Detta gör det svårt att använda beräkningsmodeller. Även kunskap om genomsnittlig populationstillväxt för olika storlekar och naturlig dödlighet behövs tas i beaktning vilket inte finns att tillgå för olika vatten eftersom det varierar på grund av ovan nämnda faktorer. I naturliga vatten används normalt inte modeller baserade på optimala förhållanden i odlingsanläggningar.

Rekommenderad läsning

Förebyggande arbete

Bestånden av flodkräfta har minskat så kraftigt att flodkräftan sedan 2010 är klassad som ”akut hotad” på Artdatabankens rödlista. Det finns därför ett starkt incitament att arbeta förebyggande för att flodkräftan ska bevaras. Detta kan bland annat göras genom att skapa en beredskapsplan, se SNIEF delrapport 9. En beredskapsplan ska alltid föregå en förvaltningsplan för flodkräfta.

Att få till stånd ett långsiktigt och hållbart fiske av flodkräfta är den viktigaste bevarandestrategin, eftersom det stärker allmänhetens och fiskevattenägarnas intresse av att bevara flodkräftan. Dessutom behöver flodkräftodling, samt åter- och nyetablering i sjöar och vattendrag uppmuntras. Projekt som arbetar med restaurering och habitatförbättringar bör också främjas. I åtgärdsprogrammet för flodkräfta har de viktigaste åtgärderna för att bevara flodkräftan listats.

Kräftdatabasen (kraftdatabasen.se) har en central roll när det gäller att lagra och analysera aktuella data om signalkräftor och flodkräftor. Det är viktigt att dessa data ligger till grund för en uppdaterad hotbild mot flodkräftan så att orsakssamband kan undersökas till exempel när svaga bestånd av flodkräftor noteras på platser med tidigare starka flodkräftbestånd och där orsaken till minskningen inte är kräftpest eller försurning.

Skyddsområde för flodkräfta

Skyddsområden för flodkräfta är ett kraftfullt instrument för att förebygga introduktion av signalkräfta och utbrott av kräftpest. Dels genom det lagstadgade skyddet ett skyddsområde innebär, dels genom dess möjligheterna att kommunicera om det. Skyddsområden är inte minst viktiga för att så långt som möjligt bevara genetiska skillnader inom den svenska flodkräftpopulationen.

Skyddsområden för flodkräfta kan skydda stora sammanhängande vattenområden i de delar av landet där det inte finns några signalkräftor eller där det bara finns få bestånd. Även inom huvudavrinningsområden med utbredd förekomst av signalkräfta kan det fortfarande finnas delavrinningsområden som är fria från signalkräfta och har kvar förekomst av flodkräfta eller möjlighet att etablera flodkräfta. Dessa områden kan bestå av någon eller några sjöar och vattendrag långt uppströms i vattensystemen eller mindre avrinningsområden som mynnar direkt i havet.

Sedan 2005 kan länsstyrelsen enligt förordning (SFS 1994:1716) om fisket, vattenbruket och fiskerinäringen besluta skyddsområden för flodkräfta. Inom ett skyddsområde är det förbjudet att saluhålla, sälja, köpa eller transportera okokta kräftor som inte härrör från området, att använda fisk som betesfisk i ett annat vatten än det där den fångats samt att utan föregående desinfektering använda fiskeredskap, båtar, maskiner eller andra föremål som har använts i vatten utanför området. Det är förstås också förbjuden att utplantera signalkräfta. Länsstyrelsen har möjligheten att göra undantag från dessa förbud om det inte ökar risken för smittspridning eller behövs av vetenskapliga skäl.

Ett beslut om skyddsområde ska vara grundat på en förvaltningsplan för flodkräfta som länsstyrelsen upprättat och Havs- och vattenmyndigheten godkänt. Förvaltningsplanen bör innehålla både en nulägesbeskrivning och en redovisning av bevarandestrategier. Förvaltningsplanen kan göras relativt enkel där övergripande förslag på lämpliga skyddsområden pekas ut snarare än enskilda vatten. SLU Aqua kan vara ett stöd till länsstyrelsen i framtagande av förvaltningsplaner.

Riktade informationsinsatserinsatser måste alltid göras i samband med beslut om att avsätta skyddsområden.

Rekommenderad läsning

Kontaktlista

SLU Aqua
Patrik Bohman, miljöanalytiker, SLU Aqua
E-post: patrik.bohman@slu.se

Statsforvalteren
Kontakt oss | Statsforvalteren.no

Länsstyrelsen
Länsstyrelsen (lansstyrelsen.se)

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA
E-post: fiskjour@sva.se

Havs- och vattenmyndigheten, HaV
E-post: ias@havochvatten.se

Dokument och stöd

Checklista vid provtagning

Exempel på beslut kräftpestsmittat område

Informationsblad om kräftpest på flera språk

Skylt kräftpest att sätta upp vid smittade vatten

Skylt kräftpest vid icke-smittade vatten

FAQ vanliga frågor att lägga på hemsida

Exempel på resonemang kring desinficeringsstation

Skylt vid hetvattentvätt

Desificeringsfilm

  • Michael Diemer
  • Utredare
  • Tel: 010-6986153
  • Vill du skicka e-post? Öppna ditt e-postprogram, skriv personens fornamn.efternamn (med punkt mellan namnen) och lägg till adressen @havochvatten.se
  • Michael Diemer
  • Utredare
  • Tel: 010-6986153
  • Vill du skicka e-post? Öppna ditt e-postprogram, skriv personens fornamn.efternamn (med punkt mellan namnen) och lägg till adressen @havochvatten.se