Om kakor

Den här webbplatsen innehåller så kallade kakor (på engelska cookies).

Enligt lagen om elektronisk kommunikation, SFS 2003:389, som trädde i kraft den 25 juli 2003, ska alla som besöker en webbplats med kakor få information om att webbplatsen innehåller kakor, vad dessa kakor används till och hur kakor kan undvikas. Från och med den 1 juli 2011 gäller ändrade regler för att få använda kakor. Enligt de nya bestämmelserna ska besökaren lämna sitt samtycke till att kakor används.

Vad är kakor?

En kaka är en liten textfil som lagras på besökarens dator och som innehåller information. Kakor används normalt för att förbättra webbplatsen för användaren. Det finns två typer av kakor: Den ena typen sparar en fil som ligger kvar på besökarens dator. Den används till exempel för att kunna anpassa en webbplats efter besökarens önskemål, val och intressen. Den andra typen kallas sessionskaka. Under tiden en besökare är inne på en webbsida, lagras den temporärt i besökarens dators minne. Sessionkakor försvinner när du stänger din webbläsare. Ingen personlig information såsom t.ex. e-post eller namn sparas om besökaren.

Om du inte samtycker till att kakor används

Vill du inte acceptera kakor kan webbläsaren ställas in så att du automatiskt nekar kakor eller informeras om att en webbsida innehåller kakor. Vi hänvisar till respektive webbläsares tillverkare för närmare instruktioner.

Kakor på Havs- och vattenmyndighetens webbplats

Publiceringsverktyg

I SiteVision, det publiceringsverktyg som vi använder oss av, finns en sessionskaka, JSESSIONID, som håller reda på vilken klient (besökare) som tillhör vilken session i SiteVision. Om du väljer att inte acceptera kakor fungerar webbplatsen med den skillnaden att alla URL:er kommer att innehålla en token som SiteVision kommer att använda sig av för att hålla reda på vilken session som är kopplad till vilken klient (besökare).

Webbanalysverktyg

Vi använder webbanalysverktyget Google Analytics. Syftet är att få stöd till arbetet med löpande webbutveckling.

För att värna besökares integritet används IP-anonymisering vid datainsamlingen. Det innebär att de sista siffrorna i besökarnas IP-nummer maskeras, till exempel 193.188.156.XX.

Läs mer om IP-anonymisering i Google Analytics och allmänna villkor på Googles webbplats.

Om du, trots att informationen som samlas in är anonym, ändå inte vill att information om hur du använder webbplatsen ska samlas in, kan du installera Google Analytics Opt-out i din webbläsare, se webbläsarens hjälpsidor för mer information.

Talande webb

Talande webb är ett hjälpmedel som läser upp innehållet på webbplatsen.

Publicerad: 2011-08-15
Uppdaterad: 2018-01-24
Sidansvarig: Webbredaktion