Din sökning *:* gav 454 träffar
-
Publicerad: 26 november 2013 • Uppdaterad: 4 februari 2020
Abborren ( Perca fluviatilis ) finns allmänt över hela Sverige med undantag för fjällregionen. Den förekommer i kustområdet i hela Östersjön och Bottniska viken.
-
Publicerad: 26 november 2013 • Uppdaterad: 13 april 2017
Asp ( Aspius aspius ) är en karpfisk som är ovanlig i svenska sjöar och vattendrag. Fiskevårdande åtgärder har stabiliserat beståndet av asp under de senaste åren, och åtgärdsprogrammet har som målsättning att säkra den långsiktiga överlevnaden.
-
Publicerad: 28 juni 2024
Atlantstör ( Acipenser oxyrhinchus ) är en nordamerikansk art som för cirka 6000 år sedan invandrade till Europa och etablerade sig i floder kring Nordsjön och i Östersjön.
-
Publicerad: 26 november 2013
Benlöjan ( Alburnus alburnus ) är en liten, max 20 cm, karpfisk som uppträder i stora stim tätt under ytan i varma och näringsrika vatten. Det är den kanske vanligaste fisken man ser i lugnflytande, breda åar när den rör sig ytligt och letar föda.
-
Publicerad: 26 november 2013 • Uppdaterad: 4 februari 2020
Bergtungan ( Microstomus kitt ) lever i Nordatlanten och i Sveriges omgivande vatten finns den i Skagerrak och Kattegatt. Den är mindre vanlig i Öresund och södra Östersjön.
-
Publicerad: 26 november 2013
Björknan ( Abramis bjoerkna ) tillhör familjen karpfiskar och kan betraktas som en av våra svåraste sötvattensfiskar att artbestämma eftersom den är så lik sin nära släkting braxen.
-
Publicerad: 26 november 2013 • Uppdaterad: 4 februari 2020
Blekan ( Pollachius pollachius ) förekommer längs hela Västkusten och i norra Öresund. Kan påträffas i södra Östersjön i samband med att salt vatten strömmar in i Östersjön.
-
Publicerad: 24 januari 2018
Fyra rader med taggar på svansen, de inre två fortsätter upp på ryggen. Två svarta ögonfläckar marmorerade med gult. Mycket sällsynt längs norska kusten och i Skagerrak.
-
Publicerad: 23 januari 2018
Blå ovansida, vit undersida. Kroppen är slank och nosen lång. Bröstfenor långa, smala och skärformade. Mycket sällsynt gäst i Skagerrak och Kattegatt, främst under september–december.
-
Publicerad: 24 januari 2018
Vår minsta hajart. Sammetssvart undertill, svartbrun ovan. Kraftiga taggar framför ryggfenorna. Lysorgan på magen. I Västerhavet förekommer i de djupare delarna av Skagerrak.