Kinesisk dammussla | Sinanodonta woodiana

Kinesisk dammussla är en främmande art som förekommer i Sverige.

Hitta på sidan

Fakta

  • Latinskt namn: Sinanodonta woodiana
  • Svenskt namn: kinesisk dammussla
  • Organism: musslor
  • Livsmiljö: Sötvatten
  • Ursprung: Asien
  • Första fynd i Sverige: 2005
  • Risk för att vara invasiv i Sverige (riskklass): 4 - hög risk
  • Ansvarig myndighet: Havs- och vattenmyndigheten
  • Artfakta: Om Kinesisk dammussla i Artdatabanken
  • Faktablad: Ladda ner faktablad Pdf, 192.2 kB.
Kinesisk dammussla.

Foto: Hirase (CC BY-SA 3.0)

Hur känns de igen?

Redan hos unga individer har skalet en oval form, men genom kraftig tillväxt, både i längd och höjd, antar det en mycket rundare form än de inhemska dammusselarterna. Stora exemplar kan få en tallriksliknande form och skalet kan bli så stort som 9-26 centimeter i längd och 9-13 centimeter i höjd. Färgen på skalet är mörkbrun med gröna och gula strimmor, och vissa stora individer kan vara mycket mörkbruna till svarta. Kinesisk dammussla är en polytypisk art. Det finns flera underarter av den som gör att artbestämningen ofta blir problematisk och kan kräva ett stort material.

Stormusselgudie

Läs mer om vilka musslor som finns i Sverige: Stormusselguide.

Svenska fynd

Skal från kinesisk dammussla har hittats ett fåtal gånger i Sverige främst i trädgårds- och parkdammar men även nedströms en karpodling i Skåne.

Hur lever de?

Kinesisk dammussla finns på mjuka lerbottnar i dammar, sjöar och kanaler med långsamt strömmande eller stillastående vatten. De livnär sig genom att filtrera stora mängder vatten och fångar på så sätt upp organiska partiklar och annat ätbart.

Precis som de andra så kallade stormusslorna har även den kinesiska dammusslan en fortplantning med en fisk som mellanvärd. Musslans larver genomgår ett parasitiskt stadium på gälarna hos en fisk. Där omvandlas larven till en liten mussla, som sedan släpper taget och faller mot botten.

Kinesisk dammussla har olika arter av karpar som värdfisk, till exempel gräskarp och guldfisk men även våra inhemska karparanges som möjliga värdfiskar.

Hur kom de hit?

Den kinesiska dammusslan kan spridas via karpfiskar bär på musslans larver på sina gälar. Levande karpfiskar importeras till odlingar och till trädgårdsdammar världen över. Arten har också påträffats i handeln där den saluförs som ”vattenrenare för akvarier och trädgårdsdammar”.

Möjliga effekter

Främmande karparter, som silverkarp och gräskarp har importerats till flera länder för att till exempel bekämpa igenväxning av övergödda vatten. Fiskarna fungerar även som värdar för den kinesisk dammusslans larver, och musslan finns nu rapporterad från 15 europeiska länder.

Med sin förmåga att massföröka sig och sin konkurrenskraft anses den utgöra ett klart hot mot den naturliga musselfaunan i europeiska sötvattensmiljöer.

Rapportera fynd

Om du hittar vad du misstänker är ett fynd av arten kan du rapportera det i Rappen.

Hindra spridning i svenska vatten

Släpp aldrig ut de arterna du har i ditt akvarium i naturen. Flytta inte fisk mellan olika vatten och kom ihåg att man måste söka tillstånd för utsättning av fisk. Se också över eventuella utlopp från din trädgårdsdamm och fundera på vart vattnet tar vägen om den skulle svämma över.

Publicerad: 2015-12-03
Uppdaterad: 2024-08-30
Sidansvarig: Webbredaktion