Rappen – rapportering av marina vattenorganismer

Hjälp oss att rapportera marina däggdjur, fiskar, ryggradslösa djur som kräftdjur och musslor. Just du kan göra skillnad!

Gå till Rappen!

Spara Rappen som startknapp i mobilen

Så här sparar du Rappen som en startknapp för olika telefoner och surfplattor. Det blir då en genväg och på så sätt fungerar som en web-app.

Skärmdump iphone.

iPhone

 1. Öppna din webbläsare. Gå in på länken till Rappen
  https://filemaker-08.it.gu.se/fmi/webd/rappenv2
 2. Tryck på den lilla rutan med en pil i, längst ner i mitten på skärmen. Välj "Lägg till på hemskärmen".
 3. Nu har du en genväg direkt till Rappen på din hemskärm.

Android

 1. Öppna din webbläsare. Gå in på länken till Rappen
  https://filemaker-08.it.gu.se/fmi/webd/rappenv2
 2. Spara sidan som bokmärke som "Rappen". Lite olika hur man gör i olika telefoner. På vissa finns en stjärna uppe till höger bredvid adressraden. I andra måste man trycka på den fasta menyknappen och ”välja lägg till bokmärke”.
 3. Nu ligger Rappen bland dina bokmärken. Gå in och titta på dina bokmärken, leta upp Rappen, tryck och håll kvar fingret på bokmärket tills en ny meny dyker upp. Välj ”lägg till genväg på startsida/hemsida".
 4. Nu har du en genväg direkt till Rappen på din hemskärm.

Windows Phone

 1. Öppna din webbläsare. Gå in på länken till Rappen
  https://filemaker-08.it.gu.se/fmi/webd/rappenv2
 2. Tryck på menyknappen (dom tre prickarna nere till höger på skärmen)
 3. Välj "fäst på startskärmen" i listan som kommer upp
 4. Nu har du en genväg direkt till Rappen på din hemskärm.

Din hjälp är värdefull för oss

Tack vare din rapportering kan vi få värdefull information för att skydda och rädda arter som är viktiga för den biologiska mångfalden. Det kan vara en ovanlig eller hotad art som vi vill kunna följa förändringar hos – om den försvinner eller dyker upp på en ny plats. Det kan också vara en främmande art som kan vara negativ för artrikedomen. Informationen är viktig för vår framtida forskning och övervakning.

Du kan välja att rapportera in både marina däggdjur och fiskar samt ryggradslösa djur som kräftor och krabbor.

Alla rapporter kontrolleras av experter och hamnar i Sveriges största databas för arter, Artportalen.

Så här rapporterar du

Ta en bild, hämta GPS-koordinat och fyll i ditt namn, telefonnummer eller e-postadress. Om du vet vad det är för art kan du ange det. Rappen hjälper dig annars att hitta rätt art. Är uppgifterna korrekta vid inrapporteringen får du en bekräftelse via e-post. Du kan lägga upp bilder vid ett senare tillfälle om du till exempel fotograferat med en annan kamera än den som finns i mobilen.

Om projektet Rappen

Rappen är ett utvecklingsprojekt som startade 2015 för att testa medborgarforskning (citizen science) av vattenlevande organismer.

Det unika med Rappen är att du kan rapportera flera olika vattenlevande arter. Du hittar information och bilder som underlättar rapporteringen  tillsammans med instruktioner om hur du ska fotografera. Hittar du inte din art i Rappen eller är osäker på vilken art det gäller, rapportera ändå så tar vi hand om ditt bidrag!

Projektet Rappen startades av Havs- och vattenmyndigheten, Länsstyrelsen Värmland och Göteborgs universitet. I projektorganisationen ingår också Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Naturhistoriska riksmuseet, Kolmårdens djurpark och Harbour Porpoises around Kullaberg (HAKU).

I samarbete med ArtDatabanken (SLU) utvecklar vi under 2017 en direkt koppling till Artportalen. Detta leder till att rapporterna blir kvalitetssäkra och tillgängliga för alla.

Under 2017 gör vi en satsning mot skolor och ungdomar i samarbete med Havets Framtidsverkstad och Projekt 8-fjordar där bland annat Länsstyrelsen i Västra Götaland, Göteborgs universitet, Chalmers tekniska högskola, Göteborgs Marinbiologiska Laboratorium och Sportfiskarna samarbetar. Syftet är att få ungdomar att rapportera främmande arter med fokus på att följa spridningsmönstret hos asiatisk blåskrabba och penselkrabba som upptäcktes på västkusten 2012 respektive 2016.

Vill du kontakta någon i projektet Rappen är du välkommen att skicka ett e-post till någon av nedanstående:

Om Rappen inte funkar

Om du inte kan rapportera in genom Rappen beror det troligtvis på att du har dålig uppkoppling eller en äldre telefon som inte är smarttelefon eller inte stödjer HTML5. I så fall kan du istället skicka ett e-post om dina fynd enligt nedanstående:

Hjälp oss bli bättre

En viktig förutsättning för att Rappen ska kunna utvecklas är just din frivilliga medverkan och att du sprider information om Rappen. Först och främst vill vi få dina rapporter men vi vill även få lösningen funktionell och rolig att jobba med. I framtiden hoppas vi att du ska kunna rapportera flera arter i Rappen, direktsynkning mot Artportalen, översättning till andra språk, med mera.

Om du har några kloka idéer om hur vi kan göra Rappen ännu bättre, eller om du upptäckt något fel så fyll i nedanstående formulär. 

Tack för ditt bidrag!

Jag som rapporterar är: * (obligatorisk)
Jag som rapporterar är:Teknisk information

Rappen är plattformsoberoende. Du kan köra den från webbläsaren i din kommunikationsenhet som smarttelefon, surfplatta eller dator. Därför behöver du inte uppdatera appen utan det sköts automatiskt. Din enhet måste stödja HTML5. Du behöver även uppkoppling mot nätverk genom WiFi, mobilt nätverk 3G/4G eller kabel.

Publicerad: 2015-07-03
Uppdaterad: 2019-05-06
Sidansvarig: Webbredaktion