Din sökning *:* gav 101 träffar
-
Publicerad: 11 februari 2014
När koldioxid ökar i atmosfären som en följd av mänskliga aktiviteter, absorberas cirka 25 procent av havet. Genom att ta bort en del av koldioxiden från atmosfären gör havet oss en bra tjänst eftersom det begränsar klimatförändringarna, men det medför också en kostnad. När koldioxid ökar i havsvatten förändras stärkt dess kemi, vilket leder till en ökning av surhetsgraden, ett fenomen som kallas havsförsurning.
-
Publicerad: 11 februari 2014
Det finns överväldigande bevis på att försurning av havet kommer att ha betydande effekter på marina arter från bakterier till fisk, ekosystem och tillhörande tjänster. Dessa inkluderar utrotning av vissa arter och förskjutningar i ekosystem.
-
Publicerad: 11 februari 2014
Att ta itu med havsförsurning skulle kräva genomförande av storskaliga strategier för att minska koldioxidnivån i atmosfären och havet. Den ökande mängden vetenskapliga bevis leder till ökad medvetenhet bland beslutsfattare på internationell nivå.
-
Publicerad: 11 februari 2014
Havsförsurning tas upp i ett av delmålen för FN: s 2030-agenda för hållbar utveckling. Inom ramen för de globala hållbarhetsmålen har de flesta länder i världen enats om att dokumentera de kemiska förändringarna i samband med försurning av havet.
-
Publicerad: 3 juli 2017 • Uppdaterad: 30 maj 2023
Klimatförändringar påverkar hav och sötvatten. Vattenflöden förändras, havsnivån stiger och haven blir surare. Hur vi tar hand om våra hav, sjöar och vattendrag har betydelse för hur de klarar klimateffekterna. Hav och sötvatten bidrar också till att begränsa klimatförändringen genom att ta upp växthusgaser och genom att stödja produktionen av förnybar energi.
-
Publicerad: 18 april 2019
Högre temperatur och sötare vatten gör att förutsättningarna för djur och växter förändras i våra hav. Klimattillflykter är ett begrepp för områden där arter i framtiden kan finnas kvar, trots ett förändrat klimat. Områdena bygger på framtidsscenarier, de är troliga men inte konstaterade.
-
Publicerad: 27 september 2018 • Uppdaterad: 5 februari 2019
Smartare klimatinformation, SKI, är ett samarbete mellan HaV och Skogsstyrelsen med målet att skapa verktyg som gör det lättare att använda öppna data från Copernicus inom klimatanpassning.
-
Publicerad: 18 juni 2019
I Sverige finns tre marina informationscentraler – Bottniska viken, Egentliga Östersjön och Västerhavet – som drivs av länsstyrelserna på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten.
-
Publicerad: 6 oktober 2023
Skräp som slängs i havet eller på annat sätt hamnar där orsakar stora problem både för människor och djur. Läs mer om vårt arbete med marint skräp.
-
Publicerad: 12 februari 2014 • Uppdaterad: 25 januari 2023
Skräp som slängs i havet eller på annat sätt hamnar där orsakar stora problem både för människor och djur.