Sökresultat

  1. Följande manualer ger handledning för att göra undersökningarna jämförbara och kvalitetssäkrade.

  2. Publicerad: 23 maj 2016

    Havet 2015/2016 samlar de senaste resultaten från den nationella marina miljöövervakningen i samtliga svenska havsområden: Bottniska viken, Egentliga Östersjön och Västerhavet. Dessutom presenteras resultat från regional miljöövervakning, forskning och undersökningar som kan öka kunskapen om miljötillståndet havet.

  3. Syftet med att mäta bakteriell syrekonsumtion i havsvatten är främst att upptäcka gödning av vattenmiljön. Metoden fungerar även i sötvatten.

  4. Syftet är att dokumentera populationsutveckling hos knubbsäl och vikaresäl. Populationsutvecklingen kan exempelvis vara ett tecken på långsiktiga effekter av organiska miljögifter i den marina miljön.

  5. Organiska tennföreningar tillhör de grupper av ämnen som ska prioriteras i miljöövervakningen.

  6. Provfisken i kustområden är en viktig utgångspunkt för bedömning av miljöstatus och ekologisk status i kustvatten och för uppföljning av biologisk mångfald.

  7. Övervakning av djurplankton visar på övergödning och andra miljöförändringar.

  8. Tillståndet i fisksamhället är av central betydelse för bedömning av ekologisk status och uppföljning av biologisk mångfald i grunda kustområden. Dessa områden kännetecknas av hög biologisk produktion och mångfald, och de utgör reproduktionsområden för många fiskarter.

  9. Den svenska kustens stränder är utsatta för ett högt exploateringstryck. Trots att kustområdena är viktiga för både biologisk mångfald och biologisk produktion är kunskapen liten om den faktiska exploateringsgraden.

  10. Syftet med att mäta geléplankton i havsmiljön är främst att upptäcka förändringar i den marina näringsväven.