Sökresultat

  1. Publicerad: 27 juni 2016 Uppdaterad: 14 juni 2018

    Ålgräsängar har en unik ekologisk roll i svenska hav. De är viktiga livsmiljöer för ett stort antal marina djur och växter, och fungerar som barnkammare åt arter som torsk och strandkrabba. Ålgräsängar är idag en hotad naturtyp som omfattas av ett åtgärdsprogram.

  2. Publicerad: 27 juni 2016 Uppdaterad: 28 september 2020

    Flodpärlmussla ( Margaritifera margaritifera ) är en av jordens mest långlivade djur. Världens äldsta kända flodpärlmussla levde i Görjeån, sydost om Jokkmokk och blev omkring 280 år! På grund av flodpärlmusslans höga krav på sin miljö är den en viktig indikator- och paraplyart. Förekomst av flodpärlmussla visar på friska vattendrag där även andra arter trivs. Arten är fredad i svenska vatten och rödlistad som starkt hotad.

  3. Publicerad: 21 november 2016

    Havs- och vattenmyndigheten ansvarar för att samordna de akvatiska åtgärdsprogrammen, och för att uppdatera programlistan. Detta för att öka takten i genomförandet av naturvårdsåtgärder i sjöar och i marin miljö, insatser som tidigare varit begränsade.

  4. Publicerad: 15 december 2016 Uppdaterad: 23 januari 2024

    Listan omfattar akvatiska arter och naturtyper som Havs- och vattenmyndigheten ansvarar för. 

  5. Publicerad: 27 juni 2016 Uppdaterad: 4 februari 2020

    Den svenska flodkräftan ( Astacus astacus ) har minskat dramatiskt i takt med att signalkräftan har ökat. Flodkräftan är rödlistad som akut hotad och det behövs åtgärder för att säkra livsmiljöer åt de flodkräftor som finns kvar. Ett hållbart fiske av flodkräfta utgör inte hot mot arten utan kan tvärtom öka intresset att skydda arten.

  6. Publicerad: 7 september 2016

    Åtgärdsprogram (ÅGP) är viktiga verktyg för att rädda ett urval hotade arter och deras livsmiljöer. Havs- och vattenmyndigheten ansvarar för att samordna de akvatiska åtgärdsprogrammen, och för att uppdatera programlistan.

  7. Publicerad: 5 oktober 2023

    Havs- och vattenmyndigheten ansvarar för att samordna de akvatiska åtgärdsprogrammen, och för att uppdatera programlistan. Detta för att öka takten i genomförandet av naturvårdsåtgärder i sjöar och i marin miljö, insatser som tidigare varit begränsade.

  8. Publicerad: 27 juni 2016 Uppdaterad: 13 april 2017

    Nästan hela världspopulationen av jämtlandsmaskros ( Taraxacum crocodes ) finns i mellersta Sverige. Den var förr tämligen allmän men är nu rödlistad och omfattas av ett åtgärdsprogram för att uppnå gynnsam bevarandestatus.

  9. Publicerad: 2 november 2016 Uppdaterad: 13 april 2017

    Tumlare ( Phocoena phocoena ) är en skygg liten val som förekommer i våra kustvatten, och som behöver skyddade områden där den kan föda sina ungar. I Östersjön finns en helt egen population tumlare som nu är akut hotad.

  10. Publicerad: 15 december 2016 Uppdaterad: 31 januari 2023

    Vimma och id är två av våra största mörtfiskar. De är ändå relativt okända för många, och det saknas kunskap om deras fullständiga livscykler. Ett nytt åtgärdsprogram sammanfattar vad som behövs för att bevara arterna i Sverige.