Nyhetsbrev små avlopp • 18 februari 2025
Nyhetsbrev för små avlopp, februari 2025
I detta nyhetsbrev hittar du bland annat information om ny vägledning om skyddsavstånd till borrade och grävda brunnar, ett förtydligande i miljötillsynsförordningen av HaV:s tillsynsvägledningsuppdrag samt en ny rapport från ett projekt som undersökt alternativ till naturgrus i markbaserade anläggningar.

Foto: Bodil Forsberg
Vägledning på HaV:s webbsida
Ny vägledning om skyddsavstånd publicerad
Nu är den uppdaterade vägledningen om skyddsavstånd till borrade och grävda brunnar äntligen publicerad. Syftet med att uppdateringen är att göra vägledningen säkrare och mer välmotiverad.
Den nya vägledningen innebär bland annat att ”trestegs beslutsmodell för skydd av dricksvatten” från 2019 är ersatt av ”Beslutsmodell för skydd av dricksvatten” som innefattar både borrade och grävda brunnar. Uppdateringen av vägledningen innebär även att fokus läggs på jordens genomsläpplighet istället för jordarter vid bestämning av skyddsavstånd och att det nu finns en beskrivning av en metod för uttag av perkolationsprov vid bedömning av skyddsavstånd.
Du hittar den nya vägledningen på HaV:s webbsida:
- Beslutsmodell för skydd av dricksvatten
- SGU:s metod för provtagning och perkolationstest i syfte att bestämma mättad hydraulisk konduktivitet
- Nya informationsblad nr 11–14
Webbinarium om den uppdaterade vägledningen om skyddsavstånd planeras längre fram i vår.
Har du hittat till dessa sidor på HaV:s webbplats?
Vägledning om förstärkning av markbaserade anläggningar
Förstärkning av en infiltrationsbädd kan göras med två syften:
- För att förbättra infiltrationsförmågan i en bädd bestående av material med begränsad genomsläpplighet.
- För att bromsa infiltrationshastigheten i en jord med hög genomsläpplighet.
Observera att förstärkning inte är ett sätt att möjliggöra infiltration i de fall redovisade kornstorlekskurvor hamnar utanför fält B. Istället kan förstärkning vara en förutsättning för att kunna infiltrera i delar av fält B där genomsläppligheten är begränsad.
HaV:s vägledning inom området finns här: Förstärkt infiltration och material i markbäddar.
Vanliga utfall av tillsyn och exempel på rättsfall
Letar du efter exempel på domar från tillsyn av små avlopp? I vägledningen för tillsyn har vi sammanställt vanliga utfall av tillsyn och rättsfall. Glöm inte att en bedömning alltid måste göras i varje enskilt ärende. Observera även skillnaden i handläggning mellan en avloppsanläggning som har ett äldre tillstånd från före miljöbalken respektive miljöbalkstillstånd.
Läs mer här: Vanliga utfall av tillsyn och exempel på rättsfall
Hitta rätt i vägledningarna om prövning och tillsyn
Webbvägledningarna om prövning och tillsyn av små avlopp är omfattande och det är inte alltid lätt att hitta det man söker. Nedan finns några tips som kan underlätta:
- Vägledningarna är uppbyggda efter prövnings- och tillsynsprocesserna. Om du vet var i handläggningen frågan hör hemma så blir det lättare att hitta den vägledning som finns:
- Sök direkt i vägledningarna: Vägledningar för prövning och tillsyn av små avlopp
- Ladda ner vägledningarna och sök i pdf:en
Nyheter från regering och riksdag
Regeringen har förtydligat HaV:s tillsynsvägledningsansvar i 3 kapitlet 5 § miljötillsynsförordningen. Den nya formuleringen är ”Havs- och vattenmyndigheten ska ge tillsynsvägledning i frågor om avloppsanläggningar för hushållsspillvatten som är dimensionerade för högst 200 personekvivalenter”. Ändringen träder i kraft den 4 mars 2025.
Nyheter från Vattenmyndigheterna
Vattenmyndigheterna behöver kompletterande uppgifter som rör små avlopp och dagvatten, för att säkerställa att rätt åtgärder sätts in på rätt plats. Syftet med åtgärderna är att uppnå god status i våra vatten.
Den information som finns tillgänglig är inte på den detaljnivå som krävs för att kunna ge säkra åtgärdsförslag och vi behöver därför kommunernas hjälp säger Jonathan Fridesjö, vattensamordnare i Bottenvikens vattendistrikt.
Läs mer på vattenmyndigheternas webbplats.
Nya rapporter om små avlopp
Filtermaterial i markbaserade anläggningar
Syftet med studien har varit att hitta material som kan ersätta naturgruset som filtermaterial i markbaserade anläggningar. Främst utifrån dess hållbarhet, samt även utvärdera vilka ytterligare studier som behövs för att bättre utvärdera alternativen. Forskarna undersökte först 35 stycken möjliga filtermaterial, vilka sedan avgränsades till sju för en vidare djupstudie: ballast från tvättade schaktmassor, bark, bergkross, biokol, däckklipp, krossad betong och grov morän. Den slutliga sammanvägningen skedde genom en multikriterieanalys.
Läs om resultatet av projektet i rapporten: Filtermaterial i markbaserade avloppsanläggningar
Lärdomar och resultat från LIFE IP Rich Waters 2017–2024
I rapporten beskrivs bland annat hur LIFE IP Rich Waters kom till, vilka mål och strategier projektet har haft och hur arbetet kopplar till EU:s vattendirektiv. Författarna ger exempel på konkreta åtgärder som gjorts inom de teman som har varit i fokus: fria vandringsvägar för fisk, miljögifter, internbelastning, övergödning från jordbruk och hästgårdar och kommunal vattenplanering.
Läs mer här: Lärdomar och resultat från LIFE IP Rich Waters 2017–2024
Hälsokonsekvenser av klimatförändring i Sverige
Den pågående klimatförändringen påverkar förutsättningarna för en god livsmiljö och hälsa. Folkhälsomyndighetens rapport beskriver hur klimatet påverkar hälsan i Sverige och uppmärksammar de hälsorisker som samhällets aktörer behöver vara förberedda på för att kunna prioritera åtgärder, höja beredskapen och skapa bättre förutsättningar för ett förebyggande arbete.
Rapporten tar bland annat upp att fler fall av mag-tarminfektioner väntas med varmare ytvatten när förekomsten av vissa smittämnen ökar, men även genom ändrat beteende när människor badar mer och under längre perioder. Smittämnena kan komma till exempel från bräddningar och små avloppsanläggningar.
Läs mer här: Hälsokonsekvenser av klimatförändring i Sverige - risk- och sårbarhetsanalys
Smått och gott världen runt
- KT-Kuriren - Enklare för invånarna genom uppdaterade e-tjänster – från djurhållning till partistöd
- Avloppslördag 15 mars - Grums kommun
Prenumerera på nyhetsbrevet
Har du fått nyhetsbrevet vidarebefordrat till dig? Då kan du anmäla dig till nyhetsbrevet här: Nyhetsbrev om små avlopp. På samma plats kan du avregistrera dig.
Fler nyheter
-
Nyhetsbrev små avlopp • 2025-03-10
I detta nyhetsbrev hittar du bland annat, e tt planerat webbinarium om den uppdaterade vägledningen om skyddsavstånd vid prövning. En ny dom där möjligheterna att ordna vattenförsörjning och avlopp inte var översiktligt klarlagda i ett förhandsbesked.
-
Nyhetsbrev små avlopp • 2025-01-23
I detta nyhetsbrev kan du läsa om aktuella webbinarier kring små avlopp inom den nationella strategin för miljöbalkstillsyn. Du hittar också en enkät där vi vill höra om dina behov av tillsynsvägledning.
-
Nyhetsbrev små avlopp • 2024-11-29
I detta nyhetsbrev hittar du bland annat inhämtning av registeruppgifter om små avlopp, fem nya domar från Mark- och miljööverdomstolen, och vägledning om markbaserade anläggningar.