Nyhetsbrev små avlopp • 10 mars 2025
Nyhetsbrev för små avlopp, mars 2025
I detta nyhetsbrev hittar du bland annat, ett planerat webbinarium om den uppdaterade vägledningen om skyddsavstånd vid prövning. En ny dom där möjligheterna att ordna vattenförsörjning och avlopp inte var översiktligt klarlagda i ett förhandsbesked.

Foto: Åsa Gunnarsson
Vägledning från HaV
Webbinarium om skyddsavstånd
Torsdagen den 10 april kl. 13-30-15.00 anordnar HaV ett webbinarium med anledning av att vi uppdaterat vägledningen om skyddsavstånd vid prövning av små avloppsanläggningar.
David Eveborn, som är en av experterna som på uppdrag av HaV har tagit fram materialet, kommer att berätta om bakgrunden och hur du kan använda vägledningen. Målgruppen för webbinariet är du som arbetar med prövning och tillsyn eller tillsynsvägledning inom området små avlopp. Ingen anmälan krävs.
Läs mer här: Webbinarium om vägledning för skyddsavstånd för små avloppsanläggningar
Ny dom, möjligheterna att ordna vattenförsörjning och avlopp var inte översiktligt klarlagda i ett förhandsbesked
I mål P 2845–24 från MÖD den 15 januari 2025 ansåg MÖD att vare sig frågan om vattenförsörjning och avlopp eller dagvattenhantering var översiktligt klarlagd i ett förhandsbesked. Redan av denna anledning ansåg MÖD att nämnden haft fog för att meddela negativt förhandsbesked.
HaV:s slutsats är att ett förhandsbesked i första hand avser frågan om markens lämplighet för den aktuella byggnadsåtgärden. För att kunna ge ett positivt förhandsbesked måste de grundläggande förutsättningarna för byggnation på platsen vara åtminstone översiktligt klarlagda, bland annat avseende möjligheterna att ordna vattenförsörjning och avlopp.
Nya rapporter
Svårt att fånga näring på väg till havet – och att mäta framgången
På Östersjöcentrums webbplats kan man läsa om SLU:s studie och nya rapport "Usual suspects meet mission impossible: Nutrient losses and effects of mitigation measures on a coastal catchment in the Baltic Sea region." Östersjöcentrum sammanfattar rapporten: ”Att göra rätt åtgärd, med rätt utformning, på rätt plats är avgörande för att lyckas minska den diffusa näringstillförseln från land till Östersjön. Det visar den senaste studien av projektet Levande kust. Studien belyser samtidigt att det är svårt att på kort sikt fånga upp näring när den väl har börjat röra sig i vattendragen, och att vissa åtgärder kräver underhåll för att inte bli kontraproduktiva. Mest effektivt är att undvika att tillföra överskottsnäring till marken, till exempel genom att samla upp och omhänderta hästgödsel och toalettavfall.”
Mer om studien och hela rapporten finns på Östersjöcentrums webbplats.
Tips på föreläsningar
Kemikalietrender i Sverige – fokus 2025: farliga ämnen nära konsumenter
Kemikalieinspektionen hälsar välkommen till ett digitalt kunskapsseminarium ”Kemikalietrender i Sverige” den 26 mars. I år fokuserar man på kemikalier nära konsumenter.
Minskar särskilt farliga ämnen i smink? Hur ser trenden ut för kemikalier vi använder till disk, städ och tvätt? Hormonstörande mjukgörare i plast, är det fortfarande en fråga?
Seminariet vill visa statistik på ett nytt sätt och samband som tidigare inte varit så tydliga.
Kemikalietrender i Sverige – fokus 2025: farliga ämnen nära konsumenter - Kemikalieinspektionen
Non-target analys av mikroföroreningar i bad-, disk- och tvättvatten med gas- och vätskekromatografi
Den 22 april kl. 10:00 - 11:00 kommer Levien Melse, doktorand vid Luleå tekniska universitet, att tala om förekomsten av mikroföroreningar i BDT-vatten. Med hjälp av en screening av icke-målgrupper undersöktes förekomsten av mikroföroreningar i BDT-vatten från stadsdelen Oceanhamnen i Helsingborg och lägenhetskomplexet Klosterenga i Oslo.
Läs mer på LTU:s webbplats: Dag&Nät seminarier | Luleå tekniska universitet
Smått och gott världen runt
Värmdö kommuns första vattenplan är klar
Vattenplanen beskriver en samlad bild av läget i kommunens vatten, den visar på kommunens strategiska arbete och planerade åtgärder. Den ger också vägledning i hur kommunen ska organisera sig, styra och följa upp arbetet för att verkställa en förvaltningsövergripande planering, fatta beslut och finansiera åtgärder för att restaurera och skydda viktiga biotoper, minska övergödningen, spridning av miljögifter och minska risken för dricksvattenbrist.
Läs mer på Värmdö kommuns webbsida: Kommunens första vattenplan är klar - Värmdö kommun
Prenumerera på nyhetsbrevet
Har du fått nyhetsbrevet vidarebefordrat till dig? Då kan du anmäla dig till nyhetsbrevet här. På samma plats kan du avregistrera dig.
Fler nyheter
-
Nyhetsbrev små avlopp • 2025-02-18
I detta nyhetsbrev hittar du bland annat information om ny vägledning om skyddsavstånd till borrade och grävda brunnar, ett förtydligande i miljötillsynsförordningen av HaV:s tillsynsvägledningsuppdrag samt en ny rapport från ett projekt som undersökt alternativ till naturgrus i markbaserade anläggningar.
-
Nyhetsbrev små avlopp • 2025-01-23
I detta nyhetsbrev kan du läsa om aktuella webbinarier kring små avlopp inom den nationella strategin för miljöbalkstillsyn. Du hittar också en enkät där vi vill höra om dina behov av tillsynsvägledning.
-
Nyhetsbrev små avlopp • 2024-11-29
I detta nyhetsbrev hittar du bland annat inhämtning av registeruppgifter om små avlopp, fem nya domar från Mark- och miljööverdomstolen, och vägledning om markbaserade anläggningar.