Nyhetsbrev små avlopp 13 juni 2025

Hitta på sidan

Nyhetsbrev för små avlopp, juni 2025

hand på marken med grus

Foto: Bodil Forsberg

I detta nyhetsbrev hittar du bland annat:

  • en ny MÖD-dom om en avloppsanläggning där risk fanns för påverkan på ålgräs
  • uppdaterad vägledning om tidsbegränsade tillstånd
  • inspelad presentation samt frågor och svar om uppdaterad vägledning om skyddsavstånd

Vägledning på HaV:s webbsida

Ny dom

I mål M 16772–24 från MÖD kunde tillstånd inte kan beviljas för den sökta avloppsanläggningen av hänsyn till den känsliga miljön i vattenområdet, som var extra skyddsvärt på grund av förekomst av ålgräsängar.

Uppdaterad vägledning om tidsbegränsade tillstånd

Med anledning av förändring i 24 kap 14 a § miljöbalken har vi uppdaterat vägledningen om tidsbegränsade tillstånd. Ett tidsbegränsat tillstånd kan numer under vissa förutsättningar förlängas med upp till 3 år. Förlängning av ett tidsbegränsat tillstånd kan bara ske en gång, sedan behöver en ny tillståndsprövning ske om avloppsanläggningen fortsatt ska vara i drift.

Förändringen i lagstiftning förenklar till exempel i en situation då man fått ett tidsbegränsat tillstånd i avvaktan på kommunalt avlopp, men möjligheten att ansluta har blivit försenad.

Läs mer i webbvägledningen i avsnittet Tillstånd kan tidsbegränsas.

Presentation om skyddsavstånd till dricksvattentäkt

Den 10 april 2025 höll vi ett direktsänt webbinarium om HaV:s uppdaterade vägledning om skyddsavstånd till dricksvattentäkt. Om du missade webbinariet kan du nu se webbinariet i efterhand samt att ladda ner presentationen. Det finns också ett antal svar på frågor uppfångade under webbinariet publicerade på samma sida.

Har du hittat till dessa sidor på HaV:s webbplats?

Vattenmyndigheterna tackar kommunerna för uppgifter om små avlopp

Under våren 2025 har Vattenmyndigheterna samlat in uppgifter om dagvattenanläggningar och små avlopp från alla kommuner. Syftet med insamlingen var att förbättra kunskapen om den påverkan som dagvatten och små avlopp bidrar med för att kunna ange mer exakta åtgärdsförslag och säkrare miljökvalitetsnormer.


– Vi vill tacka alla som har svarat, säger Jonathan Fridesjö, vattensamordnare i Bottenvikens vattendistrikt.

Läs mer:

Nyheter från regering och riksdag

Regeringen har gett Naturvårdsverket i uppdrag att analysera det reviderade Avloppsdirektivet och lämna förslag på författningsändringar som är nödvändiga för att genomföra direktivet. I uppdraget ingår också att genomföra en konsekvensanalys av de föreslagna författningsändringarna. Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet senast den 30 januari 2026. Små avloppsanläggningar inom tätort kan komma att beröras av direktivet, se Individuella system i artikel 4.

Läs mer på Naturvårdsverkets webbplats: Genomförande av EU:s reviderade avloppsvattendirektiv.

Tips på föreläsningar och rapporter

Webbinarium om filtermaterial i markbaserade avloppsanläggningar

Forskningsprojektet ”Filtermaterial i markbaserade anläggningar – hållbara alternativ till naturgrus”. är ett av fyra syntesprojekt som genomförts inom Miljöforskningsanslagets satsning ”Avloppsvatten och övergödning”. Nu finns möjlighet att se det avslutande webbinariet från februari 2025. I webbinariet kan du både ta del av forskningsresultaten och en dialog med inbjudna gäster från bransch och kommun.

Syftet med studien har varit att undersöka alternativa material som kan ersätta naturgruset, främst utifrån dess hållbarhet, samt att identifiera vilka ytterligare studier som behövs. Sju material utvärderades med multikriterieanalys.

Rapporten finns i HaV:s rapportsamling för små avlopp.

Mätning av utsläpp från markbaserade avloppsanläggningar över 50 pe

Svenskt Vatten Utveckling (SVU) har publicerat en rapport som ger tekniska förslag på metodik för utsläppsmätning från markbaserade avloppsanläggningar för över 50 pe. SVU är kommunernas eget forsknings- och utvecklingsprogram om kommunal VA-teknik.

Bakgrunden till rapporten är att Svenskt Vatten, med anledning av revideringen av EU:s avloppsdirektiv, ansett det viktigt att ta fram underlag som visar att markbaserade anläggningar kan ge goda resultat och att det går att kontrollera dem. Rapportförfattarna konstaterar att det idag saknas vägledning för utsläppskontroll av markbaserade anläggningar. För den täta markbädden är det oftast lika enkelt att definiera provtagningspunkten som för reningsverk. Otäta markbäddar och infiltrationsanläggningar saknar däremot avgränsat utlopp vilket medför tekniska svårigheter att mäta utsläpp. För dessa anläggningar finns förslag på mätning i grundvattnet eller i den omättade zonen ovanför grundvattenytan.

De farligaste ämnena i städskåpet minskar enligt Kemikalieinspektionen

Kemikalieinspektionen har publicerat en rapport om kemikalietrender i Sverige – farliga ämnen nära konsumenter. Statistik från Kemikalieinspektionens produktregister visar att volymen rengöringsmedel ökar stadigt varje år. Ämnen som är särskilt farliga minskar, vilket innebär att de inte heller hamnar i avloppsvatten i samma utsträckning. Däremot ökar hälsofarliga produkter.

EU:s första vattenstrategi antagen

Den 4 juni 2025 antog Kommissionen den första europeiska strategin för vattenresiliens, se European Water Resilience Strategy - European Commission. Strategin avser att stödja medlemsstaterna i att förvalta vatten mer effektivt, både genom genomförande av gällande EU:s vattenlagstiftning och över 30 åtgärder.

Smått och gott världen runt

Fler nyheter

  1. Nyhetsbrev små avlopp 2025-03-10

    I detta nyhetsbrev hittar du bland annat, e tt planerat webbinarium om den uppdaterade vägledningen om skyddsavstånd vid prövning. En ny dom där möjligheterna att ordna vattenförsörjning och avlopp inte var översiktligt klarlagda i ett förhandsbesked.

  2. Nyhetsbrev små avlopp 2025-02-18

    I detta nyhetsbrev hittar du bland annat information om ny vägledning om skyddsavstånd till borrade och grävda brunnar, ett förtydligande i miljötillsynsförordningen av HaV:s tillsynsvägledningsuppdrag samt en ny rapport från ett projekt som undersökt alternativ till naturgrus i markbaserade anläggningar.

  3. Nyhetsbrev små avlopp 2025-01-23

    I detta nyhetsbrev kan du läsa om aktuella webbinarier kring små avlopp inom den nationella strategin för miljöbalkstillsyn. Du hittar också en enkät där vi vill höra om dina behov av tillsynsvägledning.

Publicerad: 2025-06-13
Sidansvarig: Webbredaktion