Information om anslag 1:11 och projekt som fått pengar för genomförandet av regeringens sammanhållna politik för sjöar, vattendrag och hav.
Havs- och vattenmiljöanslaget är ett viktigt verktyg för genomförandet av regeringens sammanhållna politik för sjöar, vattendrag och hav. Genom anslaget stöds det nationella genomförandet av flera EU-direktiv såsom vattendirektivet, havsmiljödirektivet, habitatdirektivet och havsplaneringsdirektivet.
Såhär används havs- och vattenmiljöanslaget.
Av totalt 1 129 565 000 kronor för år 2022 fördelar vi bland annat 232 miljoner kronor till länsstyrelserna för arbete med kalkning, fiskevård, invasiva främmande arter och åtgärdsprogram för hotade arter samt 275 miljoner till lokala vattenvårdsprojekt, LOVA.
Så här ser fördelningen till respektive länsstyrelse ut. Pdf, 435.6 kB.
Anslaget finansierar även en särskild satsning på avancerad rening av avloppsvatten och bidrag till SLU Akvatiska resurser för datainsamling och rådgivning utifrån vårt behov av kunskapsunderlag. Vi använder också anslaget till att medfinansiera större EU-projekt, till exempel:
En stor del av anslag 1:11 går till insatser som regleras i förordning eller som regeringen reglerat i villkor i de årliga regleringsbreven till myndigheterna. Anslaget får även användas till insatser och åtgärder för att förbättra, bevara, planera, restaurera och skydda havs- och vattenmiljöer.
Du kan söka på område, län, kommun eller i fritextrutan med valfritt ord.
Katalogen presenterar projekt som strävar efter att uppnå en god havs- och vattenmiljö och alla projekt vi presenterar är helt eller delvis finansierade av Havs- och vattenmiljöanslaget.
Vi vill sprida goda exempel för att stimulera ett fortsatt åtgärdsarbete och göra det lätt att hitta de olika projekten i landet.