Arbete med nationell restaureringsplan
I ett myndighetsövergripande projekt bidrar Havs- och vattenmyndigheten i arbetet med att ta fram en nationell restaureringsplan enligt EU:s naturrestaureringsförordning.

Den 18 augusti 2024 började EU:s förordning om restaurering av natur att gälla. Förordningen innebär att alla medlemsländer ska restaurera ekosystem och livsmiljötyper samt förbättra förutsättningarna för olika arter. Syftet med förordningen är att nå EU:s mål om biologisk mångfald samt att bromsa klimatförändringarna. Illustration: Tobias Flygar/Studio Flygar
Den 18 augusti 2024 började EU:s förordning om restaurering av natur att gälla. Förordningen innebär att alla medlemsländer ska restaurera ekosystem och livsmiljötyper samt förbättra förutsättningarna för olika arter för att nå EU:s mål om biologisk mångfald samt att bromsa klimatförändringarna.
Naturvårdsverket har fått i uppdrag att tillsammans med Havs- och vattenmyndigheten, Skogsstyrelsen, Jordbruksverket samt Boverket utarbeta ett förslag till nationell naturrestaureringsplan enligt EU:s förordning om restaurering av natur. I uppdraget ingår även att analysera och föreslå nödvändiga författningsändringar till följd av förordningen.
Naturvårdsverket ska redovisa uppdraget till Regeringskansliet senast den 27 februari 2026.
Arbetet med plan för nationell restaureringsplan (naturvardsverket.se)
Artiklar som HaV ansvarar för
Havs- och vattenmyndigheten ansvarar för två av de åtta specifika mål som förordningen innehåller, nämligen:
Artikel 5 omfattar marina ekosystem. Här ingår livsmiljötyper i förordningens bilaga II indelade i sju grupper, nämligen:
- sjögräsbäddar
- makroalgskogar
- skaldjursbäddar
- maerlbäddar
- bäddar av svampdjur, koraller och korallalger
- hydrotermala öppningar
- mjuka sediment
Målåren procentsatserna för livsmiljötyperna i grupp 7 skiljer sig från övriga livsmiljötyper i förordningen. Även livsmiljöerna för listade marina arter av hajar, rockor och fiskar i förordningens bilaga III kan tillsammans med tidigare listade arter behöva restaureras.
Här gäller det att identifiera och avlägsna artificiella barriärer som förhindrar konnektivitet i vattensystem. Dessa åtgärder ska bidra till att minst 25 000 km vattendrag återställs till ett fritt flödande tillstånd senast 2030 inom EU. Åtgärder ska även göras för att förbättra de naturliga funktionerna hos de tillhörande svämplanen, det vill säga naturliga översvämningsmiljöer intill vattendragen.
Havs- och vattenmyndigheten är även delaktig i flera andra artiklar, främst i Artikel 4: Restaurering av land-, kust-, och sötvattenekosystem samt Artikel 11: Restaurering av jordbruksekosystem och Artikel 12: Restaurering av skogsekosystem.
Läs mer om restaureringslagens mål och artiklar (naturvardsverket.se)
Delaktighet i arbetet
Att ta fram en nationell plan för naturrestaurering berör många – medborgare, organisationer, näringsliv och myndigheter i Sverige. Därför tar myndigheterna fram förslaget till plan i dialog där erfarenhet, kunskap och perspektiv från många olika aktörer är en grund för arbetet.
Dialogen kommer att ske i många olika möten och forum. Naturvårdsverket, Skogsstyrelsen, Jordbruksverket, Havs- och vattenmyndigheten och Boverket bjuder in aktörer till ett flertal olika möten beroende på sakfråga.
Havs- och vattenmyndigheten deltar i de gemensamma informationsinsatserna tillsammans med övriga myndigheter. Utöver det planerar vi särskilda kontakter med vattenorganisationer som vattenråd och vattenvårdsförbund. Länsstyrelserna kommer vara en viktig part i arbetet och står för såväl lokal kunskap som kontakter med lokala aktörer inom sina län.
Du kan bidra - svara på webbenkät
Vill du bidra i arbetet med att ta fram förslaget till nationell restaureringsplan för restaurering av natur och hur vi kan bevara och utveckla ekosystem i hav, sjöar och vattendrag? Genom att svara på denna webbenkät kan du dela dina synpunkter, frågeställningar, erfarenheter och förslag med Havs- och vattenmyndigheten.
Information om Havs- och vattenmyndighetens arbete med delaktighet i projektet kommer läggas upp på den här sidan löpande.