Sök

Din sökning *:* gav 138 träffar

  1. Vattenföringsbestämningar inom miljöövervakningen - Undersökningstyper för miljöövervakning

    Vattenföringen i våra vattendrag bestäms i första hand av klimatet men även av geologiska och geomorfologiska förhållanden och av markanvändningen.

  2. Vattenkemi i sjöar - Undersökningstyper för miljöövervakning

    Vattenkemiska undersökningar i sjöar syftar till att beskriva tillstånd och förändringar med avseende på kemiska förhållanden.

  3. Riktlinjer för båtbottentvätt av fritidsbåtar

    Riktlinjerna ska ses som ett stöd till kommuner och verksamhetsutövare i deras arbete med att minska miljöpåverkan från fritidsbåtsaktiviteter och spridningen av farliga ämnen till vatten från tvättanläggningar som hanterar fritidsbåtar.

  4. Bottenfauna i sjöars litoral och vattendrag - tidsserier - Undersökningstyper för miljöövervakning

    Bottenfauna är väl lämpad för att beskriva ett vattens kemiska och fysikaliska tillstånd eftersom skilda arter av bottenfauna har olika känslighet för olika typer av kemiska och fysikaliska faktorer. Till skillnad från vattenkemin ger bottenfaunan ett integrerat mått på tillståndet bakåt i tiden.

  5. Bottenfauna i sjöars litoral och vattendrag - oberoende urval - Undersökningstyper för miljöövervakning

    Bottenfauna är väl lämpad för att beskriva ett vattens kemiska och fysikaliska tillstånd eftersom skilda arter av bottenfauna har olika känslighet för olika typer av kemiska och fysikaliska faktorer. Till skillnad från vattenkemin ger bottenfaunan ett integrerat mått på tillståndet bakåt i tiden.

  6. Stöd för myndigheter vid misstanke om kräftpest

    Kräftpest, och signalkräfta, fortsätter att spridas till nya delar av Sverige. Detta stöd är tänkt som en praktisk handledning och riktar in sig i första hand till myndigheter.

  7. Vattenbruk

    Vattenbruk innebär odling av vattenlevande djur och växter som exempelvis fiskar, alger, blöt-, mantel- och kräftdjur. Odlingen kan bedrivas i havet, i sjöar och i landbaserade anläggningar. De vanligaste vattenbruken i Sverige är traditionella kassodlingar av fisk och odling av musslor.

  8. Information till vattenbruksföretag

    Jordbruksverket har det övergripande ansvaret för vattenbruksfrågor och ska bland annat arbeta för att främja vattenbruket. Havs- och vattenmyndigheten har det nationella ansvaret för att ge tillsynsvägledning för vattenbruk inom miljöbalkens område.

  9. Vattenbruk omfattas av miljöbalkens krav

    Alla typer av vattenbruk omfattas av miljöbalkens krav. Syftet är att främja en hållbar utveckling, så att nuvarande och kommande generationer kan garanteras en hälsosam och god miljö. Havs- och vattenmyndigheten har det nationella ansvaret för att ge tillsynsvägledning för vattenbruk inom miljöbalkens område.

  10. Beräkning av närsaltstillförsel från en fiskodling

    Naturvårdsverkets allmänna råd om fiskodling (AR 93:10) upphörde att gälla den 1 april 2019. I redan befintliga tillstånd hänvisas ibland till dessa. Här förklarar vi HaV:s inställning av hur villkoren nu ska tillämpas.