Din sökning *:* gav 584 träffar
-
Publicerad: 12 februari 2014 • Uppdaterad: 13 april 2017
Flodnejonöga ( Lampetra fluviatilis ), även kallad nätting, var förr en viktig art för fisket i Norrland. Men när de större norrlandsälvarna byggdes ut, försvann viktiga livsmiljöer för arten och bestånden minskade. Under 2000-talet har de stabiliserat sig.
-
Publicerad: 27 juni 2016 • Uppdaterad: 28 september 2020
Flodpärlmussla ( Margaritifera margaritifera ) är en av jordens mest långlivade djur. Världens äldsta kända flodpärlmussla levde i Görjeån, sydost om Jokkmokk och blev omkring 280 år! På grund av flodpärlmusslans höga krav på sin miljö är den en viktig indikator- och paraplyart. Förekomst av flodpärlmussla visar på friska vattendrag där även andra arter trivs. Arten är fredad i svenska vatten och rödlistad som starkt hotad.
-
Publicerad: 27 juni 2016 • Uppdaterad: 13 april 2017
Flytsvalting ( Luronium natans ) är en rödlistad vattenväxt som behöver fria vattenytor. Den klarar sig dåligt när marker växer igen och den måste konkurrera med andra arter som vattenpilört och blåsstarr.
-
Publicerad: 12 februari 2014 • Uppdaterad: 1 februari 2017
Färna ( Leuciscus cephalus ) är en karpfisk som föredrar strömmande näringsrika vattendrag, men påträffas även i sjöar. Arten lever huvudsakligen i södra och mellersta Sverige.
-
Publicerad: 12 februari 2014 • Uppdaterad: 5 oktober 2017
Gärsen ( Gymnocephalus cernuus ) finns över hela Sverige undantaget några få platser, i både sötvatten och längs Östersjöns kust. Det är den sötvattensfisk i Östersjön som förekommer längst bort från kustlinjen. Tillväxten varierar beroende på födotillgång och temperatur.
-
Publicerad: 31 oktober 2017
Glofish är en genetiskt modifierad akvariefisk, med starka och självlysande färger. Trots att det inom EU är förbjudet att sälja genmodifierad fisk har Glofish hittats i Europa. I Sverige är det Havs- och vattenmyndigheten, HaV, som följer upp om reglerna följs.
-
Publicerad: 12 februari 2014 • Uppdaterad: 2 november 2016
Groplöjan ( Leucaspius delineatus ) är vår minsta karpfisk och blir sällan större än 8 centimeter. Den lever i stim och utseendet påminner om mört. Arten är fredad och ska omedelbart släppas tillbaka om den fångas.
-
Publicerad: 23 januari 2018
Bakre ryggfenan lika stor som analfenan. Saknar taggar framför ryggfenorna. Arten uppträder regelbundet i Nordsjön och förmodligen tämligen regelbundet även i Skagerrak och Kattegatt.
-
Publicerad: 4 januari 2017 • Uppdaterad: 4 februari 2020
Gråsej ( Pollachius virens ) lever i nordatlanten och i svenska vatten förekommer arten främst i Skagerrak och Kattegatt men kan uppträda sporadiskt även i Öresund och södra Östersjön
-
Publicerad: 8 juni 2017 • Uppdaterad: 16 oktober 2024
Gråsälen ( Halichoerus grypus ) är den största av Sveriges tre sälarter. Den är också den vanligaste, och finns framför allt i Östersjön. Sedan mitten av 1980-talet har beståndet hämtat sig efter skador orsakade av tidigare miljögifter.