Sökresultat
-
Publicerad: 2 december 2013 • Uppdaterad: 10 juni 2019
Havsplanering är ett viktigt verktyg för att samordna olika intressen utifrån en helhetssyn på havet. Genom att vägleda om hur havet ska användas bidrar havsplanering till bevarande av miljön och skapar förutsättningar för ett hållbart nyttjande. I Sverige är det Havs- och vattenmyndigheten som tar fram förslag till havsplaner som beslutas av regeringen. Inom EU ska alla länder med kust ha havsplaner och det finns flera internationella samarbeten om havsplanering.
-
Publicerad: 1 december 2016 • Uppdaterad: 17 december 2019
Havsplanering är en återkommande process som pågår i cykler över flera år. Via ett flertal steg går havsplaneringen från inhämtning av information och analys av nuläge, trender och mål till beslut om rumsliga och tidsmässiga förutsättningar avseende användning av Sveriges havsområden.
-
Publicerad: 1 december 2016 • Uppdaterad: 17 december 2019
Att ta fram och värdera kunskapsunderlag, analysera alternativ och konsekvenser och att föra dialog med olika aktörer är några viktiga delar i arbetet med att ta fram planförslag.
-
Publicerad: 24 augusti 2020
För att bevara, restaurera och nyttja hav, sjöar, vattendrag och fiskeresursen på ett hållbart sätt, krävs en övergripande planering där vi samverkar internt, nationellt och internationellt. Här hittar du information om havsplaner, internationellt arbete och vägledningar för nationellt och internationellt förvaltningsarbete.
-
Publicerad: 14 februari 2019 • Uppdaterad: 17 januari 2022
Vi samarbetar med USA inom havsplanering, marint områdesskydd och biologisk mångfald bortom nationell jurisdiktion.
-
Publicerad: 30 juni 2014 • Uppdaterad: 18 juni 2019
I vårt arbete med havsmiljön är bevarande och hållbart nyttjande av ekosystemtjänster en grundläggande utgångspunkt. Två viktiga arbetsområden är implementeringen av havsmiljödirektivet och arbetet med havsplanering.
-
Publicerad: 27 november 2014 • Uppdaterad: 8 november 2017
Copernicus samlar in, bearbetar och förmedlar tillförlitlig information om miljö- och säkerhet som användaranpassade tjänster. Programmet är en ambitiös och långsiktig gemensam satsning av EU, europeiska rymdagenturen ESA och deras respektive medlemsländer.
-
Publicerad: 29 juni 2015 • Uppdaterad: 18 juli 2017
Baltic SCOPE var ett EU-samarbete för att få olika länders havsplaner att stämma överens i Östersjön och ge gränsöverskridande lösningar. Vi på Havs- och vattenmyndigheten ledde det tvååriga samarbetet.
-
Publicerad: 24 februari 2017 • Uppdaterad: 2 september 2020
Symphony beräknar hur belastningar från mänskliga aktiviteter till havs påverkar naturvärden på varje plats i Sveriges hav. Metoden och det tillhörande verktyget togs fram av HaV och används främst i havsplaneringen.
-
Publicerad: 6 februari 2019 • Uppdaterad: 26 januari 2024
Karta som visar havslandskap i Bottniska viken, Östersjön och Västerhavet. Kartans syfte är att på ett intuitivt sätt visualisera olika typer av havsområden och väcka tankar gällande miljöskydd och havsplanering.