Sökresultat
-
Publicerad: 11 februari 2014 • Uppdaterad: 7 april 2025
Här hittar du information, regler och förbud vid ålfiske. Det är bara de som tidigare har tillstånd att fiska ål som kan få tillstånd igen. I sötvatten finns det dock vissa vattenområden som är undantagna från ålfiskeförbudet och där fritidsfiske är tillåtet. Det beror på att ålen har mycket liten möjlighet att vandra ut till kusten levande på grund av de vandringshinder som finns på vägen.
-
Publicerad: 12 december 2019 • Uppdaterad: 16 juni 2020
Här hittar du information, förbud och regler vid fiske av Signalkräfta. För att få fiska signalkräftor måste man vara yrkesfiskare med särskilt tillstånd, eller fiskerättsinnehavare med eget vatten. Det finns fiskerättsinnehavare som låter andra fiska i sitt vatten mot betalning. Även i Vättern får du fiska signalkräfta utan tillstånd under tre på varandra följande helger med start den fjärde fredagen i augusti.
-
Publicerad: 22 december 2016 • Uppdaterad: 23 januari 2018
Fiskefria områden kan vara en bra komplettering till andra fiskeregleringar för att hjälpa lokala fiskbestånd som påverkats av högt fisketryck. Det kan ge en förhållandevis snabb återhämtning av försvagade bestånd.
-
Publicerad: 24 augusti 2020 • Uppdaterad: 25 april 2022
Regler, e-tjänster och information för dig som är fiskare eller handlar med fisk och skaldjur.
-
Publicerad: 24 augusti 2020
Metoder, redskap, kontroller och fredningstider som gäller för fiske och handel med fiskeriprodukter. Här hittar du sammanställd information från föreskrifter, lagar och direktiv. Vår roll som myndighet är bland annat att förvalta fisken och kontrollera att den som fiskar yrkesmässigt följer de regler som finns.
-
Publicerad: 15 september 2017 • Uppdaterad: 13 oktober 2020
Den blåfenade tonfisken är fredad och inget svenskt riktat fiske får bedrivas efter den. Här kan du läsa om regler för fiske efter arten i Medelhavet och östra Atlanten vilket inkluderar Nordsjön, Skagerrak, Kattegatt och Östersjön.
-
Publicerad: 22 februari 2017
Havsstensfjorden och andra fjordar kring Tjörn och Orust har historiskt haft stora bestånd av bottenfiskar som torsk, rödspätta och piggvar. Men under första årtiondet av 2000-talet visade en rad undersökningar att de lokala bestånden av bottenfisk, särskilt torskfiskar, minskat kraftigt.
-
Publicerad: 22 februari 2017
Torskbeståndet i Kattegatt har under de senaste 25 åren sjunkit till en så låg nivå att det internationella havsforskningsrådet (ICES), sedan år 2000, bedömt att det är under biologiskt säkra gränser och att fiskeridödligheten är allt för hög.
-
Publicerad: 22 februari 2017
För att skapa säkrare farleder in till Göteborgs hamn uppstod ett behov av att spränga bort grunda hårdbottnar. Men hårdbottnarna ansågs också vara mycket värdefulla för bland annat hummer. För att kompensera ingreppen i den marina miljön konstruerades sju stycken konstgjorda rev utanför hamninloppet vid Buskär och Tanneskär
-
Publicerad: 22 februari 2017
Området runt Gålö i Stockholms skärgård har varit välkänt för sitt goda fiske på gös, gädda och abborre. Framför allt Lännåkersviken och Blista fjärd utgör ett viktigt lekområde för samtliga tre arter.