Sökresultat

  1. Publicerad: 3 juli 2017 Uppdaterad: 30 maj 2023

    Klimatförändringar påverkar hav och sötvatten. Vattenflöden förändras, havsnivån stiger och haven blir surare. Hur vi tar hand om våra hav, sjöar och vattendrag har betydelse för hur de klarar klimateffekterna. Hav och sötvatten bidrar också till att begränsa klimatförändringen genom att ta upp växthusgaser och genom att stödja produktionen av förnybar energi.

  2. Publicerad: 27 november 2014 Uppdaterad: 8 november 2017

    Copernicus samlar in, bearbetar och förmedlar tillförlitlig information om miljö- och säkerhet som användaranpassade tjänster. Programmet är en ambitiös och långsiktig gemensam satsning av EU, europeiska rymdagenturen ESA och deras respektive medlemsländer.

  3. Publicerad: 8 november 2016 Uppdaterad: 2 mars 2018

    FN har tagit fram en global agenda med mål för såväl planetens som vårt välstånd. Agendan syftar inte minst till att befästa världsfreden, avskaffa fattigdom och föra mänskligheten i riktning mot social, miljömässig och ekonomisk hållbarhet.

  4. Publicerad: 10 februari 2014 Uppdaterad: 11 oktober 2018

    Sverige är ett arktiskt land. Miljön i Arktis är unik och rik på biologisk mångfald och hem för många arter av stor betydelse också globalt. Samtidigt är regionen mycket känslig för störningar och påverkas starkt av pågående klimatförändringar, teknikutveckling och ökning av kommersiella aktiviteter. Vårt arbete i Arktiska rådet fokuserar på marint områdesskydd, marint skräp, ekosystembaserad förvaltning samt sjöfart.

  5. Publicerad: 5 februari 2019 Uppdaterad: 3 oktober 2019

    Projektet Smartare klimatinformation, SKI, presenteras i denna slutrapport.

  6. Publicerad: 6 oktober 2015

    Ekosystemtjänster som begrepp har fått ett allt större genomslag i hanteringen av havsmiljöfrågor till exempel i havsmiljödirektivet. Den här rapporten syftar till att bedöma statusen för ekosystemtjänster från svenska hav och att utvärdera kopplingen till mänsklig påverkan.

  7. Publicerad: 25 januari 2018

    The European Union's Earth Observation programme Copernicus collects increasing amounts of data on marine, freshwater, atmosphere and land environments. This report provides a brief overview of Copernicus, together with examples of how the programme’s data and services can support climate change adaptation in different sectors.

  8. Publicerad: 18 april 2019

    Högre temperatur och sötare vatten gör att förutsättningarna för djur och växter förändras i våra hav. Klimattillflykter är ett begrepp för områden där arter i framtiden kan finnas kvar, trots ett förändrat klimat. Områdena bygger på framtidsscenarier, de är troliga men inte konstaterade.

  9. Publicerad: 27 september 2018 Uppdaterad: 5 februari 2019

    Smartare klimatinformation, SKI, är ett samarbete mellan HaV och Skogsstyrelsen med målet att skapa verktyg som gör det lättare att använda öppna data från Copernicus inom klimatanpassning.

  10. Publicerad: 29 september 2017

    Vi har yttrat oss över Klimatanpassningsutredningens betänkande SOU 2017:42 Vem har ansvaret?