Sökresultat
-
Publicerad: 29 oktober 2018
-
Publicerad: 29 oktober 2018
-
Publicerad: 19 december 2022
På denna sida hittar du tillståndsbeslut som gäller hållande av invasiva främmande arter i vatten.
-
Publicerad: 27 juni 2019 • Uppdaterad: 14 augusti 2019
För att motverka spridning av invasiva främmande arter i Sverige har Havs- och vattenmyndigheten tillsammans med Naturvårdsverket, som ansvariga nationella myndigheter, tagit fram en handlingsplan. Handlingsplanen är ett krav från Europaparlamentet och gäller invasiva främmande arter som finns på EU:s förteckning.
-
Publicerad: 26 januari 2017 • Uppdaterad: 21 november 2019
Det är enligt EU-regler förbjudet att sprida EU-listade invasiva främmande arter. De får inte introduceras eller spridas i naturen, inte gynnas att bli fler och inte heller importeras eller exporteras.
-
Publicerad: 20 juni 2019 • Uppdaterad: 9 juni 2020
Syftet med fokuslistan är att uppmuntra miljöövervakare att rapportera främmande arter direkt till Artportalen, både för inspiration och bättre artkunskap.
-
Publicerad: 12 juni 2020 • Uppdaterad: 2 juli 2020
Varje år gör Havs- och vattenmyndigheten och Naturvårdsverket en gemensam satsning för att öka kunskapen hos allmänheten om invasiva främmande arter.
-
Publicerad: 13 mars 2023
Materialet i informationskampanjen ”Hindra spridning” fokuserar på olika situationer där vi människor kan sprida inavsiva främmande arter, vad som är rätt och fel. Informationsmaterialet är affischer, illustrationer broschyr och filmer.
-
Publicerad: 13 mars 2023
I undersökningar som Naturvårdsverket genomför om allmänhetens kännedom om invasiva främmande arter är det tydligt att många känner till begreppet ”invasiva främmande arter”. Däremot ör det få som kan namge arter och ännu färre som faktiskt vet hur de ser ut. Här hittar du information och bilder om ett antal vattenlevande invasiva främmande arter.
-
Publicerad: 13 mars 2023
Informationskampanjen ”Farligare än du tror” var främst en digital kampanj som syftade till att visa vilka konsekvenser invasiva främmande arter kan ge. Materialet fokuserar på specifika arter, vilka problem de skapar och hur man bör agera om man har/stöter på arten.