Sökresultat

  1. Publicerad: 26 november 2013 Uppdaterad: 24 mars 2017

    Trots att elritsan ( Phoxinus phoxinus ) till utseendet kan förväxlas med en öringunge är den ingen laxfisk. Elritsa har bara en ryggfena och saknar den bakre fettfenan som är karaktäristisk för lax. Elritsa hör istället till familjen cyprinider, där arter som mört, braxen, sarv och sutare också ingår.

  2. Publicerad: 10 december 2013

    Faren ( Abramis ballerus ) finns i Eurasien, österut i Ryssland till Urals vattensystem. I söder Donaus, Dons, och Volgas vattensystem. Den trivs i långsamt rinnande vattendrag och sjöar, men även i bräckt vatten. Den har bland annat påträffats i Stockholms skärgård.

  3. Publicerad: 12 februari 2014 Uppdaterad: 4 februari 2020

    Fjärsingen ( Trachinus draco ) förekommer i svenska vatten i Skagerrak, Kattegatt och Öresund och sällsynt i södra Östersjön.

  4. Publicerad: 12 februari 2014 Uppdaterad: 13 april 2017

    Flodnejonöga ( Lampetra fluviatilis ), även kallad nätting, var förr en viktig art för fisket i Norrland. Men när de större norrlandsälvarna byggdes ut, försvann viktiga livsmiljöer för arten och bestånden minskade. Under 2000-talet har de stabiliserat sig.

  5. Publicerad: 27 juni 2016 Uppdaterad: 28 september 2020

    Flodpärlmussla ( Margaritifera margaritifera ) är en av jordens mest långlivade djur. Världens äldsta kända flodpärlmussla levde i Görjeån, sydost om Jokkmokk och blev omkring 280 år! På grund av flodpärlmusslans höga krav på sin miljö är den en viktig indikator- och paraplyart. Förekomst av flodpärlmussla visar på friska vattendrag där även andra arter trivs. Arten är fredad i svenska vatten och rödlistad som starkt hotad.

  6. Publicerad: 27 juni 2016 Uppdaterad: 13 april 2017

    Flytsvalting ( Luronium natans ) är en rödlistad vattenväxt som behöver fria vattenytor. Den klarar sig dåligt när marker växer igen och den måste konkurrera med andra arter som vattenpilört och blåsstarr.

  7. Publicerad: 12 februari 2014 Uppdaterad: 1 februari 2017

    Färna ( Leuciscus cephalus ) är en karpfisk som föredrar strömmande näringsrika vattendrag, men påträffas även i sjöar. Arten lever huvudsakligen i södra och mellersta Sverige.

  8. Publicerad: 12 februari 2014 Uppdaterad: 5 oktober 2017

    Gärsen ( Gymnocephalus cernuus ) finns över hela Sverige undantaget några få platser, i både sötvatten och längs Östersjöns kust. Det är den sötvattensfisk i Östersjön som förekommer längst bort från kustlinjen. Tillväxten varierar beroende på födotillgång och temperatur.

  9. Publicerad: 31 oktober 2017

    Glofish är en genetiskt modifierad akvariefisk, med starka och självlysande färger. Trots att det inom EU är förbjudet att sälja genmodifierad fisk har Glofish hittats i Europa. I Sverige är det Havs- och vattenmyndigheten, HaV, som följer upp om reglerna följs.

  10. Publicerad: 12 februari 2014 Uppdaterad: 2 november 2016

    Groplöjan ( Leucaspius delineatus ) är vår minsta karpfisk och blir sällan större än 8 centimeter. Den lever i stim och utseendet påminner om mört. Arten är fredad och ska omedelbart släppas tillbaka om den fångas.