Sökresultat

  1. Vattenbruk innebär odling av vattenlevande djur och växter som exempelvis fiskar, alger, blöt-, mantel- och kräftdjur. Odlingen kan bedrivas i havet, i sjöar och i landbaserade anläggningar. De vanligaste vattenbruken i Sverige är traditionella kassodlingar av fisk och odling av musslor.

  2. Jordbruksverket har det övergripande ansvaret för vattenbruksfrågor och ska bland annat arbeta för att främja vattenbruket. Havs- och vattenmyndigheten har det nationella ansvaret för att ge tillsynsvägledning för vattenbruk inom miljöbalkens område.

  3. Publicerad: 28 november 2013 Uppdaterad: 9 februari 2023

    Små avloppsanläggningar behöver skötas om och ses över för att fungera. Som fastighetsägare har du ansvar för att ditt avlopp fungerar som det ska och att du följer villkoren i avloppsanläggningens tillstånd. Titta till din avloppsanläggning och gör åtgärder tidigt. Då förlänger du dess livslängd och sparar samtidigt pengar.

  4. Publicerad: 12 maj 2014 Uppdaterad: 10 april 2025

    Alla insatser för en friskare miljö är värdefulla! Nedan följer några tips där vi gemensamt kan göra insatser för ett hållbart båtliv.

  5. Publicerad: 5 oktober 2023

    Information om kemikalier, läkemedel, hormonstörande ämnen och vårt arbete med miljöfarliga ämnen.

  6. Publicerad: 17 september 2014 Uppdaterad: 13 december 2017

    Information om kemikalier, läkemedel, hormonstörande ämnen och vårt arbete med miljöfarliga ämnen.

  7. Publicerad: 9 april 2014 Uppdaterad: 15 mars 2018

    Försurningen har skadat djurlivet i tusentals sjöar och tiotusentals kilometer vattendrag. Låga pH-värden och ökade halter av aluminium ger skador på känsliga arter av fisk och annan fauna.

  8. Publicerad: 3 juli 2017 Uppdaterad: 30 maj 2023

    Klimatförändringar påverkar hav och sötvatten. Vattenflöden förändras, havsnivån stiger och haven blir surare. Hur vi tar hand om våra hav, sjöar och vattendrag har betydelse för hur de klarar klimateffekterna. Hav och sötvatten bidrar också till att begränsa klimatförändringen genom att ta upp växthusgaser och genom att stödja produktionen av förnybar energi.

  9. Publicerad: 11 februari 2014 Uppdaterad: 5 februari 2025

    Det svenska yrkesfisket regleras till största delen av den gemensamma fiskeripolitiken, som beslutas inom EU. Det finns också ett flertal nationella lagar som reglerar fisket. HaV:s roll är bland annat att förvalta fisken och kontrollera att den som fiskar yrkesmässigt följer de regler som finns.

  10. Publicerad: 1 oktober 2013 Uppdaterad: 31 mars 2025

    På den här sidan hittar du Havs- och vattenmyndighetens föreskrifter i pdf-format.