1. Denna övervakningsmanual omfattar två metoder där man fångar fisk med elektricitet samtidigt som man vadar i vattnet, dels kvalitativt elfiske huvudsakligen för inventering, dels kvantitativt elfiske med inriktning på tidsserier och bedömning av ekologisk status i vattendrag. Metoderna är lika, det som skiljer dem åt är antalet utfisken (det vill säga hur många gånger man fiskar samma sträcka). Vadningselfiske passar bra i små–medelstora vattendrag med vadbart djup (≤0,7 m). Fördelen med vadningselfiske är möjligheten att med relativt god precision kunna beräkna populationstätheter av olika fiskarter.

  2. Syftet är att följa hur halterna av ett antal metaller och organiska miljögifter i fisk varierar med tiden vid utvalda lokaler och mellan lokaler.

  3. Undersökningstypen används för att dokumentera utbredningen av vatten- eller luftburna metallföroreningar.

  4. Mätning av grundvattennivåer görs för att studera tidsmässiga variationer i grundvattnets mängd och beskaffenhet, i förhållande till geologi, topografi och klimat.

  5. Provtagning och analys av grundvatten utförs enligt detta dokument för att registrera långsiktiga förändringar och bedöma status i grundvattnets kemi till följd av mänsklig påverkan.

  6. Följande manualer ger handledning för att göra undersökningarna  jämförbara och kvalitetssäkrade.

  7. Denna övervakningsmanual vänder sig till de som planerar, beställer och/eller utför miljögiftsövervakning i ytvatten, det vill säga sjöar, vattendrag och kustvatten.

  8. Övervakningsmanualen för stormusslor ska följa förändring av populationsstorlek och täthet samt förändring i ålders/storleksstrukturen i avgränsade bestånd av stormusslor.

  9. De glacialrelikta kräftdjuren omfattar sex arter. De nuvarande bestånden är kvarlevor från en tid med kallt klimat, som djuren är anpassade till. De spelar en viktig roll i många sjöars ekosystem och utgör viktig fiskföda. Förändringar i de glacialrelikta kräftdjurens populationer kan alltså få långtgående effekter på det övriga ekosystemet.

  10. Undersökningstypen kan användas för övervakning av biologisk mångfald, allmänekologisk bedömning av vattendraget och bedömning av förändring i tiden av makrofyters artsammansättning.