Sökresultat
-
Publicerad: 11 februari 2014 • Uppdaterad: 10 juni 2019
Under de senaste åren har omvärlden kommit att kräva allt större tillgång till data från miljöövervakningen. Därför har Hav och Naturvårdsverket upprättat ett system med nationella datavärdar.
-
Publicerad: 10 juli 2014 • Uppdaterad: 6 oktober 2016
Havs- och vattenmyndigheten deltar i standardiseringsorganisationen SIS (Swedish Standards Institute) arbete med att utveckla standarder som är relevanta för vårt arbetsområde
-
Publicerad: 27 september 2018 • Uppdaterad: 5 februari 2019
Smartare klimatinformation, SKI, är ett samarbete mellan HaV och Skogsstyrelsen med målet att skapa verktyg som gör det lättare att använda öppna data från Copernicus inom klimatanpassning.
-
Publicerad: 2 november 2017 • Uppdaterad: 6 mars 2019
Storskaliga miljöproblem kräver nya övervakningsmetoder. Copernicus är ett stort EU-program som med satelliter, modeller och mätinstrument samlar in enorma mängder öppna data om miljö och klimat.
-
Publicerad: 14 oktober 2013 • Uppdaterad: 12 februari 2018
I söksidan nedan hittar du exempelvis uppgifter om fosfor och kväve i sjöar, statistik över såld fisk, kartor för skyddade områden och data från miljöövervakningen. Du kan också hitta den officiella statistik som vi tar fram inom områdena fiske och havs- och vattenmiljö.
-
Två tredjedelar av de undersökta sjöarna har en fiskfauna som stämmer bra överens med sjöarnas naturliga förutsättningar. Under de 25 år som provfisken har genomförts i sjöarna kan man inte visa på några generella förändringar av sjöarnas fiskfauna. Resultaten kommer från det nationella miljöövervakningsprogrammet för sötvatten.
-
Statistikområdet Tillförsel av fosfor till kusten beskriver mängden vattenburen fosfor som når kusten från landbaserade källor. Data kommer från Havs- och vattenmyndighetens nationella miljöövervakningsprogram för flodmynningar och från punktkällor, avloppsreningsverk och industrier, med utsläpp till kusten.
-
Mängden växtplankton speglar mängden näringsämnen i vattnet och återspeglar om sjön är övergödd. Av trendsjöarna som övervakas regelbundet har 88 procent god eller hög status. Man ser inga tydliga trender under åren 1997–2018. Resultaten kommer från HaV:s nationella miljöövervakningsprogram för sötvatten.
-
Statistikområdet Tillförsel av kväve till kusten beskriver mängden vattenburen kväve som når kusten från landbaserade källor. Data kommer från Havs- och vattenmyndighetens nationella miljöövervakningsprogram för flodmynningar och från punktkällor; avloppsreningsverk och industrier, med utsläpp till kusten.
-
Sverige har mycket låg halt av nitrat i grundvatten förutom i jordbruksområden. År 1997 var tillståndet betydligt bättre än 1996, men efter 2000 ökade nitrathalten igen och har sedan 2008 legat på ungefär samma nivåer som under mitten av 90-talet. Resultaten kommer från det nationella miljöövervakningsprogrammet för sötvatten.