Sökresultat
-
Publicerad: 17 januari 2014 • Uppdaterad: 1 oktober 2019
Information för dig som jobbar på kommun eller länsstyrelse samt fastighetsägare angående avloppsanläggningar dimensionerade för högst 200 personer.
-
Vattenbruk innebär odling av vattenlevande djur och växter som exempelvis fiskar, alger, blöt-, mantel- och kräftdjur. Odlingen kan bedrivas i havet, i sjöar och i landbaserade anläggningar. De vanligaste vattenbruken i Sverige är traditionella kassodlingar av fisk och odling av musslor.
-
Jordbruksverket har det övergripande ansvaret för vattenbruksfrågor och ska bland annat arbeta för att främja vattenbruket. Havs- och vattenmyndigheten har det nationella ansvaret för att ge tillsynsvägledning för vattenbruk inom miljöbalkens område.
-
Publicerad: 30 oktober 2023
Bedömningsgrunder för sjöar, vattendrag, kustvatten och vatten i övergångszon.
-
Med tillsynsvägledning vill Havs- och vattenmyndigheten främja en rättssäker, effektiv och likvärdig tillsyn. Den planerade tillsynsvägledningen sammanställs i en 2-årig tillsynsvägledningsplan som uppdateras årligen.
-
Alla typer av vattenbruk omfattas av miljöbalkens krav. Syftet är att främja en hållbar utveckling, så att nuvarande och kommande generationer kan garanteras en hälsosam och god miljö. Havs- och vattenmyndigheten har det nationella ansvaret för att ge tillsynsvägledning för vattenbruk inom miljöbalkens område.
-
Naturvårdsverkets allmänna råd om fiskodling (AR 93:10) upphörde att gälla den 1 april 2019. I redan befintliga tillstånd hänvisas ibland till dessa. Här förklarar vi HaV:s inställning av hur villkoren nu ska tillämpas.
-
Publicerad: 4 juli 2023 • Uppdaterad: 16 november 2023
Från och med den 1 juli 2023 ansvarar Havs- och vattenmyndigheten för tillsynsvägledning till länsstyrelserna i frågor om tillämpningen av 6 § LAV.
-
Publicerad: 2 december 2015 • Uppdaterad: 30 december 2019
Yttranden och domar i olika ärenden kan vara till vägledning för tillsynen och hur ansökan och tillstånd bör utformas.