Sökresultat
Försurning av sjöar och vattendrag
Den huvudsakliga orsaken till försurning är den omfattande förbränningen av svavelhaltig kol och olja under 1900-talet. Men kraftigt minskade utsläpp har lett till att nedfallet av sulfat nu är nere på samma nivåer som för hundra år sedan. Idag är skogsbruket en starkt bidragande orsak till försurning.
Kalkning av sjöar och vattendrag
Riktlinjer och rekommendationer för kalkningsverksamheten ges i Havs- och vattenmyndighetens föreskrifter och handbok för kalkning av sjöar och vattendrag. Länsstyrelsen har det regionala ansvaret för att kalkningsverksamheten bedrivs målinriktat och effektivt samt att åtgärdernas effekter följs upp på ett ändamålsenligt sätt.
Havsförsurning
Halten av koldioxid i atmosfären ökar. När koldioxid löses i havsvatten så bildas kolsyra vilket leder till att pH sjunker och haven blir surare. Havsförsurningen kan ha långtgående konsekvenser för organismer och ekosystem. Havsförsurning uppmärksammas allt mer som en viktig miljöfråga inom internationella samarbeten.
Sjöfart
Den internationella sjöfarten ökar snabbt vilket medför att utsläppen av växthusgaser ökar. Viktiga områden att komma till rätta med är hälso- och miljöpåverkande utsläpp av luftföroreningar, men även risken för oljeutsläpp i vatten vid olyckor, utsläpp av olja och andra kemikalier vid drift samt spridning av främmande arter via barlastvatten.
Nitrat i grundvatten
Sverige har mycket låg halt av nitrat i grundvatten förutom i jordbruksområden. Nitrathalterna har sedan 2007 legat på ungefär samma nivåer som i mitten av 90-talet. Mellan åren 1997- 2003 minskade halterna av nitrat för att sedan börja öka igen. Resultaten kommer från det nationella miljöövervakningsprogrammet för sötvatten.