Hitta på sidan

Nytt system för all fångstrapportering

HaV har startat ett projekt för att ta fram ett nytt system för all fångstrapportering, EFR (Elektronisk fångstrapportering). Det nya systemet ger alla yrkesfiskare möjlighet att rapportera sin fångst elektroniskt.

Prototyp rapportering i mobiltelefon.

Prototyp för hur rapportering i mobil skulle kunna se ut.

Vi utgår ifrån användarnas behov när vi tar fram det nya systemet och lägger stor vikt vid användarvänlighet och mobilanpassning. Genom smartare och modernare lösningar och anpassade flöden med feedback i realtid blir det ”lätt att göra rätt” i sin fångstrapportering, som är mottot för projektet i arbetet med det nya systemet.

Tillbakablick

Vi har i första hand fokuserat på det småskaliga fisket (för både sötvatten och hav) och arbetat för att få en så enkel och smidig rapporteringsprocess som möjligt, väl anpassad för det konkreta kustnära fisket. För att säkerställa att vi är på rätt väg har vi bland annat tagit hjälp av en pilotgrupp som på frivillig basis fått vara med och testa systemet och lämna synpunkter. Detta är oerhört värdefullt och något vi kommer att fortsätta med i arbetet framåt.

Just nu

Vi kan med stolthet berätta att projektet precis gått live med den allra första versionen av EFR. Den är i sitt utförande anpassad till rapportering via en smartphone eller surfplatta för det småskaliga fisket, där man idag använder sig av e-journal och kustfiskejournal på papper. En pilotgrupp som fiskar makrill och övrigt kustfiske kommer att köra EFR i sommar för att vi till hösten ska kunna utvärdera och arbeta vidare. Vi utökar funktionaliteten successivt för att hantera alla typer av fiskerier och storlek på båt.

EFR – mer än bara ett fångstrapporteringssystem

Tänk om du kunde göra din rapportering när och var det passar dig bäst. Från båten eller kajen innan du åker hem eller bekvämt i soffan när du varvat ner efter en lång dag. Snart kan du det!

Med EFR loggar du enkelt och bekvämt in med BankID på din smartphone eller surfplatta, gör hela rapporteringen i ett svep eller påbörjar för att återkomma och avsluta vid ett senare tillfälle.

EFR är inte bara till för att göra din rapportering smidigare, du får också en bra överblick över uppgifter som är relevanta för dig och ditt fiske. Du ser till exempel uppgifter om din fiskelicens, dina båtar, dina samfiskare, dina inrapporterade fiskerapporter och incidenter som exempelvis sälskador. Och allt detta är bara början!

Nästa steg

Efter sommarens utvärdering av pilotgruppens användande är nästa steg att förbereda inför 2022 års laxfiske med funktionalitet för en digital förhandsanmälan, allt för att det ska bli så enkelt och smidigt som möjligt.

Vi påbörjar också arbetet med att få in sötvattenrapporteringen som idag använder sig av sötvattenjournal. Under 2022 fokuserar vi på nästa målgrupp som är de lite större båtarna som idag använder sig av pappersloggboken.

Systemet är under ständig utveckling och den första versionen innehåller främst basfunktionalitet. I kommande versioner utökar vi med fler finesser och lösningar för att göra alla moment i rapporteringen så enkel och smidig som möjligt.

Är du intresserad av att testa systemet?

Just nu letar vi efter personer som vill testa tjänsten. Fyll i uppgifterna i formuläret så kontaktar vi dig.

­

Har du frågor eller funderingar?

Kontakta oss gärna via mejl för mer information: eloggboken@havochvatten.se

Publicerad: 2021-07-01
Uppdaterad: 2021-03-03
Sidansvarig: Webbredaktion