Hitta på sidan

Rapportera positionsuppgifter

Det finns flera anledningar till varför positionsuppgifter ska rapporteras. Dels kan fiskerikontrollen med hjälp av positionsuppgifterna verifiera att fångster som rapporterats i loggboken har fiskats i det fångstområde som anges. Den delen är väsentlig för att fiskförvaltningen ska kunna utföra en korrekt kvotuppföljning.

Positionsuppgifterna ger även fiskerikontrollen en möjlighet att övervaka fartygens aktiviteter, och detta görs framför allt i och kring skyddade områden, områden med begränsade fiskemöjligheter samt områden med fiskeförbud.

Det finns idag två typer av geografiska övervakningssystem som används av fiskerikontrollen, Vessel Monitoring System (VMS) samt Automatiskt Identifierings System (AIS).

VMS- Vessel Monitoring System

Kravet om VMS styrs av EU:s kontrollförordning (artikel 9) där bestämmelsen omfattar fartyg med en total längd om 12 meter eller mer. Positionsuppgifterna ska enligt EU:s genomförandeförordning (Art 22) överföras till FMC minst varannan timme. FMC kan enligt samma bestämmelse begära att få uppgifter med kortare intervall.

Fartyget får inte lämna hamn utan en fungerande VMS ombord. Om tekniska problem uppstår med fartygets VMS under pågående resa, ansvarar befälhavaren och fiskelicensinnehavaren för att fartygets positioner rapporteras till FMC en gång/timme, till det att Havs- och vattenmyndigheten meddelat att fartyget återigen kontinuerligt sänt positioner till sjöss utan avbrott, dock längst till att fartyget ankommer hamn.

Här kan du läsa mer om VMS.

AIS- Automatic Identification System

AIS är ett sjösäkerhetssystem, vilket inte VMS är. Alla fartyg med en fartygslängd om 15 meter eller mer måste, enligt Bilaga II i direktiv 2002/59/EG, ha en fungerande och påslagen AIS. För övriga fartyg finns inget krav på att rapportera positionsuppgifter via AIS, undantaget i vissa skyddade och fiskereglerade områden. Exempel på områden där alla fartyg måste ha sin AIS påslagen är Bratten och Kosterhavet. Läs mer om dessa områden på sidan Fiskereglering i skyddade områden. Tillgänglig AIS-information får även användas av Havs- och vattenmyndigheten vid till exempel korskontroll av den geografiska fångstresan.

Publicerad: 2024-07-04
Sidansvarig: Webbredaktion