Svartmunnad smörbult | Neogobius melanostomus

Svartmunnad smörbult är en främmande art som förekommer i Sverige.

Hitta på sidan

Fakta

  • Latinskt namn: Neogobius melanostomus
  • Svenskt namn: svartmunnad smörbult
  • Organism: fiskar
  • Livsmiljö: Sötvatten, Brackvatten
  • Ursprung: Pontokaspiska området
  • Bestånd i Sverige: Karlskrona skärgård
  • Första fynd i Sverige: 2000-2009 (Karlskrona)
  • Risk för att vara invasiv i Sverige (riskklass): 5 - mycket hög risk
  • Ansvarig myndighet: Havs- och vattenmyndigheten
  • Artfakta: Om Svartmunnad smörbult i Artdatabanken
  • Faktablad: Ladda ner faktablad Pdf, 206.6 kB.
Svartmunnad smörbult.

Svartmunnad smörbult klarar av att leva i både sött och salt vatten. Foto: Peter van der Sluijs (CC BY-SA 3.0).

Hur känns de igen?

Som vuxen är svartmunnad smörbult vanligen mellan 10 och 17 centimeter lång, men har rapporterats upp till 25 cm.

Liksom hos alla smörbultar är bukfenornas bas sammanväxta och bildar en sugskiva.

Färgen är fläckigt gulgråbrun, men under lekperioden blir hannen helt svart men med en vit kant runt alla stjärtfenor.

Svartmunnad smörbult har ofta en karaktäristisk svart fläck på bakre delen av den främre ryggfenan. Den främre ryggfenan har 5-7 taggar, vanligtvis 6, och den bakre ryggfenan har en ryggrad och 13-16 mjuka strålar.

Arten saknar helt simblåsa.

omslag.

Illustrationer

Mörk fisk.Förstora bilden

Svartmunnad smörbult. Hane i lekdräkt. Illustration av Jakob Robertsson/Typoform.

Ljus fisk.Förstora bilden

Svartmunnad smörbult. Illustration av Jakob Robertsson/Typoform.

Svenska fynd

Den upptäcktes första gången i Karlskrona skärgård 2008. Därefter har fynd rapporterats från Marstrand och hela vägen runt kusten till Gävle.

Hur lever de?

Under årets varma månader kan man finna svartmunnade smörbultar i relativt grunda vatten, men när det närmar sig vinter vandrar de ut mot djupare områden för att övervintra. Denna art trivs i en mångfald av vattenmiljöer, från sötvatten i floder och sjöar till bräckt och salta hav. I Svarta havet är den särskilt vanlig i kustnära områden med grunda vatten på stenig eller sandig botten samt musselbankar, vanligtvis på djup mellan 1,5 och 20 meter. Den förekommer i synnerhet rikligt i grunda vikar och flodmynningar.

Svartmunnade smörbultar har en unik kostvana, där de främst livnär sig på musslor, vilket är ovanligt bland andra fiskar i Östersjön. Trots detta anpassar de sig lätt till lokala födokällor. Under lekperioden, som kan upprepas upp till sex gånger mellan maj och augusti, använder hanarna bohålor som de aggressivt vaktar samtidigt som de tar hand om äggen. Svartmunnade smörbultar blir könsmogna snabbt och kan föröka sig i salthalter mellan noll och 30 promille. De är även tåliga mot stora temperaturvariationer och låga syrehalter.

Denna fiskart är anmärkningsvärt tålig och kan överleva i både sött och salt vatten. Detta gör den till en potentiell konkurrent för andra bottenlevande fiskar såsom svart smörbult, tånglake och skrubbskädda.

Hur kom de hit?

Det troliga är att de som rom eller yngel kommit via fartygens barlastvatten.

Möjliga effekter

Svartmunnad smörbult har flera av de karaktärer som utmärker en invasiv art. Dess höga anpassningsförmåga gör att den effektivt kan föröka sig i olika miljöer. Genom sitt aggressiva och territoriella beteende driver den ofta bort andra fiskar från de områden där den etablerar sig och tar även rom från andra arter. Risken är att dess etablering i svenska vatten kan ha betydande effekter på inhemska arter och ekosystem.

Konsekvenserna av dess närvaro är komplexa. Vissa arter kan missgynnas genom konkurrensen medan andra kan gynnas då svartmunnad smörbult också utgör en del av födokedjan. Det är svårt att förutse vilka effekter detta kan få för ekosystemen.

En ytterligare oro är möjligheten för svartmunnad smörbult att etablera sig i svenska sjöar och vattendrag. I USA har man redan stora problem med denna art i de stora sjöarna, och trots försök att hindra ytterligare spridning fortsätter den att sprida sig.

I Gdanskbukten har svartmunnad smörbult nu blivit en dominerande art bland kustfiskarna. Den är en av de vanligaste fiskarna och har till och med börjat uppskattas av fritidsfiskare. I sitt ursprungsområde har den länge varit en vanlig matfisk.

Rapportera fynd

Om du hittar vad du misstänker är ett fynd av arten kan du rapportera det i Rappen.

Hindra spridning i svenska vatten

Agna inte med arten i sjöar och vattendrag där den inte finns. Torka båt och redskap innan de används i ett nytt vatten. Avliva de fiskar som fångas.

Publicerad: 2015-12-02
Sidansvarig: Webbredaktion