Workshoppar
På årets Havs- och vattenforum erbjuder vi nio olika workshoppar. Alla workshoppar hålls två gånger så du kan välja att gå på två olika. Du anmäler vilka du vill delta i när du anmäler dig Havs- och vattenforum.

Workshoppar
Den 21 maj kan du delta i två olika workshoppar som du väljer när du anmäler dig Havs- och vattenforum. Första passet hålls 15.00-15.45 och andra passet 16.00-16.45. Här kan du läsa om vad de olika workshopparna innehåller.
Vill du vara med och påverka framtidens åtgärdsarbete för våra havs- och vattenmiljöer? Bidra med din kunskap i denna workshop där vi diskuterar hur vi kan samordna och effektivisera åtgärdsarbetet som finansieras av Havs- och vattenmyndigheten. HaV bjuder in till dialog och söker dina synpunkter på åtgärdsprioritering, åtgärdsfinansiering och nationell, regional och lokal åtgärdssamordning.
Workshopledare från Havs- och vattenmyndigheten
- Christopher Bergman
- Anna Ek
- Mårten Gustafsson
- Jens Mentzer
Övervakning ger underlag för att följa upp miljömål, tillstånd och åtgärdsarbete. I denna workshop ges information om dagens övervakning av Sveriges kustvatten och vi diskuterar hur övervakningen kan samordnas och optimeras.
Vi lyfter frågor som:
- Hur övervakas våra kustvatten?
- Vad används övervakningsdata till?
- Hur samordnar vi övervakningen på bästa sätt?
Tillsammans utforskar vi konkreta lösningar, delar idéer och utvecklar strategier för bättre datainsamling och samarbete.
Workshopledare
- Klara Eklund, Havs- och vattenmyndigheten
- Karl Norling, Havs- och vattenmyndigheten
På många håll ger utvecklingen av kustfiskpopulationerna anledning till oro. Vill du vara med och hitta lösningar för att stärka lokala kustfiskbestånd? Delta i vår workshop om marina näringsvävar (ÅPH 46) och samverkan kring ekosystembaserad havsförvaltning! Vi fokuserar på frågor som ”Hur stort problem utgör naturlig predation från säl och skarv i din kommuns/regions kustvatten?” och utforskar möjliga åtgärder för att främja fiskpopulationerna. Få information om finansieringsmöjligheter och exempel på samarbetsformer, lär dig om olika tekniker och diskutera med andra aktörer om hur vi kan samarbeta för hållbara lösningar.
Workshopledare från Havs- och vattenmyndigheten
- Norbert Häubner
- Andrea Ljung
- Pia Ovik
Vill du diskutera hur 3D-modellering kan användas för att bedöma effekter av olika verksamheter i kustzonen? Delta i vår workshop där vi delar kunskap om hur modeller kan tolkas och verifieras. Vi diskuterar viktiga frågor kring bedömning av resultat. Behövs en modelldeklaration för att verifiera kvaliteten? Vi söker dialog med länsstyrelsen, konsulter, domstol och andra myndigheter. Du får en djupare förståelse för hur 3D-modellering kan användas och vilka frågor som är relevanta att ställa vid prövning av miljöfarlig verksamhet eller andra typer av verksamheter som kan påverka kustzonen.
Workshopledare
- Philip Axe, Havs- och vattenmyndigheten
- Theres Söderberg, Havs- och vattenmyndigheten
- Lars Åkesson, Havs- och vattenmyndigheten
- Anders Stigebrandt, Göteborgs universitet
Förlorade fiskeredskap är en stor källa till marint skräp. En del av de redskap som går förlorade kommer från fritidsfisket då Sverige har ett stort antal fritidsfiskare. I denna i workshop ska vi diskutera hur vi kan underlätta för fritidsfiskare att göra rätt och minska förluster av fiskeredskap. Vi tar upp viktiga frågor som fritidsfiskarens behov, är regler och vägledning ändamålsenliga, kan förvaltningen bli mer effektiv och vilka möjligheter kan digitalisering ge. Ge oss inspel om behov, möjligheter och lösningar för att förhindra förlorade redskap och skydda havsmiljön.
Workshopledare
- Per-Olov Andersson, Havs- och vattenmyndigheten
- Charlotta Stadig, Havs- och vattenmyndigheten
Det måste finnas förutsättningar för en kustvattenförvaltning som gör det möjligt att nå god miljöstatus. Delta i vår workshop och var med och forma framtidens kustvattenförvaltning. Vi diskuterar hur vi kan nå god miljöstatus i kustvatten trots att det pågår så mycket aktiviteter som bidrar till fysisk störning där, som till exempel byggande, anläggningsarbete, muddring och bottentrålning. Vilka verktyg är mest effektiva för att nå god miljöstatus avseende fysisk påverkan? Vi utforskar samarbeten mellan havs- och vattenförvaltning, naturrestaureringsförordningen samt fysisk planering, och diskuterar hur regelverk kan utvecklas för att skydda och restaurera kustens livsmiljöer.
Workshopledare
- Maja Högvik, Havs- och vattenmyndigheten
- Helena Strand, Havs- och vattenmyndigheten
- Karin Thompson-Svanfeldt, Havs- och vattenmyndigheten
- Jessika Öberg, Havs- och vattenmyndigheten
Vill du vara med och utveckla nya metoder för att bedöma statusen på kustnära vegetationsklädda bottnar? I denna workshop vill vi få in synpunkter och förslag på hur vi ska ta arbetet vidare med utveckling av biologiska bedömningsgrunder i kusten för vattenförvaltningen. Vi diskuterar hur vi kan förbättra bedömningen av ekosystemen i kusten, särskilt med tanke på fysisk påverkan från exploatering. Vi presenterar Swecos rapport och bjuder in dig att ge synpunkter och förslag på nya bedömningsgrunder för Östersjön. Kom och bidra med dina idéer för en hållbar framtid för kustnära miljöer!
Workshopledare
- Elisabeth Anderberg, Havs- och vattenmyndigheten
Ta chansen att påverka Sveriges definition av en "stor miljöhändelse" till havs under ÅPH39! Delta i vår workshop där vi diskuterar förslag på kriterier för till exempel olje- och plastspill och kort presenterar internationellt arbete och vad definitionen ska användas till. Vi diskuterar utsläpp, geografisk påverkan, ekosystemskador, påverkan på fiske och turism och socioekonomiska effekter och försöker koka ner till konkreta kriterier för en definition. Diskutera i mindre grupper och ge oss input på HaV:s framtida remissförslag och bidra till att forma Sveriges gemensamma definition.
Workshopledare
- Jonas Pålsson, Havs- och vattenmyndigheten
Välkommen till en workshop där vi lyfter fram havets betydelse i översiktsplaneringen! Här får du ta del av Länsstyrelsernas underlag för hav- och kustzonsplanering och utforska hur du kan omsätta det på kommunal nivå. Genom praktiska övningar lär du dig att använda materialet för att stärka kulturreservat, friluftsliv och mer. Dela med dig av dina erfarenheter och få värdefull input till arbetet framåt. Ta med dig ny kunskap att sprida inom din kommun för att lyfta havets roll i översiktsplaneringen.
Workshopledare
- Jonas Bjärnstedt, Havs- och vattenmyndigheten
- Robert Dobak, Länsstyrelsen Kalmar
- Maria Helije, Länsstyrelsen Västra Götaland
- Unni Liljegren Länsstyrelsen Västra Götaland