Program
Här kan du se programmet för Havs- och vattenforum 2025.

21 maj
9.00 Registrering
Klockan 9 öppnar vi för registrering. Kaffe/te och fralla.
9.30 Välkommen till Havs- och vattenforum 2025
Anna Ledin, generaldirektör Havs- och vattenmyndigheten och Daniel Westlén, statssekreterare, Klimat- och näringslivsdepartementet hälsar välkommen till Havs- och vattenforums första dag. De presenterar årets tema - Kustzon.
Moderator är Gabriella Ahlström.
10.10 KIMO Sverige - Från lokalt till globalt havsmiljöarbete genom kustkommuner i samverkan
Jerry Ahlström, vice ordförande i KIMO - Kommunernas internationella miljöorganisation - berättar om organisationens arbete.
10.30 Paus
10:45 Kustzonsförvaltning i miljömålen - start av målövergripande insats inom fördjupad utvärdering
HaV lyfter kustzonsförvaltning som ett prioriterat område i kommande fördjupade miljömålsutvärdering, med målet att ta fram konkreta förslag till regeringen för att stärka och utveckla förvaltningen. Vi vill få in era perspektiv på vad som är viktigt att belysa.
Thomas Klein, avdelningschef miljöanalys, Havs- och vattenmyndigheten, Anna Ledin, generaldirektör och Ulrika Siira, enhetschef miljöuppföljning Havs- och vattenmyndigheten.
11:15 Varningar för blomning av cyanobakterier i Östersjön - fokus på Gotlands kustvatten
Mikael Krysell, enhetschef miljöövervakning Havs- och vattenmyndigheten och Bengt Karlson, SMHI:s forskningsavdelning, oceanografi.
12:00 Lunch
13:00 Återsamling
13.10 Ekosystembaserad havsförvaltning i praktiken – erfarenheter från tre svenska kustområden
Tre områden berättar om hur de driver på och bättre samverka i lokalt, regionalt och nationellt förändringsarbete i ekosystembaserad havsförvaltning. Fokuserade områden är Södra Bottenhavet, Stockholms Skärgård och 8+fjordar i Bohuslän.
Max Vretborn, utredare havsmiljöenheten Havs- och vattenmyndigheten, Erica Hasslar och Mikael Nordberg, båda projektledare Södra Bottenhavet, Gustaf Almqvist, projektledare Stockholms skärgård och Niclas Åberg, projketledare 8+fjordar.
13:35 Restaurering av grunda havsvikar – Vilka är problemen? Och vad kan man göra?
Levande vikar – ett restaureringsprojekt i full skala som testar och utvärderar åtgärder för att förbättra miljön i de grunda havsvikarna; en av de rikaste naturmiljöerna i Östersjöns kustområde. Linda Kumblad och Emil Rydin från BalticWaters och Stockholms universitets Östersjöcentrum, projektledare och forskare inom projektet
14.00 SamHav - Myndigheternas åtaganden för miljömålsuppfyllnad
Resultatet av diskussionerna vid 2025 års SamHaV presenteras genom att myndighetschefer redogör för sina respektive åtaganden. Dessa syftar till att förstärka insatserna för att uppnå Sveriges miljökvalitetsmål.
Tydliga åtgärder och mätbara resultat ska bana väg för en hållbar framtid, det kräver konkreta åtgärder med mätbara resultat, ett ledarskap som stakar ut riktningen och skapar förutsättningar för verklig förändring.
I SamHaV- samordningsgruppen för havs- och vattenmiljöfrågor – samverkar myndighetschefer i syfte att genomföra en sammanhållen vatten- och havspolitik.
Anna Ledin, generaldirektör Havs- och vattenmyndigheten med flera myndighetschefer, bland annat; Johan Kuylenstierna, generaldirektör Naturvårdsverket, Christina Nordin, generaldirektör Jordbruksverket, Anders Kjaersgaard, senior rådgivare Kustbevakningen, Sven Hunhammar, måldirektör Trafikverket, Ann Lindberg, generaldirektör Statens veterinärmedicinska anstalt .
14:40 Fika
15:00 Workshops
Workshoppar för dig som är på plats. Varje workshop ges två gånger.
17:00 Havs- och vattenforum slut för idag
18.00 Mingel och middag
18:00 Mingel och fördrink
19:00 Middag
Underhållning av DJ Mathilda
22 maj
8.30 Kaffe och mingel
Kaffe och mingel
9.00 Välkomna dag 2
Välkomna, Gabriella Ahlström, moderator, hälsar välkomna till Havs- och vattenforums andra dag. Reflektioner från gårdagens workshoppar.
9.15 Havsnivåer idag och i framtiden
Inlandsisarna smälter och det är den största orsaken till att havsnivån stiger. Ola Kalén, oceanograf på SMHI berättar om havsnivåer förr och nu.
9.45 Förändringar i utbredning av ålgräs i Västerhavet och nya verktyg för bedömning av status
Elisabeth Anderberg, utredare på vattenmiljöenheten Havs- och vattenmyndigheten, berättar kort om samarbete och HaV:s satsningar som resulterat i två rapporter som är kunskaps- och bedömningsunderlag i statusklassificering, miljöprövning och tillståndsprocesser för att förbättra miljön i kustzonen.
Per Moksnes, professor i marin ekologi vid Göteborgs universitet berättar om historiska förändringar i ålgräs på västkusten.
10.15 Störsläpp, fika & mingel
Dan Calderon, biolog från Swedish Sturgeon Conservation Society och Linnea Jägrud, Sveriges sportfiske och fiskevårdsförbund, släpper ut atlantstör (juveniler) på kajen utanför Eriksbergshallen. Ta med kaffe och macka ut och var med när störarna simmar ut i Göta älv.
11.00 Återinförandet av stör
Dan Calderon, biolog från Swedish Sturgeon Conservation Society och Linnea Jägrud, Sveriges sportfiske och fiskevårdsförbund samarbetar i ett projekt med andra för att återetablera atlantstör (Acipenser oxyrinchus) i Göta och Nordre Älv. Arten försvann i början av nittonhundratalet huvudsakligen på grund av överfiske.
11.20 Restaurering i kust och skärgård, ett samarbetsprojekt
Tillsammans med sina kunder samlar Apotea in pengar till Världsnaturfonden WWF:s Östersjöarbete. Pengarna går bland annat till restaurering av fiskvandringsvägar och våtmarker i kustområden samt till att skydda mjuka bottnar i Östersjöns grunda vikar.
Mats Svensson, avdelningschef havsförvaltning Havs- och vattenmyndigheten, Sara Dreijer, programsamordnare WWF, Pär Svärdson, VD Apotea.
11.45 Båtliv och naturskydd - hand i hand
Miljöinformation i digitala sjökort skyddar grunda vikar och värdefulla bottnar. Ellen Bruno, omvärldsanalytiker Östersjöcentrum Stockholms universitet och Linnea Hagströmer, Skippo - Nordens största digitala båttjänst, berättar om ett lyckat samarbete där forskning och kunskap kommer till användning för att båtförare i Stockholms skärgård nu kan göra medvetna val.
12.15 Avslutning
Reflektioner, utmaningar och framtidstankar - Anna Ledin, generaldirektör Havs- och vattenmyndigheten.
13.00 Lunch
Lunch och mingel