Sök

Din sökning *:* gav 561 träffar

  1. Publicerad: 8 januari 2018 Uppdaterad: 4 april 2018

    Hajar och rockor

    Hajar och rockor tillhör gruppen broskfiskar, en grupp av arter som saknar skelett och istället har en struktur av brosk. I svenska vatten har ett trettiotal olika broskfiskar påträffats, men det är bara ett tiotal som förekommer regelbundet.

  2. Publicerad: 24 augusti 2020

    Invasiva främmande arter

    Det är viktigt att skilja på främmande arter och invasiva främmande arter. Främmande arter sprids med människans hjälp utanför sina naturliga livsmiljöer. I sina nya miljöer kan de bli harmlösa, eller orsaka stor skada och i så fall klassas de som invasiva.

  3. Publicerad: 3 december 2015 Uppdaterad: 9 juni 2020

    Vad är invasiva främmande arter?

    En art som genom mänsklig aktivitet flyttats till en ny miljö kallas för en främmande art. Om den sedan allvarligt försämrar miljön, till exempel genom att sprida smittor, kallas den istället för en invasiv främmande art.

  4. Publicerad: 18 februari 2021

    Rapportera invasiva främmande arter

    Det är till stor hjälp att du rapporterar in när du hittar en invasiv främmande art. Det kan bidra till att stoppa spridningen av en art innan den hunnit orsaka någon skada. HaV arbetar med att övervaka spridningen av invasiva främmande arter i både hav och sötvatten.

  5. Publicerad: 5 oktober 2023

    Tips för dig som privatperson

    Du som privatperson är jätteviktig i arbetet med att stoppa spridningen av invasiva främmande arter. Det handlar främst om att göra rätt när du stöter på dem. Här är det du behöver veta.

  6. Publicerad: 3 maj 2022

    Håll dig uppdaterad och sprid kunskap

    Du som privatperson är jätteviktig i arbetet med att stoppa spridningen av invasiva främmande arter. Det handlar främst om att göra rätt när du stöter på dem. Här är det du behöver veta.

  7. Publicerad: 20 april 2022

    På sjön

    Många invasiva främmande arter kommer med yrkessjöfarten, men även fritidsbåtar kan bidra till spridning. När du åker båt, kör vattenskoter eller paddlar i sötvatten kan du stöta på invasiva främmande arter. Det är både väl synliga arter som vattenlevande växter men också små parasiter som är svåra att se med blotta ögat. Här får du tips om vad som är bra att tänka på när du färdas på vatten.

  8. Publicerad: 5 maj 2022

    När du fiskar

    När du fiskar kan du få en invasiv främmande art på kroken eller i nätet. Det finns flera saker att tänka på för att hindra spridning av dessa arter. Här får du tips om vad som är bra att tänka på när du fiskar.

  9. Publicerad: 20 april 2022

    På stranden

    På stranden kan du träffa på flera olika invasiva främmande arter, oavsett om du är vid havet eller sjön, både när du badar eller tar en promenad. Här får du tips om vad som är bra att tänka på när du är på stranden.

  10. Publicerad: 20 april 2022

    Vattnets vanligaste invasiva främmande arter

    Främmande arter sprids med människans hjälp utanför sina naturliga livsmiljöer. I sina nya miljöer kan de bli harmlösa, eller orsaka stor skada och i så fall klassas de som invasiva. Här har vi samlat de främmande arter som är vanligast i Sverige.