Sökresultat
-
Publicerad: 11 februari 2014 • Uppdaterad: 21 februari 2025
Under de senaste åren har omvärlden kommit att kräva allt större tillgång till data från miljöövervakningen. Därför har Havs- och vattenmyndigheten, HaV, och Naturvårdsverket upprättat ett system med nationella datavärdar.
-
Publicerad: 28 februari 2022 • Uppdaterad: 2 december 2024
Statistikområdet Tillförsel av fosfor till kusten beskriver mängden vattenburen fosfor som når kusten från landbaserade källor. Data kommer från Havs- och vattenmyndighetens nationella miljöövervakningsprogram för flodmynningar och från punktkällor, som avloppsreningsverk och industrier, med utsläpp till kusten.
-
Publicerad: 18 januari 2017 • Uppdaterad: 28 februari 2020
De flesta trendsjöarna, trendvattendragen och omdrevssjöarna som undersökts har god eller hög status vad gäller näringsämnen (totalfosfor). Inga trender kan ses. Resultaten kommer från det nationella miljöövervakningsprogrammet för sötvatten.
-
Publicerad: 10 september 2014 • Uppdaterad: 28 februari 2020
De flesta trendsjöar, trendvattendrag och omdrevssjöar som har undersökts har låga eller måttligt höga halter av kväve (totalkväve). Det finns även tendenser till att halterna minskar. Resultaten kommer från HaV:s nationella miljöövervakningsprogram för sötvatten.
-
Publicerad: 10 september 2014 • Uppdaterad: 28 februari 2020
Mängden växtplankton speglar mängden näringsämnen i vattnet och återspeglar om sjön är övergödd. Av trendsjöarna som övervakas regelbundet har 94 procent god eller hög status. Man ser inga tydliga trender under åren 1997–2021. Resultaten kommer från HaV:s nationella miljöövervakningsprogram för sötvatten.
-
Publicerad: 28 februari 2022 • Uppdaterad: 2 december 2024
Statistikområdet Tillförsel av kväve till kusten beskriver mängden vattenburen kväve som når kusten från landbaserade källor. Data kommer från Havs- och vattenmyndighetens nationella miljöövervakningsprogram för flodmynningar och från punktkällor; avloppsreningsverk och industrier, med utsläpp till kusten.
-
Publicerad: 18 januari 2017 • Uppdaterad: 18 oktober 2024
Knappt två tredjedelar av de undersökta sjöarna har en fiskfauna som stämmer bra överens med sjöarnas naturliga förutsättningar. Utförda provfisken under 28 år visar inte på några generella förändringar av sjöarnas fiskfauna. Resultaten kommer från det nationella miljöövervakningsprogrammet för sötvatten.
-
Rapportering av användningen av anslag 1:2.
-
Rapporter som presenterar resultat av vår nationella miljöövervakning av sötvatten och andra undersökningar av landets sjöar, vattendrag och grundvatten.
-
Resursöversikt över tillståndet för de viktigaste fisk- och skaldjursbestånden i svenska vatten.