Sökresultat

  • Övergödning (10)
  • Mer än ett år sedan (10)
  • Bidrag (1)
  • Försurning (1)
  • Havs- och vattenmiljöanslaget (2)
  • Havsförvaltning (2)
  • Visa fler
  • Jordbruk (5)
  • Kattegatt (1)
  • Klimat (1)
  • Miljöövervakning (1)
  • Publikation (6)
  • Rapport (3)
  • Skagerrak (1)
  • Skräp/marint skräp (2)
  • Små avlopp (1)
  • Vattenförvaltning (1)
  • Yttrande (1)
  • Åtgärdsprogram (2)
  • Östersjön (2)

  • Miljöhot (2)
  • Anslag och bidrag (1)
  • Vårt uppdrag (1)
  • Yttranden (1)
  • Publikationer (6)

  • Faktasida (2)
  • Publikation (6)
  • Utlysning (1)
  • Yttrande (1)

  • Sortera på senast uppdaterad
  • Sortera på sidans namn
Faktasida: Vad gör vi åt övergödningen?

Vad gör vi åt övergödningen?

Övergödning är ett problem i våra hav och vattendrag. Genom att minska näringsbelastningen från mänskliga aktiviteter kan vi på sikt minska problemen. Här kan du läsa mer om åtgärdsarbetet, vad myndigheterna gör och vad du själv kan göra.

Publikation: Ekosystemtjänster från svenska hav – status och påverkansfaktorer

Ekosystemtjänster från svenska hav – status och påverkansfaktorer

Ekosystemtjänster som begrepp har fått ett allt större genomslag i hanteringen av havsmiljöfrågor till exempel i havsmiljödirektivet. Den här rapporten syftar till att bedöma statusen för ekosystemtjänster från svenska hav och att utvärdera kopplingen till mänsklig påverkan.

Publikation: Nationell strategi för prioritering av vattenåtgärder inom jordbruket

Nationell strategi för prioritering av vattenåtgärder inom jordbruket

Havs- och vattenmyndigheten och Jordbruksverket har tagit fram en strategi, som ett första steg i arbetet med att prioritera vattenåtgärder för att minska jordbrukets fysiska påverkan.

Faktasida: Övervakning av marin försurning

Övervakning av marin försurning

Den parameter som direkt mäter surhetsgraden i vattnet är pH. Det finns dock svårigheter med de vanliga metoderna som används för att mäta pH.

Publikation: Changes in four societal drivers and their potential to reduce Swedish nutrient inputs into the sea

Changes in four societal drivers and their potential to reduce Swedish nutrient inputs into the sea

Mindre konsumtion och produktion av proteinrika livsmedel kan avsevärt minska övergödningen av Östersjön och andra svenska hav. Mindre tillsatt fosfor i mat skulle också få effekt. Det visar en analys av fyra samhällsomställningar och deras potential att minska näringsämnesbelastningen på havet.

Publikation: Näringsbelastningen på Östersjön och Västerhavet 2014

Näringsbelastningen på Östersjön och Västerhavet 2014

Rapporten presenterar den källfördelade kväve- och fosforbelastningen på Sveriges vatten och omgivande hav, avseende år 2014.

Publikation: Utvärdering projektverksamhet – De fem stora

Utvärdering projektverksamhet – De fem stora

Den huvudsakliga uppgiften i rapporten har varit att utifrån ett hållbarhetsperspektiv utvärdera ett antal projekt som syftat till att minska näringsläckaget från jordbruksmark i olika områden i Sverige.

Publikation: Guide för utvärdering av projekt – De fem stora

Guide för utvärdering av projekt – De fem stora

Guiden för projektutvärdering ska användas tillsammans med huvudrapporten Utvärdering projektverksamhet – "De fem stora".

Faktasida: Utlysning av medel till projekt mot övergödning i vattenmiljön

Utlysning av medel till projekt mot övergödning i vattenmiljön

Havs- och vattenmyndigheten utlyser medel för kunskapshöjande insatser avseende internbelastning av fosfor i sjöar och kustvatten samt återcirkulering av näringsämnen, till exempel blå fånggrödor.

Faktasida: Yttrande om EU-kommissionens förslag till meddelande om cirkulär ekonomi

Yttrande om EU-kommissionens förslag till meddelande om cirkulär ekonomi

Havs- och vattenmyndigheten tillstyrker de förslag som rör marint skräp, återanvändning av vatten och näringsämnen från organiskt avfall.