Sökresultat
-
Levande agn kan komma loss och sprida sig så att inhemska arter konkurreras ut och sjukdomar sprids. De kan också bära med sig fripassagerare som larver, ägg, frön och sporer. Läs Fiskeriverkets rekommendationer om hur du kan minimera riskerna med levande agn. På svenska, engelska, och tyska.
-
Publicerad: 13 september 2017 • Uppdaterad: 17 september 2019
I Sverige finns 37 arter musslor som lever i sötvatten. De flesta är mycket små, och hör till gruppen klot- och ärtmusslor. Elva arter kallas "stormusslor" eftersom de är förhållandevis stora.
-
Publicerad: 7 juni 2017 • Uppdaterad: 24 augusti 2018
Främmande arter som sprids med barlastvatten anses vara ett av de största ekologiska och ekonomiska hoten mot planeten. Övervakning av hamnar och farleder är ett viktigt instrument för att tidigt upptäcka nya främmande arter och hindra dess spridning.
-
Publicerad: 15 december 2017
Forskare i Kanada har använt genetisk modifiering för att ta fram en snabbväxande lax. Laxen är idag godkänd för försäljning i Kanada. Denna rapport beskriver arbetet med att ta fram laxen, samt hur de nordamerikanska myndigheterna bedömt riskerna med odling och konsumtion av fisken.
-
Publicerad: 20 december 2012 • Uppdaterad: 25 oktober 2019
Här kan du läsa om den aktuella situationen för fler än 40 olika fisk- och kräftdjursarter i hav och sötvatten, om yrkesfiskets fångster och utveckling samt om miljösituationen föregående år och hur det påverkat livet i hav och sjöar.
-
Publicerad: 21 september 2016 • Uppdaterad: 24 augusti 2018
Protokoll för provtagning i hamnar och farleder
-
Publicerad: 23 augusti 2018
I denna rapport jämförs traditionella med nya metoder för att övervaka fauna i hamnområden.
-
Publicerad: 25 maj 2015 • Uppdaterad: 6 oktober 2016
Västerhavet 2015 tar upp aktuella forskningsprojekt och myndighetsarbete som rör havsmiljön i Skagerrak, Kattegatt och Öresund. Årets upplaga har temat På väg mot ett friskare hav och praktiskt åtgärdsarbete i fokus.
-
Publicerad: 25 juni 2014
Under 2013 upptäcktes vandrarmusslor för första gången i sjöarna Roxen och Glan i Östergötland.
-
I vår folder om flodkräftan hittar du mycket av den information som finns här och lite till, om kräftor i allmänhet och flodkräftor i synnerhet.