AquAdvantagelax – första genetiskt modifierade djuret att säljas för humankonsumtion

Forskare i Kanada har använt genetisk modifiering för att ta fram en snabbväxande lax. Laxen är idag godkänd för försäljning i Kanada. Denna rapport beskriver arbetet med att ta fram laxen, samt hur de nordamerikanska myndigheterna bedömt riskerna med odling och konsumtion av fisken.

Sammanfattning

För nästan 30 år sedan tog kanadensiska forskare fram en snabbväxande lax genom mikroinjektion av gener från två andra fiskarter. Resultatet av experimentet blev så småningom produkten AquAdvantagelax som idag är godkänd för livsmedelsproduktion och försäljning i Kanada. Denna rapport ger en beskrivning av vilka förändringar som gjorts av laxens arvsmassa, vilka egenskaper detta resulterat i samt en beskrivning av hur de nordamerikanska myndigheterna bedömt riskerna med odling och konsumtion av fisken.

En genetiskt modifierad organism (GMO) är per definition en organism där det genetiska materialet har ändrats på ett sätt som inte inträffar naturligt genom parning eller naturlig rekombination. Syftet med att förändra arvsmassan hos en organism är att åstadkomma förändrade egenskaper hos organismen på ett sätt som människan uppfattar som gynnsamt. Önskvärda egenskaper hos fisk som används inom fiskodlingsindustrin handlar ofta om en ökad tillväxttakt hos arten, men
kan också handla om ökad sjukdomsresistens eller att arten kan tolerera ett bredare temperaturspann. Gentekniken kan ge ökade möjligheter att på ett effektivt sätt producera mat till en växande befolkning på jorden. Samtidigt finns bland vissa grupper ett stort motstånd mot tekniken. Oron gäller i viss mån livsmedelssäkerhet, men kanske framför allt vad det kan innebära för andra arter om modifierade organismer med förändrade egenskaper kommer ut i naturliga ekosystem. Av dessa skäl är tekniken behäftad med många regler.

År 2015 fattade Amerikanska Food and Drug Administration (FDA) beslut om tillstånd till att odla och saluföra AquAdvantagelax. Det är första gången som ett genetiskt modifierat djur får odlas och säljas för humankonsumtion. Denna rapport ger en beskrivning av vilka förändringar som gjorts av fisken och hur riskerna med odling och
konsumtion bedömts av de amerikanska myndigheterna. Rapporten är skriven av Fredrik Sundström vid Uppsala universitet på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten och är en del av myndighetens omvärldsbevakning inom området.

Publicerad: 2017-12-15
Sidansvarig: Webbredaktion