Sökresultat

  1. Publicerad: 7 september 2016

    Åtgärdsprogram (ÅGP) är viktiga verktyg för att rädda ett urval hotade arter och deras livsmiljöer. Havs- och vattenmyndigheten ansvarar för att samordna de akvatiska åtgärdsprogrammen, och för att uppdatera programlistan.

  2. Publicerad: 15 december 2016 Uppdaterad: 23 januari 2024

    Listan omfattar akvatiska arter och naturtyper som Havs- och vattenmyndigheten ansvarar för. 

  3. Publicerad: 27 juni 2016 Uppdaterad: 4 februari 2020

    Den svenska flodkräftan ( Astacus astacus ) har minskat dramatiskt i takt med att signalkräftan har ökat. Flodkräftan är rödlistad som akut hotad och det behövs åtgärder för att säkra livsmiljöer åt de flodkräftor som finns kvar. Ett hållbart fiske av flodkräfta utgör inte hot mot arten utan kan tvärtom öka intresset att skydda arten.

  4. Publicerad: 26 november 2013 Uppdaterad: 13 april 2017

    Asp

    Asp ( Aspius aspius ) är en karpfisk som är ovanlig i svenska sjöar och vattendrag. Fiskevårdande åtgärder har stabiliserat beståndet av asp under de senaste åren, och åtgärdsprogrammet har som målsättning att säkra den långsiktiga överlevnaden.

  5. Publicerad: 27 juni 2016 Uppdaterad: 14 juni 2018

    Ålgräsängar har en unik ekologisk roll i svenska hav. De är viktiga livsmiljöer för ett stort antal marina djur och växter, och fungerar som barnkammare åt arter som torsk och strandkrabba. Ålgräsängar är idag en hotad naturtyp som omfattas av ett åtgärdsprogram.

  6. Publicerad: 12 februari 2014 Uppdaterad: 3 februari 2020

    Havsnejonöga ( Petromyzon marinus ) är en urtidsfisk som vandrar mellan sött och salt vatten. Som vuxen lever den parasitiskt på andra fiskar i havet, och dör efter att ha lekt. Arten är fredad och ska omedelbart släppas tillbaka om den fångas.

  7. Publicerad: 27 juni 2016 Uppdaterad: 13 april 2017

    Nästan hela världspopulationen av jämtlandsmaskros ( Taraxacum crocodes ) finns i mellersta Sverige. Den var förr tämligen allmän men är nu rödlistad och omfattas av ett åtgärdsprogram för att uppnå gynnsam bevarandestatus.

  8. Publicerad: 5 maj 2017

    Undervattensväxter spelar en viktig roll i sjöarnas ekosystem. De kan stabilisera sjöbotten och förhindra att vattnet blir grumligt. Dessutom utgör de en viktig livsmiljö för djur och fisk. Men tidigare sjösänkningar och vattenreglering har lett till att många undervattensväxter är hotade. För att få ökad kunskap om makrofyter har ett program tagits fram med förslag på konkreta åtgärder och studier om 15 växter.

  9. Publicerad: 12 februari 2014 Uppdaterad: 27 november 2017

    Mal

    Malen ( Silurus glanis ) är en av världens största sötvattensfiskar som under goda förhållanden kan väga flera hundra kilo. I Sverige är den nu en hotad art som endast finns i ett fåtal vattensystem. Arten är fredad och ska omedelbart släppas tillbaka om den fångas.

  10. Publicerad: 2 november 2016 Uppdaterad: 13 april 2017

    Murgrönsmöja ( Ranunculus hederaceus ) är känslig för kalla vintrar, och är i Sverige på gränsen till sin nordliga utbredning inom Europa. Den finns enbart på ett fåtal lokaler i Halland och är en utrotningshotad art.