Din sökning *:* gav 584 träffar
-
Publicerad: 27 juni 2016 • Uppdaterad: 28 februari 2018
Småsvalting ( Alisma wahlenbergii ) finns endast i områden runt Östersjön. Den är en sällsynt och hotad representant för ovanliga miljöer som Mälarens rullstensåsstränder och Bottenvikens landhöjningsstränder.
-
Publicerad: 24 januari 2018 • Uppdaterad: 23 januari 2019
Pisklik svans med 1–2 långa, sågtandade gifttaggar. Trubbvinklig framkant med liten utstickande nos. Funnen i Skagerrak, Kattegatt, Öresund och sydvästra Östersjön.
-
Publicerad: 12 februari 2014 • Uppdaterad: 30 oktober 2016
Staksill ( Alosa fallax ) är en storväxt sillfisk som liknar majfisk, men har fler mörka fläckar på kroppssidan. Majfisk förekommer sällsynt i svenska vatten. Arten är fredad och ska omedelbart släppas tillbaka om den fångas.
-
Publicerad: 12 februari 2014
Stensimpa ( Cottus gobio ) är utbredd över större delen av Europa och har sin östgräns vid Uralbergen. I Sverige finns den i lägre regioner över hela landet utom på Öland.
-
Publicerad: 24 januari 2018
Kroppen täckt av blandat stora och små mörka prickar. Näsflikarna når inte fram till munnen. Sällsynt längs danska Nordsjökusten och mycket sällsynt i Västerhavet.
-
Publicerad: 12 februari 2014 • Uppdaterad: 16 november 2021
I Vindelälvens avrinningsområde finns en ekotyp som är unik bland sikarna och det är storskallesiken ( Coregonus maraena morphotype storskallesik ). Arten är fredad och ska omedelbart släppas tillbaka om den fångas.
-
Publicerad: 12 februari 2014
Storspigg ( Gasterosteus aculeatus aculeatus ) finns allmänt i södra och mellersta Sverige och längs Norrlandkusten. Den finns både i sötvatten, bräckt vatten och saltvatten. Det finns både stationära bestånd och vandrande bestånd. Arten är cirkumpolär, vilket innebär att den finns i norra Europa, norra Asien och Nordamerika. Den har utplanterats i stora delar av centrala och södra Europa.
-
Publicerad: 12 februari 2014
Stäm ( Leuciscus leuciscus ) är en mörtlik karpfisk med stora silvriga fjäll, bred rygg, smal stjärtspole, grå eller svagt rödaktiga fenor samt gult öga.
-
Publicerad: 29 november 2016 • Uppdaterad: 17 april 2025
Under lång tid utgick man ifrån att alla störar längs Europas atlantkusten och i Östersjön var av arten europisk stör ( Acipenser sturio ). Idag vet vi att atlantstör ( Acipenser oxyrinchus ) var den historiskt dominerande arten i svenska vatten även om europeisk stör har hittats på västkusten. Från Göta älv finns lek av atlantstör bekräftat fram till senare delen av 1800-talet. Idag försöker man att återintroducera båda arterna – atlantstör sätts ut i Östersjön och europeisk stör i västra Europa.
-
Publicerad: 12 februari 2014
Sutare ( Tinca tinca ) är vanlig i sjöar i södra och mellersta Sverige, och den påträffas också i utsötade vikar i Östersjön. Den finns också på flera håll längs nästan hela norrlandskusten och en bra bit in i Norrlands inland.