1. Publicerad: 12 februari 2014 Uppdaterad: 4 juli 2023

    När vissa alger eller bakterier förökar sig i stora mängder kallas det för algblomning. Här får du svar på de vanligaste frågorna om algblomning.  

  2. Publicerad: 31 oktober 2019

    Projektet drivs av Orust kommun och omfattar sex mindre avrinningsområden på Orust. Målet är att öka lokalt engagemang för åtgärdsarbete mot övergödning.

  3. Publicerad: 24 maj 2016

    Mindre konsumtion och produktion av proteinrika livsmedel kan avsevärt minska övergödningen av Östersjön och andra svenska hav. Mindre tillsatt fosfor i mat skulle också få effekt. Det visar en analys av fyra samhällsomställningar och deras potential att minska näringsämnesbelastningen på havet.

  4. Publicerad: 6 oktober 2015

    Ekosystemtjänster som begrepp har fått ett allt större genomslag i hanteringen av havsmiljöfrågor till exempel i havsmiljödirektivet. Den här rapporten syftar till att bedöma statusen för ekosystemtjänster från svenska hav och att utvärdera kopplingen till mänsklig påverkan.

  5. Publicerad: 18 januari 2017 Uppdaterad: 18 oktober 2024

    Knappt två tredjedelar av de undersökta sjöarna har en fiskfauna som stämmer bra överens med sjöarnas naturliga förutsättningar. Utförda provfisken under 28 år visar inte på några generella förändringar av sjöarnas fiskfauna. Resultaten kommer från det nationella miljöövervakningsprogrammet för sötvatten.

  6. Publicerad: 28 januari 2025

    Havs- och vattenmyndigheten ska i samarbete med Naturvårdsverket, Jordbruksverket och de länsstyrelser som är vattenmyndigheter aktivt arbeta med att skapa förutsättningar för att nå de inom Helcom överenskomna utsläppsnivåerna, särskilt för Egentliga Östersjön.

  7. Publicerad: 20 maj 2016

    Guiden för projektutvärdering ska användas tillsammans med huvudrapporten Utvärdering projektverksamhet – "De fem stora".

  8. Publicerad: 24 april 2023

    Den här rapporten har tagits fram inom LIFE IP Rich Waters av Länsstyrelsen i Örebro län, IVL Svenska miljöinstitutet och Sveriges Lantbruksuniversitet i samverkan med Havs- och vattenmyndigheten.

  9. Publicerad: 28 november 2013 Uppdaterad: 9 februari 2023

    Små avloppsanläggningar behöver skötas om och ses över för att fungera. Som fastighetsägare har du ansvar för att ditt avlopp fungerar som det ska och att du följer villkoren i avloppsanläggningens tillstånd. Titta till din avloppsanläggning och gör åtgärder tidigt. Då förlänger du dess livslängd och sparar samtidigt pengar.

  10. Publicerad: 21 januari 2014 Uppdaterad: 29 maj 2024

    ”Halterna av gödande ämnen i mark och vatten ska inte ha någon negativ inverkan på människors hälsa, förutsättningar för biologisk mångfald eller möjligheterna till allsidig användning av mark och vatten.”