Sökresultat
-
Publicerad: 12 maj 2014 • Uppdaterad: 10 april 2025
Alla insatser för en friskare miljö är värdefulla! Nedan följer några tips där vi gemensamt kan göra insatser för ett hållbart båtliv.
-
Publicerad: 24 april 2017 • Uppdaterad: 13 juni 2025
Gamla båtar som lämnas i naturen bidrar till problematiken med plastföroreningar och andra farliga ämnen som skadar organismer i våra känsliga havs- och vattenmiljöer. Havs- och vattenmyndigheten finansierar 2025 en kampanj som riktar sig till kommuner och ideella föreningar för att skrota övergivna fritidsbåtar och tvåtaktsmotorer med förgasare.
-
Publicerad: 12 februari 2014 • Uppdaterad: 24 september 2024
Det är förbjudet att tömma toatanken rätt ut i sjön. Tanken ska tömmas vid en toatömningsstation i land så att avfallet kan tas om hand i reningsverken.
-
Publicerad: 11 februari 2014
Användningen av vattenskotrar ökar och nya typer av vattenskotrar och andra mindre vattenfarkoster används i våra vatten. Detta har lett till ett par allvarliga olyckor med badande personer men även till störningar för både människor och djurliv.
-
Publicerad: 12 februari 2014 • Uppdaterad: 20 december 2022
Båtmiljörådet samlar organisationer och myndigheter som har intresse av att minska båtlivets miljöpåverkan.
-
Publicerad: 29 mars 2016 • Uppdaterad: 28 maj 2018
Havs- och vattenmyndigheten är positiv till förslaget att det införs förarbevis för vattenfarkoster, för att därmed uppnå ett säkrare och mer miljöanpassat båtliv. Detta, anser HaV, borde gälla både vattenskoter och snabbgående fritidsbåtar.
-
Riktlinjerna ska ses som ett stöd till kommuner och verksamhetsutövare i deras arbete med att minska miljöpåverkan från fritidsbåtsaktiviteter och spridningen av farliga ämnen till vatten från tvättanläggningar som hanterar fritidsbåtar.
-
Publicerad: 5 oktober 2023
Här hittar du tips och riktlinjer för dig som äger fritidsbåt eller är aktiv i en båtklubb för att minska miljöpåverkan från fritidsbåtar.
-
Publicerad: 8 juli 2013 • Uppdaterad: 6 mars 2023
Fritidsbåtars miljöpåverkan, åtgärder och ansvariga myndigheter.
-
Publicerad: 6 december 2022 • Uppdaterad: 23 februari 2023
The Swedish Agency for Marine and Water Management (SwAM) carries out clean-up operations to recover historically abandoned, lost or otherwise discarded fishing gear (ALDFG) or “ghost gear" from the ocean and recycle these in line with the transition to a circular and non-toxic economy.