Sökresultat

  • Broskfiskar (21)
  • Arter (21)
  • Mer än ett år sedan (21)
  • Fiskar (1)
  • Fredade arter (1)

  • Art (21)

  • Sortera på senast uppdaterad
  • Sortera på sidans namn
Faktasida om arter: Blomrocka

Blomrocka

Fyra rader med taggar på svansen, de inre två fortsätter upp på ryggen. Två svarta ögonfläckar marmorerade med gult. Mycket sällsynt längs norska kusten och i Skagerrak. 

Faktasida om arter: Blåhaj

Blåhaj

Blå ovansida, vit undersida. Kroppen är slank och nosen lång. Bröstfenor långa, smala och skärformade. Mycket sällsynt gäst i Skagerrak och Kattegatt, främst under september–december.

Faktasida om arter: Brugd

Brugd

Brugden är världens näst största fisk. Den är sällsynt men regelbunden vid den svenska västkusten. Simmar långsamt och ofta nära vattenytan. Arten är fredad och ska omedelbart släppas tillbaka om den fångas.

Faktasida om arter: Darrocka

Darrocka

Rund kropp med rak framkant. Enfärgat mörkbrun. Kort och tjock svans med två ryggfenor och en stjärtfena. I Sverige har arten påträffats en gång vid Hållö utanför Bohuskusten.

Faktasida om arter: Gråhaj

Gråhaj

Bakre ryggfenan lika stor som analfenan. Saknar taggar framför ryggfenorna. Arten uppträder regelbundet i Nordsjön och förmodligen tämligen regelbundet även i Skagerrak och Kattegatt. 

Faktasida om arter: Plogjärnsrocka

Plogjärnsrocka

Nosen är mycket långt utdragen. Mörk ovan och under. Ovansidan har ofta ljusa fläckar. En rad med 4 –13 taggar längs svansens mittlinje. Den påträffas sällsynt i djupare delar av Skagerrak. 

Faktasida om arter: Rundrocka

Rundrocka

Liten rund rocka med lång, smal svans. Rikligt med taggar i flera rader på svansen och upp på ryggen. Sällsynt i Skagerrak och har bara rapporterats en gång från svenskt vatten. 

Faktasida om arter: Rävhaj

Rävhaj

Spolformad kropp med kort, spetsig nos. Ögonen är stora och svarta. Mycket sällsynt gäst i Skagerrak och Kattegatt.

Faktasida om arter: Sexbågig kamtandhaj

Sexbågig kamtandhaj

Storvuxen haj med sex gälspringor. Saknar främre ryggfena. Har bara påträffats en gång i svenska vatten; väster om Måseskär i Bohuslän i september 1998.

Faktasida om arter: Storfläckig rödhaj

Storfläckig rödhaj

Kroppen täckt av blandat stora och små mörka prickar. Näsflikarna når inte fram till munnen. Sällsynt längs danska Nordsjökusten och mycket sällsynt i Västerhavet.