Guldfisk | Carassius auratus
Guldfisk är en främmande art som förekommer i Sverige.
Fakta
- Latinskt namn: Carassius auratus
- Svenskt namn: Guldfisk
- Organism: fiskar
- Livsmiljö: Sötvatten, Brackvatten
- Ursprung: Östra Asien (Kina, Japan, Laos, Myanmar)
- Första fynd i Sverige: Aktivt införd efter år 1800
- Risk för att vara invasiv i Sverige (riskklass): 4 - hög risk
- Ansvarig myndighet: Havs- och vattenmyndigheten
- Artfakta: Om Guldfisk i Artdatabanken
_1.jpg)
Guldfisk (Carassius auratus). Foto: James St. John, CC BY 2.0.
Hur känns de igen?
Guldfisk är en karpfisk som i naturen till utseendet liknar vår inhemska ruda (Carassius carassius). Guldfisk brukar bli 12 till 22 centimeter lång (max 41 centimeter). Arten är hög och trind med en lång ryggfena och en kluven stjärtfena.
Guldfisken finns i många olika varianter och färger som har avlats fram. I naturen återfår den sin naturliga färg. Då är den lätt att förväxla med vår inhemska ruda (Carassius carassius) och silverruda (Carassius gibelio), en annan invasiv främmande art. Unga silverrudor kan liknar unga guldfiskar eftersom silverrudan till att börja med har guldfärgade sidor.

Naturligt färgad guldfisk. Foto: Zakarias Mibesjö

Delvis färgad guldfisk. Foto: Zakarias Mibesjö
Svenska fynd
Fynd av guldfisk (utanför avloppslösa trädgardsdammar) finns rapporterade från vatten i både Götaland och Svealand.

Guldfiskar i rastdammar i Gislaved. Foto: Gislaveds kommun
Hur lever de?
Guldfisken trivs bäst i grunda vatten med mjukbottnar. Den är allätare och livnär sig på djurplankton, bottendjur och växter. Arten trivs och växer i en temperatur över 15 grader men kan leva i temperaturer ner till 0 grader.
Likt rudan tål den att leva i vatten med relativt låg syrehalt och klarar helt syrefria miljöer under längre perioder.
Guldfisk kan fortplanta sig genom gynogenes, det vill säga att de använder spermier från andra karpfiskhanar för att starta celldelningen. Då produceras enbart honor som alla är kloner av moderfisken.
Hur kom de hit?
Guldfisk har en lång historia som prydnadsfisk och arten kom redan på 1500-talet till Europa. Idag är guldfisk en omtyckt prydnadsfisk som hålls i akvarier och avloppslösa trädgårdsdammar. Guldfisk sprids till naturen genom illegala utsättningar från just akvarier eller trädgårdsdammar.
Möjliga effekter
Det är osäkert hur stor den ekologiska effekten är i svenska vatten. Studier från utlandet visar på att guldfisk kan konkurrerar med inhemska fiskarter om föda och utrymme. Guldfisk kan hybridisera med den inhemska rudan men avkomman är troligtvis inte reproduktiv.
Guldfisk återfinns ofta i naturligt fiskefria vatten och kan då bland annat påverka groddjurs- och insektsfaunan negativ. Arten kan bära på et flertal olika sjukdomsalstrande organismer som riskerar att etableras i naturmiljön när guldfisk spridds till naturen.
Hindra spridning i svenska vatten
Om du fiskar upp en guldfisk ska den avlivas direkt - kasta inte tillbaka den i vattnet.