Nyhetsbrev små avlopp • 23 januari 2025
Nyhetsbrev för små avlopp, januari 2025
I detta nyhetsbrev kan du läsa om aktuella webbinarier kring små avlopp inom den nationella strategin för miljöbalkstillsyn. Du hittar också en enkät där vi vill höra om dina behov av tillsynsvägledning.

Foto: Bodil Forsberg
I detta nyhetsbrev:
- Information om webbinarier om fokusområdet Små avlopp i den nationella strategin för miljöbalkstillsyn
- Information om enkät om tillsynsvägledningsbehov
- Tips på vad du kan hitta på HaV:s webbplats, till exempel rapporter eller rättsfall om små avlopp och bidrag du kan söka för en bättre havs- och vattenmiljö
Kommuner och länsstyrelser bjuds in till webbinarium om fokusområdet Små avlopp
Fokusområdet Små avlopp i den nationella tillsynsstrategin för miljöbalkstillsyn går 2025 in på sitt fjärde och sista år. Med anledning av det anordnar HaV ett webbinarium där vi berättar om:
- fokusområdets syfte och mål
- HaV:s vägledning om registrering
- nationell inhämtning av uppgifter om små avlopp
- riskklassning
Målgrupp för webbinariet är du som arbetar med prövning, tillsyn eller tillsynsvägledning inom området små avlopp på kommuner och länsstyrelser. Det finns tre webbinarietillfällen under februari 2025 att välja på, mer information finns på våra webbsidor om webbinarierna:
Kort innebär fokusområdet Små avlopp förberedelse för riskbaserad tillsyn genom uppdaterade kommunala register. Med många små avloppsanläggningar som har olika tekniska förutsättningar och där risken för påverkan varierar, är det viktigt att rikta tillsynen dit där den genom åtgärder gör mest hälso- och miljönytta. Läs mer om Fokusområdet Små avlopp.
Tyck till om framtida tillsynsvägledning om små avlopp
Den 15 januari 2025 skickade Naturvårdsverket, som samordnade myndighet, ut en digital enkät till alla kommuner och länsstyrelser med chans att tycka till om vilken tillsynsvägledning som nationellt ska prioriteras 2026–2029. Enkäten innehåller frågor om alla tillsynsområden inom miljöbalkens område och besvaras samlat från varje tillsynsmyndighet senast den 15 mars. När det gäller HaV:s tillsynsvägledning om små avlopp vill vi framförallt ha svar från tillsynsmyndigheterna om vilken inriktning på eventuella webbinarier som önskas.
I samma mejl som enkäten om önskad tillsynsvägledning finns också en remiss om den nationella strategin för miljöbalkstillsyn. En ny nationell strategi för miljöbalkstillsynen 2026–2029 kommer beslutas och publiceras i juni 2025. Läs mer om den nationella strategin på Naturvårdsverkets webbplats.
Har du hittat till dessa sidor på HaV:s webbplats?
Här kommer tips på några länkar som kanske kan vara av intresse!
- Sammanställning av olika bidrag du kan söka för en bättre havs- och vattenmiljö
- Sökbar projektkatalog med sammanställning av olika projekt finansierade med LOVA-bidrag
- Sökbar sammanställning av rapporter om små avlopp
- Sökbar sammanställning av rättsfall om små avlopp
- Vattentrender - miljötrender i hav och vatten - Miljöövervakning - Övervakning och uppföljning - Havs- och vattenmyndigheten
Nyheter från Vattenmyndigheterna
Samråd på gång
I slutet av 2027 inleds nästa sexåriga vattenförvaltningscykel. Då ska vattenmyndigheterna presentera förvaltningsplaner, åtgärdsprogram riktade till kommuner och myndigheter samt nya miljökvalitetsnormer för vatten. Ett led i arbetet med detta är samråd kring vattenmyndigheternas Arbetsprogram med tidplan och Översikt över väsentliga frågor. Fram till och med 30 april 2025 finns möjlighet att tycka till om det framtida vattenförvaltningsarbetet för varje vattendistrikt.
Läs mer på Vattenmyndigheternas webbplats: Samråd om distriktens vattenutmaningar | Vattenmyndigheterna.
Inhämtning av uppgifter om små avlopp ute nu
Vattenmyndigheterna behöver hjälp med kompletterande uppgifter om de åtgärder som gjorts för dagvatten och små avlopp och har därför i dagarna skickat ut ett mejl om inhämtning av uppgifter till landets kommuner.
Vattenmyndigheterna kommer att dela med sig av de uppgifter som de får in till HaV. Dessa uppgifter kommer även att användas för nationella belastningsberäkningar och för att följa upp fokusområdet Små avlopp i den nationella strategin för miljöbalkstillsyn.
Uppgifterna om små avlopp ska kunna hämtas ut med automatiska exporter för de kommuner som använder ärendesystemen EDP Vision, Sokigos Ecos eller Prosonagruppens Castor. Sista datum för att skicka in uppgifterna är 2025-05-01.
De kommuner som inte har möjlighet att svara via exportfunktioner från sina ärendehanteringssystem får möjlighet att komma med synpunkter på Vattenmyndighetens föreslagna åtgärder under samrådet för Åtgärdsprogram 2027. Uppgifterna kommer då att behöva lämnas via ett frågeformulär.
Nyheter från EU
EU:s reviderade avloppsdirektiv, (EU) 2024/3019, om rening av avloppsvatten från tätbebyggelse, trädde i kraft vid årsskiftet. Sverige har nu 30 månader på sig att införliva bestämmelserna i svensk rätt.
Individuella system (små avlopp) berörs framförallt i artikel 4 där det bland annat står att ”medlemsstaterna ska säkerställa att individuella system som används i tätorter med 1 000 pe eller mer är registrerade i ett register. Medlemsstaterna ska säkerställa att den behöriga myndigheten eller ett annat organ som godkänts på nationell, regional eller lokal nivå genomför regelbundna inspektioner, eller annan slags regelbunden kontroll, av dessa system på grundval av en riskbaserad metod.”
Läs mer på Naturvårdsverkets webbplats.
Luleå tekniska universitet bjuder in till webbinarium om gråvattenrening som alternativ till avsaltning för dricksvattenförsörjning
Den 18 februari 2025 kl. 10:00-11:00 pratar Brenda Vidal, postdoktor vid Luleå tekniska universitet, Luleå tekniska universitet, om studien ”Gråvattenrening eller avsaltning för dricksvattenförsörjning? Ett livscykelperspektiv”.
Källsortering av gråvatten och förbehandling ökar cirkulariteten och resursåteranvändningen, men det kräver avancerade reningssteg som också har miljöpåverkan. Studien syftar till att analysera och jämföra dessa miljöpåverkningar med andra källor till dricksvatten såsom avsaltning.
Deltagande är kostnadsfritt men kräver anmälan på denna länk: https://forms.office.com/e/usf1jn4iNr?origin=lprLink
Ny rapport om återvinning av resurser från avlopp
Experter från Svenska miljöinstitutet (IVL), RISE och Stockholm Environmental Institute (SEI) sammanfattar i rapporten den tillgängliga kunskapen och erfarenheterna i Sverige kring återvinning och återanvändning av resurser från avlopp. Läs mer på Naturvårdsverkets webbplats: Ny syntesrapport om återvinning och återanvändning av resurser från avlopp
Ny artikel om markretention vid infiltration av hushållsspillvatten
I en artikel i Tidskriften Vatten går Jon Petter Gustafsson (Sveriges Lantbruksuniversitet), Charlotta Tiberg (Statens geologiska institut) och David Eveborn (RISE) igenom befintlig kunskap om fosforretention i markbaserade avloppssystem under förhållanden relevanta för Sverige. De presenterar också nya uppskattningar av markretentionen utifrån tidigare insamlade experimentella data som har analyserats på nya sätt. Läs mer i artikeln: Fosfor från små avlopp – kan vi bedöma markretentionen? – Tidskriften Vatten
Smått och gott världen runt
- Nyfiken på hur små avloppsanläggningar utformas i Norge? Läs de norska VA-blad som beskriver bland annat utformning av slamavskiljare, gråvattenfilter, minireningsverk och infiltrationer. VA-bladen ges ut av Norsk kommunalteknisk forening (NKF) och Norsk Vann.
- Den 11–13 juni arrangeras i Helsingborg en konferens om källsorterande avloppslösningar- Läs mer på Svenskt Vattens webbplats: Source Separated Sanitation Summit 2025 | Svenskt Vatten.
- Finspångs kommun har en ny e-tjänst för att ansöka om enskild avloppsanläggning.
- Nyfiken på små avlopp i USA? FAQ:er finns på United States Environmental Protection Agency, EPA:s webbplats. EPA är USA:s motsvarighet till Havs- och vattenmyndigheten när det gäller små avlopp.
Fler nyheter
-
Nyhetsbrev små avlopp • 2025-03-10
I detta nyhetsbrev hittar du bland annat, e tt planerat webbinarium om den uppdaterade vägledningen om skyddsavstånd vid prövning. En ny dom där möjligheterna att ordna vattenförsörjning och avlopp inte var översiktligt klarlagda i ett förhandsbesked.
-
Nyhetsbrev små avlopp • 2025-02-18
I detta nyhetsbrev hittar du bland annat information om ny vägledning om skyddsavstånd till borrade och grävda brunnar, ett förtydligande i miljötillsynsförordningen av HaV:s tillsynsvägledningsuppdrag samt en ny rapport från ett projekt som undersökt alternativ till naturgrus i markbaserade anläggningar.
-
Nyhetsbrev små avlopp • 2024-11-29
I detta nyhetsbrev hittar du bland annat inhämtning av registeruppgifter om små avlopp, fem nya domar från Mark- och miljööverdomstolen, och vägledning om markbaserade anläggningar.