Nyhetsbrev om restaurering i vatten 17 april 2025

Nyhetsbrev restaurering april 2025

I detta nyhetsbrev informerar vi om möten om naturrestaureringsförordningen, lokala vattenvårdsprojekt, Havs- och vattenforum, ny projektwebbplats, försvinnande ålgräsängar samt inspiration från andra länder gällande restaurering av vattendrag och kust.

Emåns mynning

Emåns mynning, foto: Christina Lindhagen

Informationsmöten om plan för naturrestaureringsförordningen

Naturvårdsverket har fått i uppdrag att tillsammans med Havs- och vattenmyndigheten och andra myndigheter ta fram en nationell naturrestaureringsplan enligt EU:s förordning om restaurering av natur. Med anledning av detta bjuder HaV in till informations- och dialogmöten i april och maj som rör vattenrelaterade sakfrågor, både för limniska och marina ekosystem.

Läs nyhetens med mer information på HaV:s webbplats.

Lokala vattenvårdsprojekt ger konkreta effekter

2024 fördelade Havs- och vattenmyndigheten 220 miljoner kronor till länsstyrelserna att använda till olika lokala vattenvårdsprojekt (LOVA). Åtgärderna ger effekter i havs- och vattenmiljön genom att exempelvis minska övergödning eller skapa bättre förutsättningar för biologisk mångfald.

Läs mer om några exempel på åtgärder som har genomförts med LOVA-bidrag.

Ny webbplats för projektet Improve Aquatic Life

Improve Aquatic Life är Europas största vattenvårdsprojekt med målet att restaurera vattenmiljöer i sjöar, vattendrag och kustvatten i nio olika län. Nästan 400 miljoner kronor satsas på att förbättra vattenmiljöer, mildra klimatförändringarnas effekter och stärka hotade bestånd av fisk och musslor i södra Sverige.

Nu går det att följa de omfattande åtgärderna på deras nylanserade webbplats.

Stora förluster av ålgräs i Västerhavet

En ny studie visar att ålgräsängarna försvunnit från många områden i Västerhavet sedan 80-talet. Viktiga åtgärder framöver för att rädda ålgräset kan vara ökat områdesskydd, återplantering av ålgräs och förbättrat kunskapsunderlag och metoder för att bedöma tillstånd och status.

Havs- och vattenforum 21-22 maj

Havs- och vattenforum är tillbaka och anordnas 21-22 maj i Göteborg. Tema för dagarna är kustzonens framtid och på programmet finns bland annat föreläsningar om restaurering vid kusten och workshop om effektivt åtgärdsarbete.

Läs mer och anmäl här

Nytt ramverk för planering av vattendragsrestaurering i Storbritannien

Den brittiska organisationen River Restoration Center har tagit fram ett nytt ramverk för planering av vattendragsrestaurering ur ett avrinningsområdesperspektiv i Storbritannien. Inte mindre än 237 avrinningsområdesvisa planer från Storbritannien har granskats och utvärderats vilket har mynnat ut i rekommendationer för avrinningsområdesvis planering.

Internationell vattendragskonferens i Frankrike, I.S.Rivers

Den 30/6-4/7 anordnas en internationell konferens med fokus på forskning och åtgärder för vattendrag i Lyon, Frankrike. Den 30 juni hålls bland annat workshopen ”Restoring lateral river connectivity” med fokus på målet om att uppnå 25 000 km fritt strömmande vatten i EU senast 2030.

Konferens ReMeMaRe om restaurering av marina miljöer i Storbritannien

Den 9-10 juli anordnas en konferens i Scarborough, Storbritannien, med fokus på restaurering av mynningsområden, marina och kustnära livsmiljöer. Målgruppen är praktiska restaurerare, myndigheter, organisationer, industri och företag.

Fler nyheter

  1. Aktuellt 2025-05-16

    På söndag 18 maj riktas ljuset på en av världens minsta valar, tumlaren. Populationen i Östersjön är akut hotad. Om du ser en tumlare (död eller levande) kan du rapportera i Naturhistoriska riksmuseets formulär på webben.

  2. Aktuellt 2025-05-15

    Du är vice ordförande för Kimo, Kommunernes International Miljöorganisation, som grundades i Danmark 1990. Du är också en av talarna på årets Havs- och vattenforum 21-22 maj.

  3. Aktuellt 2025-05-08

    Du är omvärldsanalytiker på Östersjöcentrum vid Stockholms universitet. Du är också en av talarna på årets Havs- och vattenforum 21-22 maj.

Publicerad: 2025-04-17
Sidansvarig: Webbredaktion