Aktuellt • 25 mars 2025
Möten om plan för natur-restaureringsförordningen
Naturvårdsverket har fått i uppdrag att tillsammans med Havs- och vattenmyndigheten, Skogsstyrelsen, Jordbruksverket samt Boverket utarbeta ett förslag till nationell naturrestaureringsplan enligt EU:s förordning om restaurering av natur.

Illustration: Tobias Flygar/Studio Flygar
Dialog och delaktighet
Arbetet med att ta fram en nationell plan för naturrestaurering berör många – medborgare, organisationer, näringsliv och myndigheter i Sverige. Därför tas förslaget till plan fram i dialog där erfarenhet, kunskap och perspektiv från många olika aktörer är en grund för arbetet.
Havs- och vattenmyndigheten planerar och bjuder in till informations- och dialogmöten som rör vattenrelaterade sakfrågor, både för limniska och marina ekosystem. HaV:s arbete med restaureringsförordningen i marina ekosystem kommer i så hög grad som möjlighet att samordnas med relevanta teman i uppdateringen av åtgärdsprogrammet för havsmiljön (ÅPH).
Naturvårdsverket, Skogsstyrelsen, Jordbruksverket, Havs- och vattenmyndigheten och Boverket bjuder in aktörer till ett flertal olika möten beroende på sakfråga. På Naturvårdsverkets webbplats hittar du information om de möten som rör andra ekosystem och delar av planen. På Naturvårdsverkets webbplats hittar du information om de möten som rör andra delar av planen.
Läs mer om delaktighet och dialog (naturvardsverket.se).
Du kan bidra - svara på webbenkät
Vill du bidra i arbetet med att ta fram förslaget till nationell restaureringsplan för restaurering av natur och hur vi kan bevara och utveckla ekosystem i hav, sjöar och vattendrag? Genom att svara på denna webbenkät kan du dela dina synpunkter, frågeställningar, erfarenheter och förslag med Havs- och vattenmyndigheten.
Informationsmöte
Den 24 april arrangerade Havs- och vattenmyndigheten (HaV) ett digitalt informationsmöte där intresserade fick ta del av information om hur HaV kommer att arbeta med restaureringsförordningen. På mötet närvarande nästan 300 personer från Länsstyrelser, kommuner, myndigheter, intresseorganisationer, forskare och övriga aktörer som ville bidra till arbetet med att ta fram en nationell plan för restaurering.
HaV kommer att publicera både presentationerna och en sammanfattning av mötet på den här webbplatsen när vi har sammanställt och tillgänglighetsanpassat materialet. Vi fick in många kloka och bra frågor som vi kommer att försöka fånga upp och besvara i sammanfattningen.
Stort tack till dig som deltog på mötet!
Dialogmöten
Havs-och vattenmyndigheten kommer att bjuda in till dialogmöten både för sötvattenekosystem och marina ekosystem. Dialogen om planen kommer också att ske i etablerade forum, exempelvis på träffar för handläggare som arbetar med restaurering och på Havs- och vattenforum den 21-22 maj.
Limniska ekosystem
- 27 maj kl. 9.00 - 12.00. Mötet riktar sig till centrala myndigheter, länsstyrelser och kommuner.
- 27 maj kl. 13.00 - 16.00. Mötet riktar sig till intresseorganisationer, bransch och akademi.
Marina ekosystem
- 28 maj kl. 9.00 - 12.00. Mötet riktar sig till centrala myndigheter, länsstyrelser och kommuner.
- 2 juni kl. 13.00 - 16.00. Mötet riktar sig till intresseorganisationer, bransch och akademi.
Länk till intresseanmälan kommer.
Har du frågor eller vill vara delaktig i dialogprocessen längre fram kan du mejla kontaktpersoner nedan.
Fler nyheter
-
Aktuellt • 2025-04-28
Du är en av talarna på årets Havs- och vattenforum 21-22 maj. Du är också oceanograf på SMHI.
-
Aktuellt • 2025-04-23
Havs- och vattenmyndigheten har beslutat att det från 1 maj blir förbjudet att fritidsfiska ål i Rönne å, från Ringsjöarna och till mynningen i havet vid Ängelholm.
-
Aktuellt • 2025-04-14
Hur kan vi stärka förvaltningen av våra kust- och havsområden inom förvaltningens givna ramar? Svaret ges i en ny handbok från HaV.