Aktuellt 10 april 2025

Hitta på sidan

Lokala vattenvårdsprojekt ger konkreta effekter

2024 fördelade Havs- och vattenmyndigheten 220 miljoner kronor till länsstyrelserna att använda till olika lokala vattenvårdsprojekt (LOVA) som förbättrar havs- och vattenmiljön. Här berättar vi om några av dessa projekt.

Å med stenar i rinner genom skog med gröna träd

Del av Leduån efter restaurering. Foto: Patrik Segerljung

Lokal åtgärdssamordning är en motor för åtgärdsarbetet. Fjorton länsstyrelser finansierade under 2024 totalt 51 LOVA-projekt som innehöll lokal åtgärdssamordning mot övergödning. Det är framförallt kommuner, men även vattenorganisationer och länsstyrelser, som driver projekten. Länsstyrelserna rapporterar att samordnarna ökar intresset för åtgärder och lokaliserar lämpliga åtgärdsplatser. Genom samverkan och dialog främjar de anläggandet av våtmarker, fosfordammar och andra åtgärder som motverkar övergödning.

Goda exempel på åtgärder genomförda med LOVA-bidrag

Åtgärderna ger effekter i havs- och vattenmiljön genom att exempelvis minska övergödning eller skapa bättre förutsättningar för biologisk mångfald. Här följer ett urval goda exempel:

  • Fiskevårdsområdet har återställt 7 km flottledspåverkad vattendragsträcka i Leduån i Västerbottens län. Tack vare åtgärden kommer Leduån sannolikt att utvecklas till ett av de bästa kustmynnande vattendragen för havsvandrande öring och lax i länet när en pågående tillståndsprocess för att skapa vandringsvägar nedströms är genomförd. Se Patrik Segerljung, ordförande i Leduåns Fiskevårdsområde, berätta om restaureringsarbetet i Leduån.
  • Växjö kommun har genomfört projekt där åtta ton fosfor bundits med aluminium i sedimenten i Södra Bergundasjön i Kronobergs län. Förhoppningen är att åtgärderna bidrar till att Växjösjöarna och nedströms liggande sjöar samt kustområden i Blekinge län uppnår god ekologisk status.
  • Vattenrådet har anlagt fem våtmarker (totalt 6 hektar) och tre fosfordammar (totalt 0,4 hektar). Dessutom har man fasat avdikeskanter längs med vattendrag (totalt 950 meter), i Törlan och Uttrans avrinningsområden i Hallands län. Åtgärderna uppskattas bidra med en minskning av 2350 kg kväve per år samt 15 kg fosfor per år. Det har inspirerat både vattenråd och markägare och kan leda till ytterligare åtgärder mot övergödning och för biologisk mångfald.
  • Tanums kommun har tagit upp förlorade fiskeredskap vid Väderöarna i Västra Götalands län, totalt: 508 hummertinor, 84 havskräftburar, 16 ryssjor, 37 garn/nät (ca 3 km varav hajgarn 450 meter). Förutom att minska plastnedskräpningen i havet gynnar åtgärderna bland annat torsk- och plattfiskar och hummerbeståndet.
Färgglada hummertinor på brygga framför vitt hus

Välskötta hummertinor på Sydkoster. Foto: Anna Ek.

Åtgärdsplaner styr arbetet framåt

Lokala aktörer tar med hjälp av LOVA-bidrag fram åtgärdsplaner och vattenplaner. Planerna skapar förutsättningar för rätt åtgärder på rätt plats. De skapar även nya samarbeten som i ett exempel från Ljusnan-Voxnans vattenvårdsförbund. De tar fram en åtgärdsplan för prioriterade miljöåtgärder i Ljusnans avrinningsområde samt kusten i Söderhamns kommun i ett treårigt projekt. Projektet har redan skapat ett stort kontaktnät i länen, identifierat en rad prioriterade åtgärder i Gävleborgs och Jämtlands län och påbörjat genomförandet av konkreta åtgärder för vandringsvägar och restaurering samt åtgärder mot övergödning. Samverkan med medfinansiärer förväntas leda till att en betydande del av åtgärderna kan finansieras med icke statliga medel.

Nya projekt

Under 2024 har det gått 108 miljoner kronor till 137 nya LOVA-projekt som bidrar till miljökvalitetsmålet Ingen övergödning, 48 miljoner kronor till 116 nya projekt som bidrar till miljökvalitetsmålet Levande sjöar och vattendrag, 8 miljoner kronor till 17 nya projekt som bidrar till miljökvalitetsmålet Hav i balans samt levande kust och skärgård och 5 miljoner kronor till 18 nya projekt som i huvudsak bidrar till övriga vattenrelaterade miljökvalitetsmål. Kommuner startade flest projekt, därefter kategorin stiftelser, ideella organisationer och intresseorganisationer. Även länsstyrelserna själva och vattenvårdsorganisationer som vattenvårdsförbund och vattenråd startade många nya projekt.

 

Fler nyheter

  1. Aktuellt 2025-04-28

    Du är en av talarna på årets Havs- och vattenforum 21-22 maj. Du är också oceanograf på SMHI.

  2. Aktuellt 2025-04-23

    Havs- och vattenmyndigheten har beslutat att det från 1 maj blir förbjudet att fritidsfiska ål i Rönne å, från Ringsjöarna och till mynningen i havet vid Ängelholm.

  3. Aktuellt 2025-04-14

    Hur kan vi stärka förvaltningen av våra kust- och havsområden inom förvaltningens givna ramar? Svaret ges i en ny handbok från HaV.

  • Anna Ek
  • Utredare
  • Tel: 010-6986048
  • Vill du skicka e-post? Öppna ditt e-postprogram, skriv personens fornamn.efternamn (med punkt mellan namnen) och lägg till adressen @havochvatten.se
  • Christopher Bergman
  • Utredare
  • Tel: 010-6986128
  • Vill du skicka e-post? Öppna ditt e-postprogram, skriv personens fornamn.efternamn (med punkt mellan namnen) och lägg till adressen @havochvatten.se
  • Anna Ek
  • Utredare
  • Tel: 010-6986048
  • Vill du skicka e-post? Öppna ditt e-postprogram, skriv personens fornamn.efternamn (med punkt mellan namnen) och lägg till adressen @havochvatten.se
  • Christopher Bergman
  • Utredare
  • Tel: 010-6986128
  • Vill du skicka e-post? Öppna ditt e-postprogram, skriv personens fornamn.efternamn (med punkt mellan namnen) och lägg till adressen @havochvatten.se
Publicerad: 2025-04-10
Sidansvarig: Webbredaktion