Din sökning *:* gav 454 träffar
-
Publicerad: 24 januari 2018
Stort uppstickande huvud. Vingar bakåtböjda. Lång pisklik svans. Kraftig hullingförsedd tagg vid svansens bas. Från svenska vatten är örnrockan rapporterad en gång i Göteborgs skärgård i oktober 1968
-
Publicerad: 12 februari 2014 • Uppdaterad: 4 februari 2020
Långa ( Molva molva ) förekommer i Skagerrak, Kattegatt och Öresund. Den har också påträffats i sydvästra Östersjön.
-
Publicerad: 1 november 2016
Majfisk ( Alosa alosa ) är en storväxt sillfisk som liknar staksill men har färre mörka fläckar på kroppssidan. Majfisk är sällsynt i svenska vatten. Arten är fredad och ska omedelbart släppas tillbaka om den fångas.
-
Publicerad: 12 februari 2014 • Uppdaterad: 4 februari 2020
Makrillen ( Scomber scombrus ) lever i Skagerrak, Kattegatt, Nordsjön och Atlanten. Den kan även förekomma i Öresund och södra Östersjön på sommaren.
-
Publicerad: 5 maj 2017
Undervattensväxter spelar en viktig roll i sjöarnas ekosystem. De kan stabilisera sjöbotten och förhindra att vattnet blir grumligt. Dessutom utgör de en viktig livsmiljö för djur och fisk. Men tidigare sjösänkningar och vattenreglering har lett till att många undervattensväxter är hotade. För att få ökad kunskap om makrofyter har ett program tagits fram med förslag på konkreta åtgärder och studier om 15 växter.
-
Publicerad: 12 februari 2014 • Uppdaterad: 27 november 2017
Malen ( Silurus glanis ) är en av världens största sötvattensfiskar som under goda förhållanden kan väga flera hundra kilo. I Sverige är den nu en hotad art som endast finns i ett fåtal vattensystem. Arten är fredad och ska omedelbart släppas tillbaka om den fångas.
-
Publicerad: 12 februari 2014 • Uppdaterad: 4 februari 2020
Marulken ( Lophius piscatorius ) förekommer främst i Skagerrak och Kattegatt. Den kan även tillfälligtvis uppträda i Öresund och sydvästra Östersjön.
-
Publicerad: 2 november 2016 • Uppdaterad: 13 april 2017
Murgrönsmöja ( Ranunculus hederaceus ) är känslig för kalla vintrar, och är i Sverige på gränsen till sin nordliga utbredning inom Europa. Den finns enbart på ett fåtal lokaler i Halland och är en utrotningshotad art.
-
Publicerad: 12 februari 2014 • Uppdaterad: 5 oktober 2017
Mört ( Rutilus rutilus ) tillhör familjen karpfiskar och är en av Sveriges vanligaste sötvattensfiskar. Den lever i söt- och brackvatten i hela Sverige och simmar i stim. Det är ovanligt att mört förekommer i sjöar som ligger mer än 350 meter över havet, men enstaka förekomster finns upp till 800 meter över havet.
-
Publicerad: 12 februari 2014
I Sverige förekommer nissöga ( Cobitis taenia ) längs södra östkusten och i Mälardalens, Vänerns och Vätterns vatten. Den trivs i ganska klart och kyligt vatten med fin sand eller slambotten där den kan gräva ner sig under dagen.